Anayasa değişikliği teklifinin ikinci turunda dört madde daha kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinin ikinci turunda dört madde daha kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda devam eden anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinin ikinci turunun ikinci günü kadın milletvekilleri arasındaki kavga ile başladı. Saat 14:00'te toplanan Genel Kurul'da Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, TBMM Genel Kurulu'nda başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri yapılırken, kendisini Meclis kürsüsünde mikrofona kelepçeledi. Nazlıaka'nın 1,5 saat süren eylemi AKP'li kadın milletvekillerinin müdahalesiyle sonlandırıldı. Çıkan kavgada TBMM Grup Başkanvekili ve HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan ve CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey hastaneye kaldırıldı. İki milletvekilini darp ettiği belirtilen AKP Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç de tedavi altına alındı. 10 günlük iş göremez raporu aldığı ifade edilen Gökçen Enç, 8. maddenin oylamasına katılmak için TBMM'ye geldi.

TBMM Genel Kurulu'nda ikinci tur anayasa değişikliği görüşmelerinin ikinci gününde, cumhurbaşkanına meclisi feshetme yetkisi veren 11. madde 342 oyla kabul edildi.

11. maddeye göre cumhurbaşkanı istediği zaman Meclis'i feshederek iki seçimin de yenilenmesine karar verebilecek.

Mevcut anayasada Bakanlar Kurulu'nun güvenoyu alamaması veya güvensizlik oyuyla düşürülmesi ile başbakanın istifa etmesinin ardından 45 gün içinde Bakanlar Kurulu kurulamaması durumlarında cumhurbaşkanı TBMM Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyordu.

Değiştirilen maddede ise böyle kısıtlamalar yok.

Meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı gün yapılacak.

Meclis'in de genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçiminin yenilenmesine karar verme yetkisi bulunuyor. Bunun için vekillerin beşte üçünün (600 sandalyeli Meclis'te 360 vekil) oyu gerekecek.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis'in seçimleri yenileme kararı alması durumunda mevcut cumhurbaşkanı iki dönem şartına takılmadan bir daha aday olabilecek.

Diğer maddelerde neler var?

Meclis, dünkü oturumunda değişiklik teklifinin ilk 7 maddesini referanduma götürecek oy sayısına ulaşmıştı.

Şu ana kadar oylanan 11 maddenin 8'i, ilk turdakinden daha az oy aldı. 2 madde daha fazla oy alırken 1 madde ise aynı sayıda oy aldı.

Bugünkü oturumda kabul edilen diğer maddelerle öngörülen değişiklikler ise şöyle:

8. madde cumhurbaşkanına "yürütme yetkisine ilişkin konularda" cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarma yetkisi verecek. Cumhurbaşkanı, devlet başkanı sıfatına sahip olacak ve milli güvenlik politikalarını belirleyerek, gerekli gördüğü tedbirleri alabilecek.

9. madde cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açılması teklifin 600 sandalyeli Meclis'te 301 vekil tarafından verilmesi gerektiğini, soruşturma teklifinin 360 vekil tarafından kabul edilmesi gerektiğini ve cumhurbaşkanının yargılanmak üzere Yüce Divan'a gönderilmesi için 400 vekilin evet oyu vermesi gerektiğini düzenliyor. Maddeye göre cumhurbaşkanı, görevi bittikten sonra da görev döneminde işlediği suçlara ilişkin yalnızca böyle yargılanabilecek.

10. madde cumhurbaşkanına dilediği sayıda cumhurbaşkanı yardımcısı atama yetkisi verecek. Cumhurbaşkanı yardımcıları için aranan tek şart milletvekili seçilme kriterine uymaları olacak. Cumhurbaşkanının yurtdışında olması veya yaşamını yitirmesi durumunda makama vekalet edecek cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanların yargılanması için 9. maddedeki sürecin aynısı işleyecek.

11. madde, Meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aynı günde 5 yılda bir yapılmasını sağlayacak. Maddeye göre cumhurbaşkanının Meclis'i istediği zaman feshetme yetkisi olacak. Bu durumda cumhurbaşkanlığı seçimi de aynı anda yenilenecek. Meclis'in iki seçimi birden yenilemesi için ise vekillerin beşte üçünün (600 vekilin 360'ı) oyu gerekecek. Mevcut cumhurbaşkanı ikinci dönemindeyken Meclis seçimleri yenilerse cumhurbaşkanı 2 dönem sınırına takılmadan bir kere daha aday olabilecek.

İlk 7 madde

Anayasa görüşmelerinin ikinci turunun ilk gününde teklifin ilk 7 maddesi kabul edilmişti. Anayasa teklifinin 1. maddesi 345, 2., 3., 4. 5. ve 6'ıncı maddeler 342, 7'inci madde ise 340 kabul oyu aldı. 

Nazlıaka kendini mikrofona kelepçeledi

Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, TBMM Genel Kurulu'nda başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri yapılırken, kendisini Meclis kürsüsünde mikrofona kelepçeledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmek istediğini belirten Nazlıaka'ya tepki gösteren TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı oturuma ara verdi.

Verilen arada Bahçeli etrafında kurmaylarıyla Genel Kurul'da bir süre bekledikten sonra çıktı. Nazlıaka, Bahçeli'ye tepki göstererek, "Nasıl oy vereceksiniz?" dedi.

Aranın ardından oturumu açan Bahçekapılı, Nazlıaka'nın eyleminin devam etmesi üzerine oturuma tekrar ara verdi.Nazlıaka'nın eylemi bir saati aşkın sürenin ardından AKP'li kadın milletvekillerinin müdahalesiyle sonlandırıldı. Nazlıaka TBMM Genel Kurulu'ndan çıkarıldı. AKP'li milletvekillerinin müdahalesinin ardından Meclis'te kavga çıktı.

Meclis'te çıkan kavgadan görüntüler: