Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılandığı ana davada eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş için tahliye kararı verdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu davadan dolayı Türkiye’yi mahkûm ettiği günlerde tahliye kararı vermeyen mahkeme, Demirtaş’ın dosyasının AİHM Büyük Daire’de görüşüleceği 18 Eylül öncesi bu karara imza attı. Geçen sürede farklı bir davadan 4 yıl 8 ay ceza alan Demirtaş, bu nedenle hemen tahliye olamayacak. Ancak tutuklulukta geçirdiği 2 yıl 10 aylık süre, Yargıtay içtihatları doğrultusunda hükümlü olduğu cezadan mahsup edilirse, Demirtaş için tahliye yolu açılacak. Yargı Reformu Strateji Belgesi doğrultusunda hazırlanan paket de Demirtaş için bir diğer tahliye yolu. Hazırlanan taslakta yer alması beklenen düşünce özgürlüğü ile ilgili düzenlemeler yeniden yargılama yolu açarsa, Demirtaş özgür kalabilecek.
AİHM, Demirtaş’ın yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ana dava için Türkiye’yi tazminata mahkûm etmiş, tahliyesinin gerektiğini kararlaştırmıştı. Buna karşılık, 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş’ı tahliye etmemişti. Bu tartışmalar sürerken, Demirtaş’ın, yaptığı bir konuşma nedeniyle İstanbul’da yargılandığı davada aldığı 4 yıl 8 aylık hapis cezası istinaf mahkemesinde hızla onanmıştı. HDP’li Sırrı Süreyya Önder’le birlikte bu davada yargılanan Demirtaş, hükümlü haline gelmişti. Önder de bu davada aldığı ceza nedeniyle cezaevine konulmuştu.
AİHM’nin verdiği karara hem Türkiye hem de Demirtaş itiraz etti. Bu dosya 19 Eylül’de AİHM Büyük Daire’de görülecek. Kulislerde, 19 Eylül öncesi AİHM kararının yerine getirilmiş gibi gösterilmesi adına Demirtaş’ın tahliye edilebileceği konuşuluyordu. Beklendiği gibi oldu ve bugün yapılan Demirtaş ve avukatlarının mazeret bildirerek katılmadığı duruşmada oybirliğiyle tahliye kararı verildi.
Ancak kesinleşen 4 yıl 8 aylık cezası Demirtaş’ın hemen tahliye edilmesini engelledi. Ancak bu tahliye yolunun kapandığı anlamına gelmiyor.
Demirtaş, 2 yıl 10 aydır cezaevinde. Tutuklu bulunduğu davada yattığı bu süre, aldığı cezadan mahsup edilirse Demirtaş özgürlüğüne kavuşabilecek. Avukatları, bu nedenle hemen “mahsup başvurusu” hazırlığına başladı.
İnfaz Kanunu gereği, hüküm giydiği cezanın 3 yıl 6 aylık bölümünü yatması gereken Demirtaş, bu sürenin son 1 yıllık bölümünü yasal olarak denetimli serbestlik kapsamında geçirebiliyor. Mahsup başvurusunda da bu durum dile getirilecek ve Yargıtay içtihatları gereği karar verilmesi ve Demirtaş’ın serbest bırakılması istenecek. Uygulama bugüne kadar bu yönde yapıldığından aksi bir karar çıkmasına düşük bir ihtimal olarak bakılıyor.
Bir diğer ihtimal ise Yargı Reformu Strateji Belgesi doğrultusunda hazırlanan, 1 Ekim’den sonra Meclis’e gelecek yargı paketi. Bu pakette yer alan, düşünce özgürlüğü ile ilgili davalara yeniden yargılama yolu açabilecek olası düzenlemeler de ceza aldığı davanın yeniden ele alınmasına neden olabilecek. Bu ihtimal de Demirtaş’a tahliye kapısını açabilecek. Yargılandığı en ağır dosyadan tahliye alan Demirtaş için her koşulda özgürlük kapısı aralandı.
Gökçer Tahincioğlu