'Akademiyi bölen tasarı'daki 'plansızlık' faaliyet raporuna yansıdı: Donanımlı kütüphane yok

'Akademiyi bölen tasarı'daki 'plansızlık' faaliyet raporuna yansıdı: Donanımlı kütüphane yok
 

Kamuoyunda, “Akademiyi bölen tasarı” olarak bilinen, “Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile kurulan Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin kuruluş sürecindeki plansızlık, üniversitenin faaliyet raporuna da yansıdı. Üniversite, bünyesinde donanımlı bir kütüphane olmamasından yakındı.

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Yükseköğretim Kanunu’ndaki değişikliklere dair TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 17 maddelik kanun tasarısı Mayıs 2018’de kabul edildi. Üniversite öğrencilerinin yanı sıra akademisyenlerin ve yurttaşların da yoğun tepki gösterdiği tasarının yasalaşması ile aralarında İstanbul Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’nin de yer aldığı çok sayıda üniversite bölündü. Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Gazi’nin bölünmesiyle Ankara’da, “Hacı Bayram Veli” adıyla yeni bir üniversite kuruldu. Bir dizi eksiklikle kurulan Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin rektörlük koltuğuna Milli Eğitim Bakanlığı eski müsteşarı Yusuf Tekin oturdu. Tekin’in, “Rektörlük için üç yıl profesörlük yapmış olmak” şartının Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kaldırılmasının ardından göreve getirilmesi tepki çekti.

"Kanalizasyon şebekesi sorunlu"

Gazi Üniversitesi’nden koparılan birimlerin bir araya getirilmesiyle alelacele kurulan Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin kuruluşundaki plansızlık, üniversitenin faaliyet raporuyla bir kez daha gözler önüne serildi. Kurumun, “2018 Yılı İdare Faaliyet Raporu”na göre, üniversitede mevcut altyapı sorunları halen çözülemedi. Rektörlük binasının elektrik, aydınlatma, enerji nakil hattı, telefon şebekesi, veri iletişim hatları, içme suyu ve kanalizasyon şebekesinde sorunlar olduğunu açıklayan üniversite, fiziki mekan sıkıntısından da şikayet etti.

"Akademik kadro yetersiz"

Raporda, idari ve teknik personelin yanı sıra akademik kadronun da yetersiz olduğundan söz eden üniversite, alınması gereken önlemlerden bazılarını şöyle sıraladı:

“Eğitim, öğretim kalitesinin üst düzeye çıkartılması amacı ile gerekli araç, gereç ve bilgisayar donanımını artırmak gerekmektedir. Eğitim, öğretim alanlarının (laboratuar, kütüphane vb.) ihtiyaca göre iyileştirilmesi ve geliştirilmesi sağlanmalıdır. Merkezi Yönetim Bütçesinden daha fazla pay alınabilmesinin sağlanması, alınan hazine yardımı ile öz gelirlerimizin hedeflenen amaçlar doğrultusunda ve özellikle üniversitemizin zayıf yönlerinin kuvvetlendirilmesi yönünde kullanılmalıdır.”