Türkiye'nin talebi üzerine NATO görevi kapsamında Kahramanmaraş'ta bulunan iki Patriot füze bataryası ve 250 kişilik askeri personelin geri çekilmesi kararı Almanya'da siyasi partiler tarafından memnuniyetle karşılandı. Suriye'den gelebilecek füze saldırılarına karşı 2013 yılında bölgede konuşlandırılan Alman askerlerinin görev süresi 31 Ocak 2016'da doluyordu.
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Patriot birliklerinin görev süresinin uzatılmaması kararını, ‘Suriye'den Türkiye'ye füze saldırısı riskinin düşük olması‘ ile gerekçelendirdi. Kriz bölgesinde tehditin ana kaynağının artık IŞİD olduğunu vurgulayan Ursula von der Leyen, Kürt ve Iraklı güvenlik güçlerine verilen desteğe işaret ederek Alman ordusunun bölgedeki varlığını sürdürdüğünü vurguladı.‘Türkiye'nin PKK'ya karşı tutumu bir gerekçedir‘Savunma Bakanının açıklaması Alman siyasi partilerinde olumlu yankı buldu. Türkiye'nin PKK'ya karşı yürüttüğü askeri operasyonlar muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti'nin yanı sıra koalisyon ortakları içinde de eleştirilere neden olmuştu.Sosyal Demokrat Parti savunma uzmanı Rainer Arnold bu kararın bir gerekçesinin de Türkiye'nin PKK'ya karşı tutumu olduğunu ileri sürdü. Arnold, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Türkiye'nin NATO'nun IŞİD'e karşı ortak mücadele stratejisine tamamıyla dahil olduğu izlenimine sahip değilim. Bu benim için Alman ordusunun görevini sona erdirmek için ek bir nedendir“ diye konuştu.Hristiyan Sosyal Birlik partisi savunma uzmanı Florian Hahn da Türkiye'nin dayanışma içinde bir müttefik gibi davranması gerektiğini belirterek, “IŞİD'e karşı mücadeleyi, bizi PKK'ya karşı iç politikada araç haline getirmek için kullanmaması da buna dahildir“ diye konuştu.Yeşiller ve Sol Parti'den ağır eleştiriYeşiller partisinden Alman Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Claudia Roth, Alman ordusunun Türkiye'den çekilmesi kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Giderek kontrolden çıkan NATO partneri Erdoğan'a karşı doğru ve gerekli bir adım‘ değerlendirmesinde bulundu. Roth, Erdoğan'ın IŞİD yerine Kürtleri zayıflatma stratejisiyle tehlikeli bir siyaset izlediğini savundu.Meclis'teki Sol Parti grubu uluslararası ilişkiler sözcüsü Sevim Dağdelen de Alman ordusunun geri çekilmesi kararını memnuniyetle karşıladıklarını, ancak yeterli bulmadıklarını belirterek, Alman silah sanayisinden Türkiye‘ye tüm ihracatın durdurulması gerektiğini savundu.Steinmeier: Desteğimiz sürecek
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Almanya Federal Cumhuriyeti'nin Patriotların çekilmesinin ardından da Türkiye'ye desteğinin süreceği güvencesi verdi. Steinmeier, Türkiye‘nin güvenliği ile ilgili olarak Almanya'nın yükümlülüğünün sürdüğünü kaydederek, Suriye'de siyasi çözüm ve bölgede istikrar için Almanya'nın katkılarının devam ettiğini kaydetti.
Steinmeier Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte Türkiye'nin PKK'ya karşı askeri operasyonlarını anlayışla karşıladıklarını belirterek, “Suriye'deki iç savaş Türkiye'nin sınır yakınındaki bölgeleri için riskler barındırmaktadır. Ayrıca PKK birlikleri Türk güvenlik güçlerine saldırılar düzenlemiştir“ diye konuştu.
‘Kolaycılığa kaçmayın‘ uyarısı
Steinmeier, ülkesinde Türkiye'nin PKK'ya yönelik operasyonlarına eleştirel bakanları da uyararak, Almanya'nın gelişmeleri dikkatle izlemesi ve Türkiye'ye beklentilerini söylemesi gerektiğini, ancak bunu yaparken kolaycılığa kaçılamayacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümetinin Kürtlerle barış ve uzlaşı için çok fazla yatırım yaptığına işaret eden Steinmeier, ancak hükümetin şimdi tüm köprüleri atıp barış sürecinin çökmesine izin veremeyeceğini söyledi.