Albayrak: İçi dışı her şeyi gözüküyor Türkiye'nin, o kadar şeffafız

Albayrak: İçi dışı her şeyi gözüküyor Türkiye'nin, o kadar şeffafız

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk canlı yayınlanan Hakan Çelik'le Hafta Sonu programında konuştu. Albayrak, Türkiye'nin ekonomik anlamda şeffaf bir ülke olduğunu savunarak, " İçi dışı her şeyi gözüküyor Türkiye'nin, o kadar şeffafız" dedi.  Albayrak'ın açıklamalarından başlıklar şöyle: 

"(Anneler Günü' Erkekler için anneleri daha başka. Türk filmi gibi bir çocukluk geçirdiğim için annemizle bağımız apayrı oldu.

 

Mali anlamda tarihi bir dönemden geçiyoruz. Türkiye ekonomisi farklı gerekçelerle saldırıya uğradı, önemli bir sınavdan geçti. Eylül ayında faizlerin yüzde 40'a çıktığı bir dönemde YEP ile daha istikrarlı bir sürece girmeye başladık. Faizler hâlâ yüksek, düşmeye devam edecek. Özellikle birkaç ayda keskin bir düşüş yaşayacağımız çok daha güçlü bir dengelenme sürecini ortaya koyacağız. 

"Tünelin ucundaki ışık daha da görünür hâlde"

Türkiye mayıs ayının sonunda cari dengede sıfıra yaklaştığı yere doğru hızla giriyor. Tünelin ucundaki ışık daha da görünür hâlde. Mart ayında  seçime bir hafta kala çok enteresan bir şey yaşadı Türkiye. 

8-10 ayda finansal mimari anlamında çok güzel altyapı adımları attık. Şükürler olsun. Ekonomimiz her geçen gün çok daha pozitif bir şekilde önüne bakarak ilerliyor.

Dünyada travmatik bir olay yaşamadığımız sürece 2019 yılında enflasyon dengeli bir noktaya ulaşacak. 

Yaşananları yeni dünya düzeninin sancıları olarak görüyorum. 21. yüzyılın artık geçtiğimiz dünya kodları ile okunmadığını görüyorum. Bugün dünyada yapay zekâ konusunda en fazla yatırım yapan ülkenin ABD değil de Çin olduğunu çok az insan biliyor. 

Hükümetimizin reformcu bakış açısında en ufak bir tereddütü yok. 8-10 ayda attığımız adımlar bile bunu gösteriyor. Ekonomimiz sürekli bir seçim dönemine maruz kaldı. Artık 4 yıldan fazla seçimsiz bir döneme giriyoruz. 

"Eski Türkiye olsa ayakta kalamazdı"

Türkiye; ekonomik, sosyal müdahalelere rağmen üst bir şuur ortaya koydu. Kendi inandığımız Türkiye idealine ulaşmak için güçlü adımlar atmaya devam edeceğiz. Ben bu ülkenin bir bireyi olmaktan gurur duyuyorum. 

Ekonomik dalgalanmaların iç yönetimsel değil de dıştan geldiğini toplumumuz görmüyor mu? Görüyor. Son 8-10 ayda yaşananlara bakıldığında eski Türkiye olsa ayakta kalamazdı.

Türkiye, 2020'lerde özellikle enerji aramasıyla ilgili sevinçli bir haber duyacak. Bundan hiç şüphem yok. Bundan neden rahatsız oluyorsunuz.

Türkiye gibi terör örgütleri ile mücadele eden bir ülke var mı? 4 milyon mülteci var Türkiye’de. Türk toplumunun 17 yıldır yaşadığı tecrübelerin her biri Türk milletinin farkındalık düzeyini her geçen gün arttırdı.

Doğu Akdeniz açıklaması

Doğu Akdeniz Türkiye için çok önemli. Bu süreçte Türkiye olarak, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok bağımsız bir politika izledi. Ortadoğu’da, Akdeniz’de kazan-kazan ilişkisinde diyalogda bulunmada hiçbir sakınca yok.

Trump görüşmesi

ABD ziyareti, yoğun bir takvim  içindeki bir seyahatti. Farklı farklı görüşmelerimiz oldu. Tek bir ABD yok. Türkiye’ye olumlu da olumsuz da bakan paydaşlar var. Kazan-kazan ilişkisini nasıl daha ileriye taşırız. Bu önemli.

Trump'ın benim ile görüşmesini üzerime almıyorum. Trump’ın hem ülkemize hem Cumhurbaşkanımıza duyduğu muhabbetten ötürü olduğunu düşünüyorum. Çok pozitif bir görüşme oldu. Toplantının ardından görüşmeler devam ediyor. 

Türkiye geldiğimizde gerekli mesajları Cumhurbaşkanımıza ilettim. İletişim ve diyalog kapısı her zaman açık olmak durumunda. Yapıcı, umutlu, olumlu bir görüşme oldu.

Trump’ın Türkiye ziyareti

Son telefon görüşmesinde Temmuz ayı görüşüldü. Devletin protokolü arasında görüşme devam ediyor. Tarih konuşuluyor.

"Döviz kurları artık vatandaşları daha az etkiliyor"

Döviz eskisine göre vatandaşlarımızı daha az etkiliyor. Bireysel anlamda borçluluk düzeyi daha az. Borçlanma da döviz üzerinden değil TL üzerinden. Dalgalanmalar kurumlarımızı etkiliyor. En yoğun mücadeleyi dövize karşı veriyoruz.

Liberal anlamda raporlarımızı bu kadar şeffaf yayınlayan sayılı ülkelerden biriyiz. İçi dışı her şeyi gözüküyor Türkiye'nin o kadar şeffafız. 

Siz eğer iyi niyetten uzak farklı gerekçeleri bahane ederek ekonomiye yönelik müdahalelerde bulunmaya başlarsanız o ülke etkilenir. Son sekiz ayda çok önemli adımlar attık, atmaya da devam edeceğiz. kırılganlıkları çok daha azaltmış bir yapı kurmaya devam ediyoruz.

Türkiye'nin sahip olduğu kaynaklar bunu dengelemeye muktedir. Önümüzdeki dönem daha pozitif bir döneme giriyoruz. Türkiye birçok anlamda sınandı, sınanmaya devam ediliyor.Vatandaşlarımız her şeyin farkında.

Seçimlerin etkisi

Bu sadece bir yerel seçim. Yatırımcılar nezdinde de normal şartlarda bir etkisi yok. Bunu bahane ederek algı operasyonu yapılabilir. Bu hafta gördük.

Toplumsal birliğe kasteden müthiş bir bombardıman var. "Kese kağıdına, plastiklere vergi verilecek" gibi haberler yayıldı. Bakanımız da söyledi; böyle bir şey yok. 

"Türkiye'nin sigortası Cumhur İttifakı"

Önümüzde süreç daha olumlu bir süreç ortaya konacak. Bundan tabii ki birileri rahatsız. Sosyal medyada olumsuz algılar yaratılıyor. Türkiye’nin artık sigortası haline gelmiş Cumhur İttifakı’nı kırmaya yönelik haberler ortaya çıktı.

Tarım Bakanlığımız önemli adımlar atacak. Gıda üretiminin tedariği ve seracılık altyapısı ile ilgili attığımız adımlar var. Türkiye tarımda dış ticaret fazlası vermiş. Yeterli mi değil.

 2018 yılında,  geçtiğimiz yıldan daha az gaz ithalatı yapıldı. Enerji üretimde yerli kaynak artınca ithal enerji azalıyor.

Bu seçimlerden sonra AB ilişkilerinde değişiklik olabileceğine inanıyorum. Avrupa'nın da içinden geçtiği çok farklı bir sınama dönemi var.

"Reel sektör 8-10 ayda çok zor bir dönemden geçti"

Reel sektörün 8-10 ayda çok zor bir süreçten geçti. Biz de yoğun bir mesai ortaya koyduk. Vergi altyapısında bir değişiklik öngörüyoruz. Özellikle 3 kamu bankamız başta olmak üzere çok güzel bir paket açıklayacağız. Üretim kapasitesine artıracak bir paket olacak. İthalatı düşürürken ihracatı yükselteceğiz. Ortak ATM işletmeciliği ile tasarrufta önemli bir noktaya varacağız.

Emeklilik sistemindeki değişimi bu yıl içinde gerçekleştireceğiz. Rakamlar son 4 ayda pozitif bir şekilde ivmelenmeye başladı. SGK sistemine 520 bin yeni giriş var. Bu sene turizmde 50 milyonun üzerinde kişi bekliyoruz. Antalya rakamları çok çok iyi geliyor. 

Fırsat bulduğum her an ailem ile verimli vakit geçirmeye çalışıyorum. WhatsApp kullanmıyorum"