Yeni Anayasa için ön çalışma yapan Yazım Alt Komisyonu, kamu hizmetine girme hakkıyla ilgili maddenin taslağını oluşturdu. AKP, kendi teklifinde yer alan ve türbanlılara kamuda çalışma olanağı getireceği savunulan ifadelerden geri adım attı.
CHP’li üye Rıza Türmen başkanlığında dün yapılan toplantıda, “Türk vatandaşı” kavramıyla ilgili anlaşmazlık yaşandı.
Bülent Sarıoğlu'nun Hürriyet'te yer alan haberine göre, MHP, birinci fıkrada yer alan, “Her vatandaş kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir” ifadesinde “Türk vatandaşı” tanımının kullanılmasını istedi. AKP ise “Hizmete alınmada liyakat dışında hiçbir şart aranmaz” ifadesini önerdi.
Diğer partiler ise mevcut Anayasa’daki “görevin getirdiği nitelik” şartında ısrar etti. AKP uzlaşmak amacıyla türbana serbestlik getirecek ifadelerden biri olarak gösterilen bu önerisinden vazgeçti. BDP’nin istediği doğrultusunda maddeye cinsiyet ayrımcılığına karşı güvence içeren bir ifade de eklendi. Maddenin alt komisyonda benimsenen çekinceli hali şöyle:
“Her vatandaş (MHP önerisi: Her Türk vatandaşı) (BDP önerisi: kamu hizmetlerinden yararlanma ve) kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım yapılamaz, görevin getirdiği nitelikler saklı kalmak kaydıyla cinsiyetler arası eşitlik ilkesi gözetilir.”
Provokatör tartışması
Toplantının başında ise provokatör tartışması yaşandı. Geçen hafta anlaşmazlık nedeniyle atlanan siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin madde yeniden gündeme geldi.
CHP’li Süheyl Batum, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in “parti kapatılmasına siyaset kurumunun da müdahil olması” isteğini eleştirdi.
Batum, Önder’e, “Sen ‘partileri yargıçlar kapatmasın Başbakan kapatsın’ diyorsun” deyince Önder tepki gösterdi. Önder önerisinden böyle bir anlam çıkarılamayacağını belirtirken Batum ısrarcı oldu. Bunun üzerine Önder ayağa kalkarak, “Sen provokatörsün. Provokasyon yapıp buraları karıştırmaya geliyorsun” diye bağırdı. Kızgın milletvekillerini diğer üyeler yatıştırdı.