Altılı masadaki liderlere sunulmak üzere yapılan araştırmaya göre, halkın yüzde 49,1’i altılı masanın AKP karşısında bir alternatif olabileceğine inanıyor.
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimine bir yıldan az süre kala siyasi partiler, kamuoyu yoklamalarına başladı.
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin çevresinde bir araya geldiği 'altılı masanın' toplumda ne kadar karşılık bulduğu merak konusuydu.
Kısa Dalga'dan Mahmut Aydın'ın haberine göre 'Olgu ve Algı Arasında Altılı Masa' başlıklı anket, 21 Ağustos’ta Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirmede liderlere sunulacak.
ADAMOR tarafından temmuz ayında tamamlanan araştırmaya göre, halkın yüzde 49,8’i, altılı masanın işbirliğinin kalıcı olacağını düşünüyor. Bunda liderlerin her ay düzenlediği toplantının etkili olduğu ifade edildi.
Halkın yüzde 49,1’i altılı masanın AKP karşısında bir alternatif olabileceğine inanıyor. Masanın Türkiye’nin daha demokratik bir ülke olmasını sağlayacağına inanların oranı ise yüzde 48,5.
Katılımcılar, altılı masada partilerin aldıkları oy oranında temsil edilmesini istiyor. Millet İttifakı'na oy veren seçmelerin yüzde 74,2’si masadaki partilerin oy oranlarını göre temsil edilmesi gerektiğini düşünüyor.
Bu durum, “CHP ve İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayını belirlemede daha fazla söz sahibi olsun” şeklinde değerlendiriliyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 44,8’i, “HDP’nin altılı masanın gizli ortağı” olduğunu savunuyor. Bu sonuçta "Cumhur İttifakı'nın propagandasının etkisi olduğu" değerlendiriliyor. HDP’nin masada olduğuna inanların yüzde 61,4’ü Cumhur İttifakı seçmeni.
Araştırmaya göre, HDP seçmenlerinin yüzde 79,6’sı partilerinin altılı masada yer alması gerektiğini düşünüyor. Millet İttifakı seçmenlerinin ise sadece yüzde 21,7’si HDP’yi altılı masada istiyor.