Açık oy, Şeker TV, kavga ve değiştirilemez maddeler; bir haftalık anayasa maratonunda neler yaşandı?

Açık oy, Şeker TV, kavga ve değiştirilemez maddeler; bir haftalık anayasa maratonunda neler yaşandı?

Anayasa değişikliği teklifinde birinci turun sonunda 18 maddenin tamamı oylanarak kabul edildi. Genel Kurul'da tam bir hafta süren maraton sert tartışmalara, hatta şiddetli kavgalara sahne oldu. AKP'li vekillerin gizli oy kuralını ihlal ettiğine ilişkin görüntülere de tanık olunan görüşmeler boyunca AKP-MHP gruplarının verdiği fireler ret oyu vereceğini açıklayanların üzerinde oldu, ancak bu durum 330 barajını aşmakta iktidar bloğunu zorlamadı. CHP'li vekillerin kabine giren AKP'li vekilleri görüntülemesiyle başlayan tartışmalar yüzlerce milletvekilinin katıldığı kavgalara kadar uzandı.

Sandalyelerin, saksıların havada uçuştuğu kavgada Meclis kürsüsü de hasar gördü. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Meclis işlemezse erken seçime gidilir" sözleri kulislerde milletvekillerine mesaj olarak yorumlanırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan erken seçim sorusuna "Meclis çalışamaz hale gelirse düşünülebilir" açıklamasını yaptı. AKP'liler muhalefeti 'süreci yavaşlatmak'la suçlarken CHP grubundan  "Ne aceleniz var" tepkisi geldi. 

Kavgada yaralandığını ileri süren AKP Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, CHP'li bir vekil tarafından ısırıldığını iddia etmesinin ardından AKP'li 2 vekilin Genel Kurul'da "Köpekler giremez" yazılı pankartı kaldırması anayasa görüşmelerinin önüne geçti. 

Görüşmelere damga vuran olaylardan biri de HDP'li Garo Paylan'ın Genel Kurul'daki 'soykırım' ifadesi oldu. Garo Paylan'a ifadesi nedeniyle üç oturuma katılmama cezası verildi. 11 HDP milletvekilinin tutuklu olması sebebiyle HDP grubu görüşmelere katılsa da oylamalara katılmadı. 

CHP ve HDP'nin Genel Kurul'daki görüşmelerin sürekli olarak TBMM TV'den canlı yayınlanması isteği iktidar tarafından kabul görmedi. Meclis'teki görüşmelerin tamamı TBMM TV'den değil, ismini CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker'den alan Şeker TV'den canlı olarak yayınlandı. 

Görüşmeler sırasında muhalefetin en çok eleştirdiği isimlerden biri de Anayasa Komisyonu üyesi ve AKP Bursa Milletvekili İsmail Aydın'dı. Aydın'ın "İleride gerekirse anayasanın ilk dört maddesi de değiştirilir" sözü MHP'li milletvekillerinin de tepkisini çekti. MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Başbakan Binali Yıldırım'dan derhal açıklama bekliyoruz" dedi. Tartışmalar yaşanırken TBMM'ye gelen Binali Yıldırım, “İlk dört maddenin değiştirilmesi teklif dahi edilemez, dolayısıyla biz de teklif falan etmedik, edenlerle de işimiz olmaz. Bu kadar açık ve nettir. Bunlar devletin temelleri, olmazsa olmazıdır" ifadelerini kullandı.

İşte bir hafta süren anayasa değişikliği teklifinin birinci tur oylamalarında yaşananlar...

Ankara'da eylemler 30 günlüğüne yasaklandı

Genel Kurul kapılarını anayasa değişikliği teklifinin görüşülmesi için açmadan önce Ankara Barosu'nun yaptığı eylem çağrısıyla toplanıp TBMM'nin Dikmen kapısına yürümek isteyenlere yönelik polis TOMA ve kalkanlarla müdahale etti. Müdahale sonucu, CHP Ankara milletvekili Necati Yılmaz'ın protez dişinin kırıldığı, diğer vekillerin de çeşitli yerlerinden yaralandıkları öğrenildi. Meclis'in dışında başlayan gerginlik teklifin görüşülmesiyle birlikte Genel Kurul'a taşındı. Tam bir hafta süren görüşmelerde Genel Kurul'daki sert tartışmalar kimi zaman kavgaya dönüştü. Bu kavgalar sırasında AKP'li vekili burnu kırıldı, CHP'li kadın vekilin boynu morardı.

Öte yandan anayasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü günlerde Ankara Valiliği kentteki tüm eylem ve etkinlikleri 30 günlüğüne yasaklamıştı.

Görüşmeler usul tartışmasıyla başladı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, görüşmelere geçmeden önce teklifin anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek TBMM Başkanlık Divanı'ndan teklifi iade etmesini istedi. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, teklifle ilgili olarak, iade edeceklerine dair bir yetkilerinin olmadığını belirtti. Teklifin komisyonda görüşülüp, bastırıldığını, rapora bağlandığını, önlerine geldiğini vurgulayan Aydın, "Her madde üzerinde anayasaya aykırılık önergesi verme yetkiniz var. Bunu kabul etmeme Genel Kurul'un uhdesinde. Bu teklifi görüşmek durumdayız. Israrınız devam ederse usul tartışması açıyorum" dedi. Bunun üzerine Genel Kurulda usul tartışması açıldı. Tartışmaların ardından, TBMM Başkanvekili Aydın, teklifin görüşmelerine devam edilmesi yönündeki tutumunu Genel Kurul'un onayına sundu. Aydın'ın tutumu kabul edildi.

Adalet Bakanı: Bizim yaptığımız Atatürk anayasalarına dönmektir!

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, tutuklu vekillerin Meclis'e getirilmesi talebinde bulundu. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal da bir konuşma yaptı. Baykal, teklifin milletin bilgisi olmadan Meclis'te görüşüldüğüne dikkat çekerek "Ayıplı malını satmaya çalışan tüccar gibi OHAL'de anayasa değişikli yapmaya çalışıyorsunuz" eleştirisinde bulundu. Anayasa değişikliğinin TBMM'yi işlevsiz hale getireceğini vurgulayan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, anayasa değşikliğini "Varlığım Cumhurbaşkanı'na armağan olsun' anayasası" olarak tanımladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Genel Kurulu'ndaki anayasa değişiklik paketi teklifi hakkında hükümet adına bir konuşma yaptı. Bozdağ, Meclis’e gelen teklifin “Atatürk anayasalarına dönmek” olduğu savundu. Bozdağ konuşmasında 'rejim değişikliği' eleştirilerine yanıt vererek "Bu teklif rejim değil hükümet değişikliği teklifidir. Parlamento kaldırılmıyor, güçleniyor" dedi. Başbakan Binali Yıldırım, görüşmelerine "feda" vurgusuyla başladı.Yıldırım, yönetimde iradenin tek olması gerektiğini savunurken "Başbakan yok evet. Ya biz makam mevki delisi değiliz, memleketin geleceği için bir Ali değil bin Ali feda olsun" dedi.