T24 AnkaraÇankaya Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel'in, öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Tutuklu sanık Hikmet, "kamu görevlisini tasarlayarak, canavarca hisleve eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan yargılanacak.Damar’ın ölümünün üzerinden sekiz ay geçti. Yarın görülecek duruşma öncesi, babası sosyal medyadan destek çağrısında bulunarak "#CerenHocaİçinSusma" etiketiyle paylaşım yaptı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan akademisyenlere yönelik tehditlere ve "paralı eğitim"e dikkati çekerken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim de olayın bir kadın cinayeti olduğunun altını çizdi.
Aydoğan: Akademisyenlere yönelik tehditler şiddeti artırıyor
Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, duruşmayı takip edeceklerini ifade ederek, “Ülkemizde hukuk sisteminin adil bir şekilde işlemesinin temel koşulu güçlü bir kamuoyu oluşturmakla mümkün. Güçlü bir kamuoyu yaratmayı başardığımız takdirde mahkemeden istenilen sonuç çıkabilir. Davaya, tüm duruşmalara katılacağız. Ve tüm eğitim örgütlerine ve kadın örgütlerine de davaya katılma çağrısı, birlikte ses olma çağrısı yapacağız” dedi.Akademik özgürlüklerin yok sayılması, üniversitelere, bilime ve akademisyenlere dönük tehditler, cezasızlığın teşvik edilmesi, eğitimde özelleştirme politikalarının tüm eğitim kurumlarında şiddeti artırdığını ifade eden Aydoğan şunları söyledi:“İnsan, doğa ve toplum yararına bilimin, özgürlüklerin ve hoşgörünün merkezi olması gereken üniversitede bir eğitim ve bilim emekçisi bir arkadaşımızı Ceren Damar Şenel' i kaybettik. Üniversiteleri üniversite yapan yegane öğe demokratik öğrenme iklimidir ve bu iklimin var olabilmesinin koşulu da ülkenin eğitim politikalarından bağımsız değildir.”
"Eğitimi para ile satın alan bir öğrencinin yaşattığı vahşet"
Aydoğan eğitimde özelleştirme politikalarının, eğitim ve bilim emekçileri açısından sonucunun güvencesizleştirme, esnek çalışma koşulları, düşük ücret, mesleki itibar kaybı, değersizleştirme,mobbing ve şiddet olarak gerçekleştiğini kaydederek, “Yaşanan cinayet, vakıf üniversitelerinde eğitimi ‘para ile satın alan bir öğrencinin’ yaşattığı vahşet ile eğitimde özelleştirme politikalarının sonucununeğitim ve bilim emekçileri açısından yalnızca hak mücadelesi ile sınırlı kalmayan yaşamsal bir mücadele noktasına geldiğini de göstermektedir” dedi.
KCDP Genel Sekreteri: "Ceren Damar cinayeti bir kadın cinayetidir"
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Genel Sekreteri Fidan Ataselim de davanın takipçisi olacaklarını ifade ederek Ceren Damar Şenel cinayetinin bir kadın cinayeti olduğunu vurguladı.Ataselim, şunları söyledi: "Ceren Damar tıpkı İstanbul Sözleşmesi'nin de tanımladığı gibi toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir sonucu olarak, kadın olduğu için bir erkek öğrencisi tarafından öldürüldü. Yani Ceren Damar cinayetibir kadın cinayetidir. Ailesi, yakınları ve kadın cinayetlerini durdurmak isteyen tüm kadınlarla davanın takipçisi olacağız. Failin türlü bahaneler ile şiddeti meşrulaştırma ve indirim alma çabasına mahkemenin ortak olmaması için orada olacağız ki başka Ceren'ler öldürülmesin" dedi.
Ne olmuştu?
Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde araştırma görevlisi olan Ceren Damar Şenel (27), gözetmen olarak görevli olduğu sınavda öğrencisi Hikmet'in kopya çektiğini tespit etmiş ve hakkında idariişlem yapmıştı. Sınavdan çıktıktan sonra "Bugün onu öldüreceğim" diyerek arkadaşının yanından ayrılan katil zanlısı Hikmet, tekrar okula gelerek babasının silahıyla Şenel'e önce ateş etmiş ardından bıçaklayarak öldürmüştü. Cinayetin ardından olay yerinden kaçan Hikmet aynı gün polise giderek teslim olmuş ve adli soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. Katil zanlısı öğrenci ilk ifadesinde Şenel'i kendisinikopya çekerken yakaladığı için öldürdüğünü söylemesine karşın cinayetten 4 ay sonra ifadesini değiştirmiş ve Şenel ile ilişkisinin olduğunu öne sürmüştü.