Adalet Bakanı Bozdağ: CHP’lilerin yaptığı hukuk tanımamazlıktır, haddini bilmemezliktir

Adalet Bakanı Bozdağ: CHP’lilerin yaptığı hukuk tanımamazlıktır, haddini bilmemezliktir

Yalova Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddiaları ile ilgili yargılamanın bugünkü duruşmasında, görevinden alınan Vefa Salman’ın seçildiği 2014 yılı öncesine ait iddialara ilişkin soruşturma dosyasının mevcut dosyaya eklenmesi kararına CHP heyeti tepki gösterdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "CHP’lilerin yaptığı hukuk tanımamazlıktır, haddini bilmemezliktir. Bu ilkelliği reddediyoruz" ifadelerini kullanarak yaptığı paylaşımda CHP heyetine tepki gösterdi. 

Mart 2019 seçimlerinde Yalova Belediye Başkanı seçilen, ancak kendisinden önceki yönetim dönemindeki bir 'zimmet' iddiası sonucu 27 Şubat 2020’de görevden uzaklaştırılan CHP’li Vefa Salman’ın da Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması yapıldı.

Vefa Salman’ın avukatı Deniz Baykal, duruşmada; müvekkilinin 2,5 senedir görevinden uzaklaştırıldığını ve halkın iradesinin gasp edildiğini ifade etti. Baykal, bilirkişi raporlarında Salman’ın suçsuz olduğunun belirtildiğini hatırlattı. Yeni sanıkların dava sürecini uzatacak olması nedeniyle Vefa Salman ile ilgili yargılama kararının verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti her iki dosyanın birbiriyle benzerlik taşıdığı, sanıklar hakkında verilecek kararın diğer sanıkları da etkileyeceği değerlendirmesi ile talebi reddetti.

Salonda bulunan CHP heyeti, mahkeme heyetinin bu kararına tepki gösterdi. Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, heyet başkanına, "Yazıklar olsun. Sen tetikçisin" diye bağırdı. Diğer milletvekilleri de mahkeme heyetine tepkilerini gösterdi. Yaşanan gerginlik sonrası mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Heyet, duruşmayı izleyicilere kapattı.

"CHP’lilerin yaptığı hukuk tanımamazlıktır, haddini bilmemezliktir"

Bekir Bozdağ, CHP heyetine yönelik yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: 

"İçinde kimi milletvekillerinin de olduğu bazı CHP’liler; yargılama sırasında Yalova’da Ağır Ceza Mahkemesi heyetine saygısızlık ediyorlar, hakaret yapıyorlar, tehdit savuruyorlar, bağırıyorlar, kabalığın alasını gösteriyorlar. Bu haddini ve kendini bilmez CHP’lileri kınıyorum. 

CHP’lilerin yaptığı; hukuk tanımamazlıktır, haddini bilmemezliktir yargı görevini yapanı ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüstür yargı görevi yapanları tehdittir yargı görevi yapanlara saygısızlıktır hakarettir. Bu ilkelliği reddediyoruz. İşte CHP’nin hukuk devleti anlayışı. 

"Mahkemeler; adaletin tecelli ettiği yerlerdir"

Türkiye,hukuk devletidir. Hiç kimse hakim ve savcılarımıza emir ve talimat veremez,tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hiç kimse hakim ve savcılarımıza hakaret edemez. Hiç kimse, hakim ve savcılarımızı tehdit edemez. 

Mahkemeler; adaletin tecelli ettiği, hak ve hakikatin tespit edildiği, herkese hakkının ve hakettiğinin verildiği yerlerdir. Mahkemelerde hukuk tanımazlığa asla izin verilmez. Yargılama düzenini bozanın,düzen kuran usul kurallarının uygulanmasından şikayet hakı yoktur.  

Kanun önünde herkes eşittir. Milletvekili veya siyasi bir kişilik olmak,hiç kimseye mahkemeye,hakim ve savcıya saygısızlık, hakaret ve tehdit etme hakkı vermez. Taşıdığı unvanı ya da sıfatı istismar etmek marifet değil, olsa olsa haddini ve kendini bilmemezliktir."  

TIKLAYIN | CHP ve Bakan Soylu arasında 'eşkıya' kavgası: "Eşkıya arıyorsan yanındaki uyuşturucu baronlarına bak"