Akademisyenlerden "uzaktan eğitim" tepkisi: Karar eğitimi ikinci plana atmanın sonucu

Akademisyenlerden "uzaktan eğitim" tepkisi: Karar eğitimi ikinci plana atmanın sonucu

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kahramanmaraş merkezli depremlerden dolayı tüm üniversitelerin uzaktan eğitime geçtiğini duyurmasına akademisyenler tepki göstererek, "Karar eğitimi  ikinci-üçüncü plana atmanın sonucu" dedi.

Diken'in haberine göre, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden dolayı Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK) 9 Şubat’ta üniversitelerde ikinci bir duyuruya kadar bahar döneminin ertelendiğini açıklamıştı. Bugün de Erdoğan, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının depremzedelerin kullanımına açılacağı ve bu sebeple üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Akademisyen karara tepki gösterdi.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say, depremden etkilenmeyen şehirlerin ve öğrencilerin de olduğunu vurguladı ve kararı "yurtlara sadece masrafsız tahsis edilebilecek bina olarak bakmanın, eğitimi de (online uygulamanın sakıncalarını, staj, laboratuvar gereksinimini düşünmeden) ikinci-üçüncü plana atmanın sonucu" olarak değerlendirdi.

Akademisyen Banu Aykın Köylüer de kararın yanlış olduğunu söylerken, açılamayacak durumdaki üniversitelere ne yapılması gerektiğinin akademik bir komisyonla beraber fikir tartışmasıyla planlanması gerektiğini belirtti.

"Karar depremzede öğrencilerin yararına değil"

Köylüer, uzaktan eğitimin depremzede öğrencilerin yararına olmadığını belirtirken, depremzedelerin uzaktan eğitim için gerekli bilgisayar araç ve gereçleri kaybettiklerine dikkat çekti. Ayrıca Köylüer bu süreçte öğrencilerin akranlarıyla beraber olmasının normal hayata dönmeleri  için önemli olduğunu söylerken, uzaktan eğitim yerine öğrencilere belli bir zaman süre, kayıt dondurma hakkı gibi olanakların sağlanması ve yurt, kira veya benzeri bir borcu varsa devletin üstlenmesi gibi çözümler sunulmasının daha doğru olacağını ifade etti.

"KYK yurtlarının teknik altyapısı yeterli değil"

Prof. Dr. Say, KYK yurtlarının teknik altyapısının yeterli olmadığını belirtirken sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “Topluca yurtlara yerleşip orada birçok kişi başka başka derslere bağlanmaya kalksa yurdun internet altyapısı buna yetecek mi, hiç sanmıyorum. Pandemideki uygulamanın hem öğretim kalitesi hem de üniversitenin öğrencilerde yaratması istenilen diğer etkilerin yaratılamaması nedeniyle büyük hasar verdiğini gördük. Şimdi tam toparlanırken bir kez daha bu yola gidilmesi o kuşağı yeniden mağdur edecek.” 

Köylüer yeniden evlere kapanmanın yanlış olduğunu belirtirken, uzaktan eğitimin zorunlu olmadığı ve esnek planlandığı zaman verimli olduğunu da vurguladı. Köylüer aynı zamanda geçici barınma için yeteri kadar boş ev, misafirhane, otel olduğunu söylüyor. 

TIKLAYIN I CANLI BLOG | 10 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin 6. günü: Türkiye'nin gözü mucize kurtuluşlarda