AİHM'in ihlâl kararının ardından Kavala'nın avukatlarından açıklama: Geç kalmış bir hukuki kazanım

AİHM'in ihlâl kararının ardından Kavala'nın avukatlarından açıklama: Geç kalmış bir hukuki kazanım

T24 Haber Merkezi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Gezi Parkı davasının tek tutuklu sanığı olan ve 770 gündür cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala'nın başvurusu hakkında hak ihlali kararı vermesinin ardından avukatları Dr. Köksal Bayraktar, Deniz Tolga Aytöre ve İlhan Koyuncu'dan açıklama geldi. Avukatlar tarafından yapılan açıklamada ihlal kararı 'geç kalmış bir hukuki kazanım' olarak değerlendirildi. 

TIKLAYINIZ- Osman Kavala hakkında AİHM'den ihlal kararı

770 gündür cezaevinde olan Osman Kavala'nın başvurusunun ardından AİHM'in hak ihlali kararı verdi. Kavala'nın avukatları ihlal kararını değerlendirdi. Avukatların değerlendirmesinde "Türkiye’nin kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’nin bir organı olan AİHM kararının yerindeliği ve bağlayıcılığı tartışma konusu yapılamayacak kadar net ve açıktır" ifadesi yer aldı. 

Kavala'nın avukatlarının değerlendirmesinin tamamı şöyle:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 10 Aralık 2019 tarihli Osman Kavala kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5/1, 5/4 ve 18. maddelerinin ihlal edildiğini tespit etmiştir. Mahkeme, ‘Osman Kavala’nın şiddete başvurmaya niyeti olduğu yönünde herhangi bir makul şüphenin bulunmadığı, Kavala’nın yalnızca sözleşmenin güvence altına aldığı hakları kullandığı ve bu eylemlerin bir insan hakları savunucusunun olağan fiil ve faaliyetlerinden ibaret olduğu, başvurucunun uzun tutukluluk halinin hak savunucusunu sessizleştirmek art niyeti taşıdığı’ gerekçeleriyle ihlal kararı vermiş ve derhal serbest bırakılması gerektiği sonucuna ulaşmıştır.

Biz, Osman Kavala avukatları olarak, AİHM kararını haklı ancak geç kalmış bir hukuki kazanım olarak değerlendiriyoruz.

Türkiye’nin kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’nin bir organı olan AİHM kararının yerindeliği ve bağlayıcılığı tartışma konusu yapılamayacak kadar net ve açıktır.

Bununla beraber, söz konusu karar içeriğinin yargı sistemimizde ilk kez yer aldığı şeklindeki yaklaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır. Zira, Anayasa Mahkemesi’nin değerli başkan ve üyeleriyle, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin görev değişikliği uygulamasından önceki sayın başkanının AİHM ile aynı doğrultuda tespit ve kararlara imza attıkları halde, çoğunluk sağlanamadığı için, bu karar ve tespitler yargı sistemimizde hak ettiği yeri alamamıştır.

10 Aralık İnsan Hakları Günü gibi anlamlı bir tarihte açıklanan bu önemli kararın hukuk sistemimizde oluşturulmaya çalışılan yargı reformu uygulamalarına katkı sağlamasını diliyoruz. Müvekkilimiz Osman Kavala’nın bu karar uyarınca, özgürlüğüne bir an önce kavuşmasını sağlayacak adımların vakit kaybetmeden atılmasını önemle vurguluyoruz."