Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Güzelyalı Beldesi’nin AKP'li eski belediye başkanı Selçuk Mutlu ve inşaat mühendisi eşi Selda Seven Mutlu, Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 'görevi kötüye kullanma' suçundan 5'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Sözcü'den Halil Ataş'ın haberine göre Bursa 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ‘icbar suretiyle irtikap’ (görevi kötüye kullanma) suçundan 10’ar yıla kadar hapis istemiyle yargılanan AKP’li eski Güzelyalı Beldesi (Mahallesi) Belediye Başkanı Selçuk Mutlu ve inşaat mühendisi eşi Selda Seven Mutlu’nun yargılandığı davada karar çıktı. Karı koca 5’er yıl hapse mahkûm edildi.
Müteahhit İsmail Turan, eski başkan Selçuk Mutlu'nun belediye başkanı olduğu dönemde yaşadığı itilafı yargıya taşımıştı. Turan, Selçuk Mutlu ile eşi Selda Seven Mutlu hakkında Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ‘icbar suretiyle irtikap’ davası açmıştı.
Görülen duruşma sonucunda Mutlu çifti beraat etmişti. Turan'ın Yargıtay'a itirazı nedeniyle yeniden yapılan yargılamada Mutlu çiftine 5'er yıl hapis cezası verildi. Selçuk ve Selda Mutlu’nun karara itiraz edeceği öğrenildi.
Mahkeme süreci devam ederken belediye başkanı Selçuk Mutlu'nun görev süresinin sonunda yüklü bir malvarlığına sahip olduğu ve bunu tamamen konumunu kullanarak elde ettiği iddiaları gündeme gelmişti. Mutlu'nun belediye başkanı seçilmeden önce belediyede fen işleri müdürü olarak görev yaptığı öğrenildi.
Eski Başkan Selçuk Mutlu ile eşi Selda Seven Mutlu'ya ait şirketlerin 280 bin metrekare arsa, konut ve araziye sahip olduklarına dair tapu kayıtları mahkemeye sunulmuştu. Müteahhit İsmail Turan, kendisinden talep edilen parayı vermediği için Güzelyalı Belediyesi sınırlarındaki arsasının bir anda belediye meclisi kararıyla plan tadilatı yapılarak vasfının değiştirildiğini öne sürmüştü.
Müteahhit İsmail Turan tarafından 2010 yılında Mutlu çiftine 2013 yılında da dava açılmış Selçuk Mutlu 1 yıl 10 ay 15 gün, eşi Selda Seven Mutlu ise 7 ay 15 gün ceza almıştı. Mahkeme, sanıklar daha önce 3 ayı aşan bir hapis cezası almadıkları için kararın uygulanmasını ertelemişti.
“Görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi icbar eden kamu görevlisi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kamu görevlisinin haksız tutum ve davranışları karşısında, kişinin haklı bir işinin gereği gibi, hiç veya en azından vaktinde görülmeyeceği endişesiyle, kendisini mecbur hissederek, kamu görevlisine veya yönlendireceği kişiye menfaat temin etmiş olması halinde, icbarın varlığı kabul edilir.” olarak tanımlanmıştır.