Akif Beki: ABD'yi geriletmemiz, günün sonunda Esad'ı ilerletmek anlamına mı gelecek?

Akif Beki: ABD'yi geriletmemiz, günün sonunda Esad'ı ilerletmek anlamına mı gelecek?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde danışmanlığını da yapan Karar gazetesi yazarı Akif Beki, Türkiye’nin Suriye’ye düzenleyeceği harekâta ilişkin görüşlerini paylaştı. Beki, Ankara’nın Suriye’de Washington'u gerilettiğini belirtirken, “ABD'yi geriletmemiz, günün sonunda Esad'ı ilerletmek anlamına mı gelecek? Sınır boyumuzdaki terör tehdidini bertaraf etmek için ABD'yle çatışarak, YPG'yle savaşarak devraldığımız yerlere, en son Esad mı gelip yerleşecek?” diye sordu.

Beki yazısında şu ifadeleri kullandı:

“ABD çekilince de Türkiye, Esad ve arkasındaki dostlarıyla baş başa kalacak.

Ondan sonrasının senaryosu çalışıldı mı, politikası planlandı mı, emin değilim.

Astana ortaklarımızın "Suriye'den çık artık, elinde tuttuğun toprakları Esad'a bırak, hani söz vermiştin' baskıları artacak üzerimizde. Buna ne kadar hazırlanıldı?

Suriye savaşında sona yaklaşılıyor. Siyasi çözümü getirecek Anayasa Komisyonu'nda uzlaşma sağlandı. BM nezaretinde önümüzdeki haftalarda toplanmaya başlayacak...

Sona yaklaşılıyor ve kim, kimi hangi oyuna getirdi, eller açılınca gün gibi ayan olacak.

YPG üzerinden ABD'yle Türkiye'yi uğraştırıp oyaladılar bu safhaya dek. Belki artık "Pentagon'la da YPG'yle de Esad ve müttefikleri uğraşsın" demenin zamanıdır.

Sonunda Esad'a devredilecekse, buna kefaletimizi koyduysak, o askeri ve siyasi sorumluluğu şimdiden Şam'a devretmek daha akıllıca olmaz mı?

Üstelik, ABD'nin kullanıp kaderine terk ettiği YPG'nin yarın Türkiye'ye karşı Esad, Rusya ve İran korumasına sığınmayacağı ne malum?

Yalnızlaşınca, himaye karşılığında YPG'ye kendi şartlarını dayatma fırsatını değerlendirmezler mi? Esad'ın kucağını çoktan açmış buna can atmadığına, YPG'nin daha önce direndiği koşullara bugün mecburen razı gelmeyeceğine kim teminat verebilir?

Tuzak bozmaksa işte size sıradaki tuzak!”

Yazının devamı için tıklayın