Akif Beki, eşcinselliği sapkınlık olarak gören Akit’e hak verdi: Göze sokarak özendirilmesi de mi tasvip edilecek?

Akif Beki, eşcinselliği sapkınlık olarak gören Akit’e hak verdi: Göze sokarak özendirilmesi de mi tasvip edilecek?

T24

Karar yazarı Akif Beki, eşcinselliği ‘sapkınlık’ olarak nitelendiren Akit gazetesine hak verdi. Cinsel yöneliminden dolayı kimsenin ayrımcılığa ve şiddete maruz kalmaması gerektiğini ifade eden Beki, bir 'fakat' şerhi düşerek “Tartışma sorunlu kabuller, sakat önyargı ve komplolar üzerinden yürüyor diye eşcinselliğin hem de göze sokarak özendirilmesi de mi tasvip edilecek” diye sordu.

Karar gazetesindeki köşe yazısına “Farklı cinsel yönelimlerin ev içi veya sokak şiddetiyle ezilip bastırılmasını teşvike karşı çıkmak, bunu şiddeti alenen övme yani propaganda suçu saymak başka şey... Eşcinselliğin kurguya yedirilerek düpedüz teşvik edilmesini onaylamak, basbayağı propagandasına ve özendirilmesine göz yummak, hatta alet olmak, bir de arka çıkıp olması gereken en tabii seçimmiş gibi sunmak başka şey” diye devam eden Beki, online dizi ve film platformu Netflix’in ‘ha bire araya eşcinselliği normalleştirme ve sıradanlaştırma mesajları sıkıştırdığını’ savundu.

"Eşcinselliği yayma, misyonuyla hareket ettikleri izlenimi ne uydurma diye hafife alınabilir ne de yersiz bir muhafazakar paranoyası"

Akit gazetesinin iki gün önce yayınlanan “Sapkınların Netflix tuzağı” başlıklı haberine hak vermemenin elde olmadığını kaydeden Beki, şöyle devam etti:

“Haber, bir gerçeği yansıtıyor. ‘Eşcinselliği yayma’ misyonuyla hareket ettikleri izlenimi ne uydurma diye hafife alınabilir ne de yersiz bir muhafazakar paranoyası. ‘Gençliğin imanını şarkılarla çaldılar’ haberindeki gibi içi boş bir duyarlılık değil yani bu kez.

“‘Eşcinsellik propagandası diz boyu, hangi dizisini açsanız sansürsüz bir özendirme akıyor, çizgi filmlere kadar bulaştırdılar, nasılsa denetleyen yok, eşcinselliği olağanlaştıran sahneler fütursuzca sergileniyor ‘ dediği kadar var hani Akit’in.”

"Eşcinsellik girişimcilik veya veganlık gibi teşvik edilebilecek bir şey değil; üniversite gibi tercih edilen bir şey hiç değil"

Beki’nin eşcinselliğin tabii bir durum olmadığını savunduğu ve cinsel yönelimleri ‘seçim’ olarak nitelendirdiği yazısı, sosyal medyada çok sayıda kişi tarafından ‘homofobik’ olarak eleştirildi. Gazeteci Melis Alphan, kişisel Twitter hesabından Beki’nin yazısıyla ilgili “Velev ki zorlama, sana ne? İzleme geç çok rahatsızsan. Tiksiniyorum şu homofobi kafadan. Hala gazeteci diye ittirenler var bu zatı bi de” yorumunda bulunurken, komedyen Kaan Sekban da Beki'nin yazısının altında şunları söyledi:

“Türkiye'nin en büyük sorunu sizin gibi bilgi sahibi olmadan ahkam kesen çakma aydınlar. Eşcinsellik girişimcilik veya veganlık gibi teşvik edilebilecek bir şey değil. Üniversite gibi tercih edilen bir şey hiç değil, doğuştan olan bir yönelim ve sandığınızdan daha çok var dünyada.”

Eşcinsellik nedir, cinsel bir ‘tercih’ midir?

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği’nin (CETAD) internet sitesinin sıkça sorulan sorular bölümünde “eşcinsellik nedir, cinsel tercih midir” sorularına verilen cevaplar şöyle…

Eşcinsellik nedir ?

Cinsel yönelim kişinin hangi cinsiyete yönelik cinsel ve duygusal çekim duyduğuyla ilgili bir özelliktir. Eşcinsellik (homoseksüellik) bu çekimin kişinin kendi cinsiyetinden kişilere yönelik olmasıdır. Örneğin, bir erkeğin cinsel olarak diğer erkeklere ilgi duyması, onlarla birlikte olmayı arzulaması, cinsel fantezilerinin bununla ilgili olması, bu yönde cinsel birliktelikler kurması, erkekleri sevip aşık olması, duygusal birlikteliklerini erkeklerle yaşaması eşcinsel olduğu anlamına gelir. Benzer ilgi ve çekim karşı cinsle ilgili olduğunda buna heteroseksüellik, her iki cinse yönelik olduğundaysa biseksüellik denir. Ancak kişinin kendisini eşcinsel olarak tanımlaması için bunların hepsinin mevcut olması gerekli değildir. Nasıl ki bir heteroseksüelin, heteroseksüel olması için cinsel duygusal birliktelik deneyimi olması gerekmez, eşcinsellik için de aynısı geçerlidir. Bunun yanı sıra, bu özellikler insan yaşamı boyunca çeşitlilik gösterebilir, örneğin hayatı boyunca kadınlara ilgi duymuş olan bir heteroseksüel erkek, başka bir erkekle ilgili cinsel fanteziler kurabilir, cinsel paylaşımı olabilir. Bu kişinin cinsel yöneliminin değiştiği anlamına gelmez. Tekil cinsel eylemler cinsel yönelimi belirlemez. Yani eşcinsellik ya da heteroseksüellik kısa bir süreçte görülen özelliklere göre değil, genel ilgi ve davranışa göre tanımlanır.

Fotoğraf: Onat Uğantaş

Eşcinsellik “cinsel tercih” midir?

Cinsel yönelimin nasıl geliştiği tam olarak bilinmemekle birlikte, herhangi bir kişinin cinsel yönelimler arasında iradesini kullanarak bilinçli bir tercih yapmadığı bilinmektedir. Örneğin, hiçbir heteroseksüel kadın hayatının bir aşamasında erkeklere ilgi duymaya karar vermemiştir. Benzer şekilde irade kullanılarak değiştirilmesi mümkün değildir. Cinsel yönelimle ilgili tercih kişinin yönelimini nasıl ve ne kadar davranışlarına ve hayatının geneline yansıtacağı, yönelimini başkaları ile ne ölçüde paylaşacağı ile ilgili olabilir.  Cinsel yönelimin nasıl ortaya çıktığı ile ilgili yıllarca çeşitli alanlarda çalışmalar yürütülmüşse de tutarlı ve geçerli bir açıklamaya ulaşılamamıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalar genetik ve doğum öncesi süreçlere işaret etmektedir; ancak tek belirleyenin bu etkenler olmadığı da gösterilmiştir. Kişilerde saptanan hormon düzeyleriyle, beyin yapısı ve işlevleriyle ilgili bozukluklarla, kişinin geçmişinde cinsel istismar olmasıyla, aile yapısıyla, ebeveyn özellikleri, anne veya babasıyla ilişkisiyle, kendi cinsi ve karşı cinsle ilişki denemelerinde başarı/başarısızlık yaşamış olmasıyla, yineleyen denemeler sonucu öğrenmiş olmasıyla, bağımlılıkla açıklanamayacağı gösterilmiştir.

LGBTİ çocuğu olan aileler anlatıyor: Çocuğumu dövüp sokağa atsam, öldürsem aileyim ama onu benimsediğimde aile olmuyorum