AKP'den 4 parti grubuna anayasa değişikliği ziyareti: HDP 'evrensel hukuk' vurgusu yaptı; CHP, "çalışmanın içinde olmayacağız" dedi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ (sağda) anayasa değişikliği teklifine ilişkin yaptığı CHP ziyaretinde  CHP Grup Başkanvekili Engin Altay (solda) tarafından karşılandı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki AKP heyeti, başörtüsü konusunda hazırlanan anayasa değişikliği teklifine ilişkin MHP, CHP, HDP ve İyi Parti'nin Meclis gruplarını ziyaret etti. 

Bozdağ başkanlığındaki heyette, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz yer aldı. 

MHP ile görüştü 

İlk görüşmeyi MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ile gerçekleştirdiklerini ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

"Kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi anayasa değişiklik çalışmalarını Cumhur İttifakı ile birlikte daha önce değerlendirdik. Dün de Feti Yıldız Bey ve Erkan Akçay Bey ile bir araya geldik ve bu çalışmayı belli bir noktaya da getirdik. Bugün ise son gelinen noktayı bir kez daha karşılıklı değerlendirme fırsatı bulduk. Sırasıyla CHP, HDP ve İyi Parti grubundaki arkadaşlarla değerlendirmemiz olacak. Çıkan sonuçları değerlendirip gelinen noktayı bilahare kamuoyuyla paylaşacağız."

CHP'li Altay'dan açıklama 

Bakan Bozdağ, anayasa değişikliği konusunda bilgi aktarımı yaptıklarını ifade ederek, “Kendilerinden bu hazırlık sürecini katkı sunmalarını istedik. Geçmişte Türkiye, idari uygulamalarla yaşamaması gerektiği süreçler yaşadı” ifadelerini kullandı.

Engin Altay görüşmeye ilişkin şu ifadeleri kullandı: 

“Bu konu, Sayın Genel Başkanımızın 'kadına özgürlük, kamuda özgürlük' noktasında verdiği kanun teklifi sonrası gelişen bir konudur. Biz prensip olarak bu konunun mesele olmaktan çıktığını söyleyegeldik. CHP bakımından Anadolu’da karşılaştığımız eleştirilere karşı bu konuda dürüstlüğümüzü ortaya koymak için Genel Başkanımız teklifini bizlerin de imzasıyla verdi. Temel hakların referandum konusu halinde olmaması gerektiğini söyledik. Birden çok maddeli bir anayasa değişikliğinin seçime 7 ay kalmışken yapılması doğru olmadığını düşünüyoruz. Yeni anayasanın yeni parlamentonun işi olduğunu düşünüyoruz. AK Parti’nin 'çalışmaları birlikte olgunlaştıralım' önerisinin içinde olmayacağımızı ifade ettik. AK Parti’nin gerçekleştirmek istediği anayasa değişikliği çalışmasının içinde olmayacağımızı söyledik” 

HDP'ye ziyaret 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, başörtüsü ile ilgili Anayasa teklifi kapsamında CHP ve İyi Parti’den sonra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grubu’nu ziyaret etti. Ziyarette, HDP Sözcüsü Ebru Günay ile HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç yer aldı.

Görüşmenin ardından açıklama

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, görüşme sonrasında, şöyle konuştu:

“Görüşmeyi yaptık. Bildiğiniz üzere anayasa değişiklik teklifiyle ilgili bir ziyaretti. Henüz yazılı bir metin yok. Sadece Anayasa'nın 24 ve 41. maddelerinde bir değişiklik olacağını ve kapsamını genel olarak paylaştılar. Biz de buna ilişkin tutumumuzu Eş Genel Başkanlarımız ve MYK’da yaptığımız değerlendirme sonucunda kamuoyuyla paylaşıyor olacağız. Sohbet ettik. Kıyafet özgürlüğü, türban, kadın haklarına dair bizim tutumumuz zaten çok net. Negatif tutumumuz olmadı. Ama böyle bir dönemde nasıl bir karar alacağımıza bizler tek başımıza değil, ilgili kurullarımızla birlikte karar vereceğiz"

"Bütün partilerle görüştükten sonra sunulması düşünülüyor"

Beştaş, "Evet veya hayır" diye bir yanıtlarının olmadığını ifade ederek, "Sanırım pazartesi günü Meclis'e sunulacak. Ondan önce bir görüşmemiz olur. Bize verilen bilgi, pazartesi sunmayı düşündükleri; bütün partilerle görüştükten sonra sunulması düşünülüyor" dedi.

"Tutumumuz evrensel hukuktan yanadır"

Referandum sürecine ilişkin yöneltilen soruya Beştaş, "HDP olarak bizim bu konudaki tutumumuz evrensel hukuktan yanadır. Uluslararası sözleşmelerden yana olur. Biz hem bu mesele hem de konusu hak ve özgürlükler olan bir olguda, değişiklikte referandumu doğru bulmayız. Bu konu özelinde demiyorum, bunu da kapsayan, insanların nasıl giyineceğine dair bir özgürlüğü, hakkı nasıl halka soralım? Bu, vazgeçilemez bir hak. Referandum konusu da evrensel hukuk açısından doğru bulunmaz. Biz de hukuktan yana tavır alırız" diye yanıt verdi.

AKP heyeti, HDP Grubu'nun ardından İyi Parti Grubu'nu ziyaret etti. İyi Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ve Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, AKP heyetini TBMM'de ağırladı.

İyi Parti kararını açıklamadı 

Bozdağ ve beraberindekiler daha sonra İyi Parti Grubu'na ziyarette bulunarak Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ve Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ile görüştü.

Basına kapalı gerçekleştirilen ve 1 saat süren görüşmede, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, İyi Parti Antalya milletvekilleri Hasan Subaşı ile Feridun Bahşi de yer aldı.

Adalet Bakanı Bozdağ, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, hazırlıkları hakkında bilgilendirme yaptıklarını belirtti.

Görüşmede somut bir teklif metni sunmadıklarını ifade eden Bozdağ, "Hazır bir teklifle gitme değil de onların görüşlerini de alarak bu süreci ona göre şekillendirme düşüncesiyle yapılan bir ziyaret olduğu için kendilerine somut bir metin sunmadık ama genel bir çerçeveyi kendileriyle paylaştık. Onlar kendi açılarından değerlendirmeyi yapacaklardır. Bu çalışmalar bittikten sonra istişare ettiğimiz değerli gruplarımızın görüşleri ve önerileri de ortaya çıktıktan sonra bu metne son şeklini verip kamuoyuyla paylaşacağız. Milletvekilleri de bu teklifi TBMM'ye sunacaklardır." diye konuştu.

İyi Parti Grup Başkanı Tatlıoğlu da konuyu Genel Başkan Meral Akşener ve partinin kurullarında görüştükten sonra kararlarını paylaşacaklarını kaydetti.

 

 

Anayasa değişikliği için 400 milletvekilinin desteği gerekiyor

AKP başörtüsü konusundaki anayasa değişikliği çalışmasını önümüzdeki hafta Meclis'e sunması bekleniyor. Teklif ilk olarak anayasa komisyonunda görüşülecek. Burada kabul edilmesi halinde Meclis Genel Kurul süreci başlayacak.

Anayasa değişikliği için 400 milletvekilinin desteği gerekiyor. AKP, MHP ve BBP'den oluşan Cumhur İttifakı'nın sandalye sayısının toplamı ise 335.

Anayasa değişikliği için dışarıdan 65 milletvekilinin ihtiyaç var. Referandum seçeneği için ise Cumhur İttifakı'nın 360 milletvekilini bulması gerekiyor. Bunun için de 25 milletvekiline ihtiyaç duyulacak.

Anayasa değişikliği için Cumhur İttifakı'nın her halükarda Meclis'ten bir partinin desteğine ihtiyacı var.