"Meslek liseleri, algı yaratarak teşvik ediliyor"

"Meslek liseleri, algı yaratarak teşvik ediliyor"

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu bütün teşviklere rağmen yeterli ilgi görmeyen meslek liselerinin bu yıl dolacağını iddia etti. Numanoğlu “Bu sene mesleki eğitim okullarımızın daha yüksek doluluk oranına ulaşacağına eminiz. Bakanlık olarak mesleki eğitimin görünürlüğünü artırdık” dedi. Eğitim Sen Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan ise, "Algı yaratarak teşvik edilmeye çalışılıyor" yorumunda bulundu. 

Birgün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, meslek liselerinde bu yönlendirmenin sebeplerini ve bu iddiaları değerlendiren Eğitim Sen Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan “Algı yaratarak meslek liseleri teşvik edilmeye çalışılıyor. Okullaşma politikası öğrencilerin taleplerine uygun olmalı” diye konuştu.

“Geçen yıllarda meslek liseleri konusunda çok ciddi yatırımlar yapıldı öğrenciler çekmek için” diyen Bozdoğan şunları söyledi: “Buna rağmen öğrenciler meslek liselerini tercih etmedi. Öğrenciler daha çok akademik eğitim veren okulları tercih etti. Ülkenin sosyoekonomik durumu buna neden oluyor. Eğitim politikası da buna göre şekillenmeli.”

"Meslek lisesi tercih edilecek gibi bir hava yaratmaya çalışıyorlar" 

24 Haziran’dan sonra ise bunların hepsinin unutulduğunu söyleyen Bozdoğan şu ifadeleri kullandı: “Ziya Selçuk göreve geldikten sonra önceden belirlenen politikalar çerçevesinde bir meslek lisesi hattı uygulanmaya başlandı. Burada da Bakanlık ve iktidar meslek liselerine yönlendirme için çalışmalara başladı. Yapılan protokollerle sanki o okulları tercih eden öğrencilerin tamamının mezun olduktan sonra iş bulacağı, istihdamının kesin olacağı ve sigortalarının 9’uncu sınıftan başlayacağı gibi pek çok teşvik edici unsur ortaya konuluyor. Bu şekilde de o öğrencilerin meslek liselerini tercih edeceği gibi bir hava yaratmaya çalışıyorlar. Böyle bir algı yönetimi ile karşı karşıyayız. Biz bu protokol kapsamında devredilen okulların da buralarda okuyan öğrencilerin de istihdam garantisi olmadığını biliyoruz.”

Yaşanalar eğitim alanında yaşanan dönüşümle doğrudan ilgili olduğunu söyleyen Bozdoğan “Meslek liselerinin genelinde yüzde 5’i bile kapsamayan protokol ve teşvikler diğer yüzde 95’i doldurmaya yönelik söylemler. Biz de diyoruz ki yapılması gereken bu tür suni talepler yaratmak değil, okullaşma politikasında nesnel ölçüler kullanılmalı. Bu da öğrencilerin ilgi, gereksinim ve tercihine dayanmalı. Bizim tahminimiz odur ki genel olarak tercih durumu bu sene de değişmeyecek” dedi.