Türkiye, PYD kontrolündeki Afrin’e olası operasyon öncesinde üst düzey temaslarını dün de sürdürdü. Brüksel’deki NATO askeri komitesinde ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’la salı günü görüşen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, dün MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la Moskova’ya gitti. Rusya Genelkurmay Başkanı’yla görüşen Akar ve Fidan, son detayları konuştu.
Hürriyet'te yer alan habere göre, Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’e yönelik operasyonu için kararlılık vurgusu yapılmasından sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan dün Moskova’ya gitti. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Orgeneral Akar ve MİT Müştesarı Fidan’ın Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeri Gerasimov ile bölgesel güvenlik konuları, Suriye’deki son gelişmeler ve Astana-Cenevre süreci hakkında görüşmelerde bulunmak üzere Moskova’ya gittikleri belirtildi.
Orgeneral Akar’ın, Rus mevkidaşıyla görüşmesinde olası Afrin operasyonunda Suriye hava sahasını kullanma talebini gündeme getirdiği öğrenildi. TSK’nın, Özgür Suriye Ordusu’yla (ÖSO) birlikte Afrin’e yapılacak operasyon planlarında hava sahasının kullanılarak bölgedeki PYD/YPG mevzilerinin savaş uçaklarıyla bombalanmasının gerekliliği vurgulanıyor. Güvenlik kaynakları, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın yapıldığı sahaya göre daha dağlık bir alan olan Afrin bölgesine hava operasyonlarının şart olduğu görüşünde.
Orgeneral Akar ve MİT Müsteşarı Fidan’ın Moskova’da muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerde Türk güvenlik birimlerinin gerek yerel kaynaklar, gerekse insansız hava araçları ve diğer teknik donanımlarla Afrin bölgesinde PYD/YPG güçlerinin arazideki hareketlilikleri, bulundukları yerler ve Türkiye’nın sınır güvenliğini tehdit edecek silahlanmalarını içeren istihbarat dosyalarından bilgiler aktardıkları da öğrenildi.
Güvenlik kaynakları, bölgede hendek kazan PYD/YPG güçlerinin imhası ve kara birliklerinin rahat ilerleyebilmesi için hava bombardımanı ile arazi temizliği yapılmasının önemine dikkat çektiler. Kanada’da üç gün önce ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’la bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün CNN Türk’te yaptığı açıklamada, “Hava sahası konusunda hem İran hem Rusya ile görüşüyoruz. Buradan havadan bir müdahale için koordinasyonu sağlamalıyız” dedi.
Orgeneral Akar ve Fidan’ın Moskova temaslarında, İdlib’deki çatışmasızlık bölgesinde gözlem noktaları kurma çalışmalarının hızlandırılması da ele alındı. Rusya, şimdiye kadar 3 gözlem kulesi kuran Türkiye’den daha fazla gözlem karakolu kurmasını beklediğini açıklamıştı. Astana zirvesinde, Türkiye’nin İdlib’de 12 gözlem noktası kurması kararlaştırılmıştı.
Moskova’da görüşülen bir diğer konu da Soçi’de 29 Ocak’ta yapılması planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi oldu. Geçen hafta İstanbul’da toplanan Suriyeli muhalifler arasında, Esad rejiminin İdlib’de sürdürdüğü operasyonlar nedeniyle Soçi’ye katılmama görüşü ağır basmıştı. Akar ve Fidan, temaslarında muhaliflerin katılımını sağlayabilmek için rejim güçleri operasyonlarının durması gerektiği mesajını verdi. Üst düzey bir kaynak, “İdlib’de sivil halkı ve ılımlı muhalifleri hedef alan operasyonlar devam ettikçe Soçi’ye muhaliflerin katılmasını beklemek hayal olur” dedi.