Ordu'da altın madeni arama sahasını genişletme talebiyle hazırlanan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Raporu tarım arazilerini de kapsıyor. Bu sahanın genişletilmesiyle önümüzdeki 15 yılda yaşanacak ürün kaybının maliyetinin 58 milyar TL’yi bulabileceği ifade edildi.
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Fatsa ve Ünye ilçelerindeki altın madeni arama sahasını genişletmeyi ve üretim kapasitesini artırmayı amaçlayan ÇED raporunun kabul edilmeden sondaj çalışmalarına başlandı.
Hazırlanan yeni ÇED Raporu’nda maden arama sahası içinde fındık, ceviz ve kivi bahçelerinin yanı sıra tarım arazileri de bulunuyor. Maden arama sahasının genişletilmesiyle birlikte fındık ve kestane balında gelecek beş yılda ürün kaybının maliyetinin yaklaşık 17 milyon TL olacağı, gelecek 15 yılda da fındık, kestane balı, kivi ve cevizde yaşanacak potansiyel ürün kaybının maliyetinin 58 milyar TL’ye ulaşabileceği ifade edildi.
Karadeniz Doğa ve Çevre Derneği Çevre Araştırmaları Grubu tarafında yayımlanan rapora göre, maden sahasının genişletilmesiyle birlikte üretici büyük kayıp yaşarken altın madeni şirketinin kârı ise 160 milyon TL olacak. Ayrıca gelecek 15 yılda altın madeni şirketinden devletin alacağı kar da 8 milyon TL olacak.
Genişletilmek istenen maden sahası içinde kalan köy ve mahallelerde ÇED Raporu kabul edilmeden yapılan sondaj çalışmalarıyla çok sayıda evin duvarında çatlaklar meydana geldi.
Raporda, maden sahasının genişlemesiyle bölgenin orman ekosisteminin de bozulacağı bildirildi. Değerlendirmeye göre, bölgenin doğal yapısı ve jeolojik dengesinin değişmesi ile yüksek heyelan riski doğacak. Bölgedeki yerleşim yerleri de yüksek tonajlı taşıma araçlarının yol açacağı sarsıntı nedeniyle zarar görecek. Siyanürün en zararlı hali olan gaz hali, özellikle buharlaşma ile yağmur olarak toprağa yeniden inecek ve farklı yönlere taşınarak etkisi genişleyecek.