Akif Beki: Erdoğan, ekonomideki sorunları sisteme bağladığında inanan millet, aynı şeyi muhalefet söylediğinde niye inanmasın?

Akif Beki: Erdoğan, ekonomideki sorunları sisteme bağladığında inanan millet, aynı şeyi muhalefet söylediğinde niye inanmasın?

Karar yazarı Akif Beki, halkın Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ne geçildikten sonra ekonominin kötüleştiğinin farkında olduğuna dikkat çekerek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki sorunları sisteme bağladığında inanan millet, aynı şeyi muhalefet söylediğinde niye inanmasın?" diye sordu. 

Beki, yazısında şu ifadeleri kullandı:

 "Ankara Enstitüsü, halkın Cumhurbaşkanlığı sisteminden memnuniyetini araştırdı. Halkımız ekmek derdindeyken karın doyururmuş gibi sistem değişikliği önerdiği, parlamenter sistem diye tutturduğu için muhalefeti eleştirenler, yanılıyormuş. Ekonomik krizin nedeni olarak başkanlık sistemini işaret edenlerin oranı, yüzde 54. Yanlış okumadınız. Halk, yeni sisteme geçtikten sonra daha çok yoksullaştığının farkında yani. Yeni sistem şahlandırmadı, diğer sözlerini de tutmadı; millet görüyormuş.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2015’te, kişi başı gelirde 15 bin dolar hedefini yakalayamayışımızdan sistemi sorumlu tutmuştu. Parlamenter sistemden kaynaklandığını, sistemin engellediğini söylüyordu. Sistem değişti, ne yetki istendiyse millet verdi, 2018’den beri de uygulamada. Üzerinden 4 yıl geçti. Fakat kişi başı milli gelir iyiye gitmedi, daha da kötüleşti. 2013’te, parlamenter sistemdeyken 12 bin 500 dolar seviyesine gelmişti. Bugün 2022’de, resmi rakam hala 10 bin doların altında. Yeni sistem, halkın sofrasını zenginleştirmedi, fakirleştirdi. Ve görülüyor ki, halk da bunun gayet ayırdında.

Daha önce de sormuştum: Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki sorunları sisteme bağladığında inanan millet, aynı şeyi muhalefet söylediğinde niye inanmasın? Millet inanıyor ki, sistem değişikliğine talep ve destek artıyor."