AFAD’ın kabul etmediği Iraklı sağlıkçı çadır çadır Hatay’ı geziyor: "Buraya geldiğimde gördüklerime inanamadım"

AFAD’ın kabul etmediği Iraklı sağlıkçı çadır çadır Hatay’ı geziyor: "Buraya geldiğimde gördüklerime inanamadım"

Sibel Yükler

Yıllardır gönüllü çalışmalar yapan Iraklı acil tıp teknisyeni, depremzedelere sağlık yardımı için Bağdat’tan geldi. AFAD, Türk vatandaşı olmayanları kabul etmeyince gönüllü sağlıkçılara katıldı.

Iraklı acil tıp teknikeri Khaaldon Abbas, turist vizesi alarak geldiği Türkiye’de iki haftadır depremzedelere sağlık hizmeti veriyor. Abbas, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremini duyar duymaz Türkiye’ye gelmek istedi. Gönüllü sağlıkçı olarak başvuru yaptı ancak süre uzayınca bu kez turist vizesiyle şansını denedi.

Hindistan’da acil tıp teknikerliği okuyan Abbas, 2015 yılında Irak’ta hem göçmenlere hem de acil durum gerektiren yerlere yardım çalışması yapan Emergency Relief Group (ERG) isimli acil yardım grubunun kurucuları arasında yer aldı. Grup, Türkiye ile Yunanistan arasında denizde boğulan göçmen vakalarından sonra gönüllü sağlık hizmeti de vermeye başladı.

2019 yılında Irak’taki gösteriler sırasında da sağlık görevlisi olarak birçok vakaya yardım eden Abbas, aynı zamanda ülkesinde motosiklet kullanan ilk gönüllü sağlık görevlisi oldu.

Türkiye’deki depremi duyduğunda hemen harekete geçen Abbas’ın sağlıkçı olarak yaptığı başvuruları yoğunluktan dolayı sonuçlanmayınca turist vizesiyle 1 Mart’ta ülkeye geldi. İstanbul üzerinden Gaziantep’e, oradan da Hatay’a geçen Abbas, “Acil yardım hayatımın bir parçası oldu. Türkiye’de deprem olduğunda bir an önce gelmek istedim. Benim gibi birçok arkadaşım farklı kentlere gitti. Buraya geldiğimde gördüklerime inanamadım” dedi.

"AFAD ve Kızılay kabul etmezse dönmek zorunda"

Abbas, Türkiye’ye gelir gelmez Kızılay ve AFAD’a acil tıp teknisyeni olarak başvurduğunda, “İlk zamanlar kabul ettik ancak artık yabancı sağlık gönüllüsü almıyoruz” yanıtı aldığını söyledi.

Bunun üzerine gönüllü sağlık hizmeti veren kuruluşlara giderek çalışmalara katılan Abbas, “Gönüllü sağlık kuruluşları ile koordineli çalışıyorum. Aynı zamanda sokak sokak gezerek çadırlarda ihtiyacı olan depremzedelere acil müdahale ve sağlık hizmeti sunuyorum. Sırt çantamda gerekli sağlık malzemelerim var” dedi.

Dün yeniden Hatay’daki AFAD ve Kızılay’a başvuru yapan Abbas’a, Türk vatandaşı olmayanların kabul edilmediği söylendi. Resmi başvurusu kabul edilirse uzun süre deprem bölgesinde sağlık hizmeti vermek istediğini söyleyen Abbas, AFAD başvurusunu kabul etmezde iki hafta sonra dönmek zorunda kalacak.

"Hayatın olmadığı koca bir şehirle karşılaştım"

Geldiğinde enkaz çalışmaları dursa da gördüklerinden çok etkilenen Abbas için burada kalmanın önemi büyük:

“Hayatın olmadığı koca bir şehirle karşılaştım. Enkaz altında kalmış bir şehir gördüm ve burada kalanlar için daha büyük bir acı var. Sadece bedenleri değil ruhları da yaralı bu insanlar için elimden geleni yapmak istiyorum. Bazen koşa koşa çocuklar geliyor ve hayvanları kurtarmamızı istiyor. Sadece insanlar değil, hayvan da acı çekiyor.”