T24 Dış Haberler
İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin Ahlak Polisi tarafından tutuklandıktan günler sonra ölmesinin ardından ülkede protestolar başladı.
Amani, 'Ahlak Polisi' tarafından ülkenin "başörtüsü kurallarını ihlal ettiği için" tutuklandıktan 3 gün sonra Tahran'da bir hastanede hayatını kaybetti. İddialara göre 'Ahlak Polisi', Amani'yi ölesiye dövdü.
Protestocular ilk olarak Tahran'da Aman'nin ölmeden önce tedavi gördüğü Kasra Hastanesi'nin önünde toplandı. İnsan hakları grupları, güvenlik güçlerinin protestoculara karşı biber gazı kullandığını ve bazı göstericilerin tutuklandığını belirtti.
16 Eylül'de hayatını kaybeden Amani, ertesi gün memleketi olan İran'ın Kürdistan eyaletine götürüldü.
Kürdistan eyaleti merkezli insan hakları grubu Hengaw, "Güvenlik kurumları, gösterilerin engellenmesi için Amini'nin ailesini cenazeyi törensiz yapmaya zorladı" ifadelerini kullandı.
Devletin uyarılarına rağmen yüzlerce kişi Amini'nin memleketi Saggız'da cenaze için toplandı. Bazı katılımcılar, "Diktatöre ölüm" gibi rejim karşıtı sloganlar da attı.
Saggız'daki eylemlerde İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in posterlerinin de yırtıldığı görüldü.
İranlı yetkililerin daha önce de olduğu gibi protestoların yayılmasını önlemek amacıyla interneti yavaşlattığı ifade edildi.
Amini, 13 Eylül'de başkent Tahran'da ailesini ziyaret ederken "başörtüsü kurallarını ihlal ettiği için" 'Ahlak Polisi' tarafından tutuklandı. Amini'nin ailesine, kızlarının "tekrar eğitim"den geçtikten sonra bırakılacağı söylendi.
Görgü tanıkları, Amini'nin bir minibüste dövüldüğünü söylerken, polis bu iddiaları reddediyor. Polis, "Amini'nin kalp krizi geçirdiği" iddialarını ise aile reddediyor.
Amini, ülkede Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi önderliğinde kadın haklarının daha da kısıtlandığı bir dönemde öldürüldü.
Devlet medyası, yetkililerin ölümle ilgili soruşturma başlattığını aktardı.