AFP: Kerkük operasyonu başladı Irak: Yalan haberlere riayet edilmesin

AFP: Kerkük operasyonu başladı Irak: Yalan haberlere riayet edilmesin

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlediği bağımsızlık referandumunun ardından Kerkük’te gerilim sürüyor. 

AFP haber ajansı, Iraklı bir generale dayandırdığı haberinde, Irak ordusunun Kerkük'ü geri almak için operasyona başladığını duyurdu.

#BREAKING Iraq army launches operation to retake Kirkuk province - general says

— AFP news agency (@AFP) 13 Ekim 2017

 

Irak ordusu yalanladı

 

Irak ordusu ise Peşmerge kontrolündeki Kerkük’e operasyon başlattığı iddiasını yalanladı.

Irak’ın Ortak Operasyonlar Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, operasyon başlatılmadığı belirtilerek ‘yalan haberlere riayet edilmemesi’ istendi.

 

IKBY Başkan Yardımcısı: 6 bin Peşmerge konuşlandırıldı

 

Öte yandan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkan Yardımcısı Kosret Resul, en az 6 bin Peşmerge'yi Kerkük’e konuşlandırdı.

Rudaw'da yer alan habere göre, Irak ordusunun olası bir operasyonuna karşı Peşmerge gücünün Kerkük'e sevk edildiğini açıklayan Resul, “Irak ordusundan gelen tehditler var. Güçlerini Kerkük’e saldıracakmış gibi kentin yakınına konuşlandırdılar” dedi.

IKBY Güvenlik Konseyi, Irak ordusunun Kerkük ve Musul’a büyük bir askeri harekât düzenleyeceğine dair istihbarat alındığını duyurmuştu. Irak’taki milis gücü Haşdi Şabi’nin Türkmen Sözcüsü Ali Haşim Hüseyini, Kerkük ve Musul’a askeri harekât yapılacağı iddiasının doğru olmadığını söylemişti.