Almanya: Polonya'nın Ukrayna'ya Alman yapımı tank göndermesinin önünde durmayacağız

Almanya: Polonya'nın Ukrayna'ya Alman yapımı tank göndermesinin önünde durmayacağız

T24 Dış Haberler

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, haftalardır devam eden gerilimde geri adım atacaklarına dair en net sinyali vererek Polonya'nın Rus işgali altındaki Ukrayna'ya Leopard 2 tank göndermesine karşı çıkmayacaklarını ifade etti.

Fransa televizyon kanalı LCI'ye konuk olan Baerbock'a "Polonya, Alman tanklarını Ukrayna'ya Almanya'nın iznini almadan gönderirse ne olur?" diye soruldu. Alman Bakan yanıt olarak, "Henüz bize böyle bir şey sorulmadı. Ancak sorulursa önlerinde durmayız" dedi.

Berlin'e Ukrayna'ya tank göndermesi veya tanklarını alan ülkelerin Ukrayna'ya göndermesine izin vermesi için ciddi baskı yapılıyor. Leopard 2 tankları Almanya tarafından üretilip satıldığı için, satın alan ülkenin 3. bir devlete göndermesi konusunda Berlin'in veto hakkı bulunuyor. 

Almanya'nın yeni Savunma Bakanı Boris Pistorius, geçen cuma günü Almanya'daki Ramstein hava üssünde yapılan "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı"nda tankların gönderilmesi hakkında henüz bir karara varmadıklarını söylemişti. 

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, "Almanya'nın harekete geçme isteksizliği" sebebiyle Ukrayna'da insanların öleceğini söyledi. 

Twitter paylaşımında bulunan Rau, "Ukrayna'yı Rus saldırganlığını püskürtmesi için silahlandırmak bir tür zeka egzersizi değildir. Ukrayna kanı gerçekten dökülüyor. Leopard'lar konusunda kararsızlığın bedeli budur. Şimdi harekete geçmeliyiz" dedi.

Polonya, tankları Almanya'nın izni olmasa da işgal altındaki komşusuna yollayacağını belirtiyordu.

316 Leopard 2 tanka sahip olan Türkiye, NATO içinde en çok Leopard 2'si olan 4. ülke konumunda.