'Adalet Yürüyüşü', yeni katılımlarla devam ediyor; İstanbul'a son 270 kilometre

'Adalet Yürüyüşü', yeni katılımlarla devam ediyor; İstanbul'a son 270 kilometre

Gonca Tokyol - Hülya Karabağlı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde, partinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması sonrası başlatılan "adalet yürüyüşü" dokuzuncu gününü geride bıraktı. 25 gün sürmesi planlanan 432 kilometrelik yürüyüşte bugüne dek yaklaşık 162 kilometre yol katedildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, her gün ortalama beş bin kişi ile yürüdükleri bilgisini verdi.

Yürüyüş öncesi açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, bugün Berberoğlu'nun avukatlarının Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuracağını ifade etti. Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici’nin "adalet yürüyüşü"nün "hayır" bloğunu ayakta tutmak için yapıldığı eleştirilerine de cevap veren Kılıçdaroğlu, “Adalet yürüyüşü içinde ‘o onu dedi bu bunu yaptı’ya odaklanmamak gerekiyor" ifadesini kullandı.

Korteje bugün, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Raşit Tükel, halk müziği sanatçıları Erdal Erzincan ve Tolga Sağ ile Sözcü yazarı Uğur Dündar da katıldı. 

Kortejde, kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile ihraç edilen ve "İşimizi geri istiyoruz" diyerek başlattıkları açlık grevinin 76'ncı gününde tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için de pankartlar açıldı. Ankara’da işlettiği kuruyemiş dükkanını yürüyüşe katılmak için kapatan esnaf Hıdır Aydun, bugün de korteje katılanlar arasındaydı.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da sabah saatlerinde yürüyüşe ilişkin olarak  "Bizler ümmetin liderinin, reisin ağzından çıkacak tek bir kelimeye bakıyoruz. Tek kelimesiyle bu hak yolda bırak senin gibi yürümeyi ölürüz, şehadet için koşar öldürürüz" tehdidini dile getiren bir grup vatandaştan şikâyetçi oldu.

12 milletvekilinden oluşan heyetin İstanbul'da bulunan Maltepe Cezaevi'nde Berberoğlu'nu ziyaret etti. Heyet, Fatma Kaplan Hürriyet, Dursun Çiçek, Turabi Kayan, Sibel Özdemir, İlhan Kesici, Lale Karabıyık, Tahsin Tarhan, Mustafa Balbay, Zeynel Emre, Hüsnü Bozkurt, Haluk Pekşen ve Erdin Bircan'dan oluştu. 

İşte dakika dakika yaşananlar

18:30 - Konaklama için çadır kuruldu.

18:00 - Konaklama alanına varıldı.

17:52 - Yol kenarlarına çöplerin toplanması amacıyla belirli aralıklarla poşetler yerleştirildi.

17:30 - Yürüyüşün güvenliğini sağlayan polislerin bir kısmının 'Spor Güvenliği' yeleği giymesi zaman zaman espirilere sebep oldu. Katılımcılar, "Tabii en büyük sporu biz yapıyoruz, onların gelmesi normal; adalet ile adaletsizlik arasındaki maç bu" yorumlarında bulundu.

17:18 -Bolu-Ankara yolunu kullanan çok sayıda vatandaş kornalarla destek vermenin yanı sıra araçlarından inerek de katılım gösteriyor.

17:10 - Kılıçdaroğlu, ailesi ile birlikte yürüyor.

16:35 - Yürüyüş yeniden başladı. 

16:20 - Kortejin önünü tıkayan aracın çekilmesi için anons yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Şoför de araca uygun yakışıklılıkta bir delikanlı. Ondan daha havalı" dedi. 

16:10 - İzmir'den gelen yürüyüşçüler, İstanbul ve Ankara'nın da katılımıyla 'adalet' kelimesini birçok dilde yazdı.

16:00 - Korteje, Sözcü yazarı Uğur Dündar da katıldı. 

15:56 - Yapılan esprili anonsta, "Yürüyüşe başlamamız için Veli Ağbaba'nın güzellik uykusundan uyanması gerekiyor" dendi.

15:43 - Erdal Erzincan ile Tolga Sağ, küçük bir konser verdi. Görevli jandarmalar da milletvekillerinin çağrısı ve komutanlarının izniyle Erzincan ve Sağ'ı dinledi.