Altınını bankaya yatırana kâr payı

Altınını bankaya yatırana kâr payı

Türkiye'de yastık altında duran5 ila 7 bin ton arasındaki  altının ekonomiye kazandırılması için banklar harekete geçti

Bu miktarın piyasa değeri ise 160 milyar ile 220 milyar dolar arası.Yastık altındaki altını ekonomiye kazandıracak bankaya altın yatırıpaltın çekecek ve kâr payı verilecek yeni dönemi İstanbul AltınRafinerisi (İAR) ve Kuveyt Türk Bankası birlikte başlattı. Rafinerinin1 gramdan 1 kiloya kadar ürettiği dünya standardındaki külçe altınlarbanka hesabına tıpkı diğer mevduat gibi yatırılıp yine aynı gram altınolarak çekilebilecek. Üstelik banka altına kâr payı da verecek. Bugünekadar bankalar altını kiralık kasada tutuyor ve müşteriden ücretalıyordu.

Yastık altındaki 160-220 milyar dolarlık altının ekonomiyekazandırılması amacıyla yola çıktıklarını kaydeden İstanbul AltınRafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, "İAR ve Kuveyt TürkKatılım Bankası işbirliğiyle altına yatırım yapmak isteyenler için yenibir finansal ürün geliştirdi. 'Gramaltınlar' artık sarraf vekuyumcuların yanı sıra Kuveyt Türk şubelerinden de alınabilecek. Hesabaaltın olarak yatırılıp altın olarak çekilebilecek." dedi.

'Gramaltın'lar, geçen yıl hayatını kaybeden İAR'ın eski YönetimKurulu Başkanı Ömer Halaç'ın başlattığı projeyle hayata geçti. Buürünün bankalarda kabul görmesiyle, bankaların altın hesabı açarakhesaptaki altınların gelir kazandırması ve yastık altında yatanmilyarlarca doların ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

İAR'ın ürettiği iç ve dış piyasalarda işlem gören Gramaltınmarkalı farklı ağırlıklardaki külçe altınlar artık Kuveyt Türkşubelerinde katılım hesaplarına para gibi yatırılabilecek. Açılanhesaplarda bunun karşılığında da altın olarak kâr payı kazandıracak.Hesap sahibi istediği zamanda hesabından, istediği miktarda altını yinealtın olarak çekebilecek. Bankada hesaba yatırılan altınlar aynen kağıtparada olduğu gibi her hesap için 50 bin liraya kadar Tasarruf MevduatıSigorta Fonu (TMSF) tarafından sigortalanıyor, devlet garantisi altındabulunuyor. Küçük yatırımcıdan büyük yatırımcılara kadar herkesintalebini karşılayabilmek için tescilli ve İAR damgalı külçe altınlar 1,2,5, 5, 10, 20, 50, 100 ve bin gramlarda üretiliyor. Kiralık kasamasrafını karşılamak zorunda kalan altın yatırımcısı, külçe altınlarıbanka yoluyla tedarik edecek.