AKP'den İstanbul İl Seçim Kurulu'nun oy sayımlarını durdurma kararına ilk tepki

AKP'den İstanbul İl Seçim Kurulu'nun oy sayımlarını durdurma kararına ilk tepki

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul İl Seçim Kurulu’nun ilçe seçim kurullarının verdiği oy sayım işlemlerini durdurma kararına tepki gösterdi. AKP Genel Merkezi’nde konuşan Yavuz “İstanbul seçimleri bugüne kadar olan en şaibeli seçime dönüşüyor” ifadesini kullandı. Yavuz, “Sandıktan mal kaçırır gibi hareket eden CHP bilsin ki, hakkımızı koruyacağız” dedi.

TIKLAYIN - İstanbul'da oyların yeniden sayımı durduruldu

Yavuz’un açıklamalarından satır başları şöyle:

"İstanbul seçimleri bugüne kadar olan en şaibeli seçime dönüşüyor. Gelin bu sayımları yeniden yapalım dedik. Bu kadar şaibe, usulsüzlük varsa bu oyları yeniden saydırtalım dedik. Çünkü fark çok az. Bu akşamüzeri Bağcılar İlçe Seçim Kurulu, 1304 oyu hataların düzeltilmesi sonucu AK Parti lehine yazdı. Bu kararlar kesinleştiğinde bu karar saygı duyacağız. İl Seçim Kurulu’nun bu kararı YSK kararına rağmen ama özellikle CHP’nin yangından mal kaçırır gibi hareket etmesi manidardır. Sandıktan mal kaçırır gibi hareket eden CHP bilsin ki, hakkımızı koruyacağız. Gerçek neyse ortaya çıksın istiyoruz. Son bir kez çağrıda bulunmak istiyorum, bu kadar somut belge, bilgi ortadayken CHP olarak endişeniz yoksa, gerçek ortaya çıksın. Biz yangından mal kaçırma derdinde değiliz siz de sandıktan mal kaçırma derdinde değilseniz kuralım kameraları gerçek ortaya çıksın. Biz devam eden süreçte durumu açıklamak için zaman zaman huzurlarınızda bulunacağız."

Ne olmuştu?

İstanbul İl Seçim Kurulu, CHP’nin başvurusu üzerine, ilçe seçim kurullarının kararıyla yapılan yeniden sayım işlemlerinin durdurulmasına karar verdi.

Kararda, bu işlemlerin ancak ilçe seçim kurulu kararlarının kesinleşmesinden sonra yapılabileceği vurgulandı. Bu kararlar kesinleşmeden yapılan sayımlar için ise “tedbiren durdurma” kararı verildi.Bu ilçe seçim kurulu kararlarının inceleneceğinin bildirildiği kararda, bu kararın sonucuna göre işlem yapılabileceği kaydedildi.

Buna göre, söz konusu ilçe seçim kurullarının verdiği kararlar, itiraz üzerine il seçim kurulunca incelenerek kesin hükme bağlanmadığı sürece yeniden sayım yapılmayacak. Bu seçim kurullarının kararları, itiraz edildiği için esastan incelenecek. Diğer ilçe seçim kurullarının kararlarının kesinleşmesi için de ya itiraz sonucu kesin hükme bağlanması ya da itiraz olmadığından kesinleşmesi beklenecek.İl Seçim Kurulu, sayım yapılan ilçelerdeki bu kararları yerinde görmezse, kararın verildiği 22.10’a kadar yapılmış sayımlar da geçersiz olacak. Aksi yönde karar verilirse, bu sayımlar geçerli olacak ve sayım işlemlerine kaldığı yerden devam edilecek.