ABD'den 'İdlib' misillemesi; Suriye rejimine ait hava üssü vuruldu!

ABD'den 'İdlib' misillemesi; Suriye rejimine ait hava üssü vuruldu!

ABD, 30’u çocuk 86 kişinin hayatını kaybettiği İdlib'deki 'kimyasal saldırı'dan 3 gün sonra sorumlu tuttuğu Suriye'ye karşılık verdi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye rejimine ait bir hava üssüne 59 Tomahawk füzesi fırlattıklarını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı sadece 23 füzenin üsse isabet ettiğini duyurdu. ABD, yedinci yılına giren Suriye'deki iç savaşta ilk kez Beşşar Esad yönetimine ait bir hedefi vurdu. Füzeler saat 04.40'ta ateşlendi. Füze saldırısı Akdeniz'de konuşlandırılan iki ABD askeri gemiden yapıldı. ABD Başkanı Donald Trump Suriye operasyonu ile ilgili kısa bir açıklama yaparak "Bu gece, Suriye'de kimyasal saldırı gerçekleştiren uçakların kalktığı havaalanına saldırı emri verdim. Suriye'deki füze operasyonu ABD'nin güvenliği için elzemdi" dedi. Suriye Devlet Televizyonu saldırılarda 4'ü çocuk 9 sivilin öldüğünü öne sürdü.

15 savaş uçağı hasar gördü

 

Üstte konuşlu en az 15 savaş uçağı hasar gördü. Vurulan uçakların çoğu Rus yapımı Sukhoi savaş uçakları olduğu bildiriliyor. Bölgedeki kaynaklar ayrıca, füzelerin düşmesiyle hava üssünde büyük bir yangın çıktığını belirtiyor.

Rusya'dan ABD'nin saldırısına karşı ilk karşı hamle geldi. İdlib'deki katliamdan sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) getirilen tasarıyı veto eden ve sivillerin ölümlerini 'yalan haber' olarak niteleyen Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi, BMGK'yı konuya ilişkin acil toplantı yapmaya çağırdı.

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov, ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin "olumsuz sonuçları" olacağı konusunda uyardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Bakanlık, yakın zamanda konuya ilişkin açıklama yapacak" dedi.

Safronkov, BM Güvenlik Konseyi'nde İdlib kentinde düzenlen kimyasal saldırının görüşüldüğü kapalı oturumun ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Vladimir Safronkov, askeri müdahalenin "Olumsuz sonuçlarından bu şüpheli ve trajik girişimi başlatanların sorumlu olacağı" uyarısında bulundu.

Olumsuz sonuçların ne olacağının sorulması üzerine Safronkov, "Irak'a Libya'ya bakın." cevabını verdi.

 

Suriye devlet televizyonu: Sivil kayıplar var

 

Rus RIA Haber Ajansı'nın haberine göre Suriye Devlet Televizyonu, ABD saldırısını duyurduğu haberinde, "ABD tarafından ülkemizin orta kesimlerindeki hava üssüne yapılan roket saldırısında sivil kayıplar verilmiştir" denildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan açıklamada "Üs neredeyse kullanılamaz halde, 4 Suriye askeri öldü" denildi.

Suriye Devlet Televizyonu ekranlardan Suriye Ordusunun görüntülerinin olduğu bir klibi yayınlamaya başladı. Marşlar eşliğinde yayınlanan klipte Suriye Ordusunun büyük zaferler kazandığı vurgulanırken, acil koduyla altyazı ile "bu sabah askeri üssümüz düşman ABD tarafından vuruldu, kayıplarımız var" yazısına yer verildi. 

Humus Valisi: Saldırı IŞİD'in yararına

Humus Valisi, hava üssüne yapılan saldırının IŞİD'in yararına olduğunu savundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ve Dışişleri Bakanı Velit Muallim'in eski açıklamalarına da yer verilen yayında Dışişleri Bakanı Muallim'in açıklama ilerleyen zamanda açıklama yapacağı duyuruldu.

Öte yandan, Pentagon, saldırı öncesi Rusya'nın bilgilendirildiğini ve füze saldırısının tek seferlik olduğunu açıkladı. Suriye'nin İdlib'de 'kimyasal saldırı' gerçekleştirdiğini reddeden Kremlin ise "ABD'nin Suriye'ye saldırısı uluslararası hukukun ihlali. Putin'e göre saldırı egemen bir devlete düzenlendi" açıklamasında bulundu. Türkiye tarafından ilk açıklamayı yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Olumlu karşılıyoruz. Esad rejimi cezalandırılmalı. Umarız barışa katkısı olur" dedi. Suudi Arabistan ve İsrail ABD'nin saldırısına tam destek verildiğini belirten bir açıklama yaparken İran saldırıyı kınadı.

Erdoğan, Trump'a destek vermişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın İdlib’deki ‘kimyasal saldırı’ sonrası “askeri müdahale” açıklamasına destek vermişti. Erdoğan, Kanal 7'de yaptığı açıklamada "Lafta kalmasın, bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız" demişti. Erdoğan ve Trump'ın açıklamalarından yaklaşık 8 saat sonra ABD, Suriye'yi vurdu.