Anayasa uzmanları AKP'nin anayasa teklifini yorumladı: Demokrasi ile yönetilme ya da yönetilmeme tercih edilecek

Anayasa uzmanları AKP'nin anayasa teklifini yorumladı: Demokrasi ile yönetilme ya da yönetilmeme tercih edilecek

AKP ve MHP Anayasa metninde anlaşma sağladı. Anayasa teklifinin cuma akşamı ya da cumartesi günü Meclis'e sunulması bekleniyor. AKP ile MHP'nin uzlaştığı Anayasa metni 13 maddeden oluşuyor. Metnin son şekli öğleden sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye sunuldu. İki parti arasında taslak konusunda hiçbir pürüz kalmadığı belirtildi. Anayasa uzmanları anayasa teklifinin aceleye getirildiği görüşünde. Prof. İbrahim Kaboğlu, "OHAL kaldırılmadan anayasa değişikliği yapılamaz" derken, Prof. Ersin Kalaycıoğlu da, "Bizim için kritik olan konular çevre, iklim değişikliği, adalet ve iktisadi kalkınma olabilir... Anayasa bunların üretiminde ne kadar başarılı olacaktır? Dolayısıyla burada bir demokrasi ile yönetilmeyi veya yönetilmemeyi tercih edeceksiniz" ifadesini kullandı.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, önce Demokrasi Girişimi, önceki akşam, Kadıköy’de, ‘Anayasal Geleceğimiz’ konulu 14. etkinliğini gerçekleştirdi. Açılışı eski CHP Milletvekili Sosyal Haklar Derneği Başkanı Melda Onur’un yaptığı etkinlikte, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da bir konuşma yaptı.

 

"Bu acele neden?"

 

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: “Anayasa aceleye getiriliyor. Geçen hafta, Başbakan, ‘OHAL sırasında referandum olmaz’ dedi. İyi, güzel de sayın Başbakan; sen ki, anayasa sana hiç böyle bir yetki tanımadığı halde anayasa ile uğraşıyorsun, anayasa ile yatıp kalkıyorsun. Rusya’dan bile anayasa konusunda ahkâm kesiyorsun. Geç de olsa OHAL’de yapılamayacağını dillendirdin. Tamam da peki anayasa süreci nasıl yürütülecek OHAL’de? Kapalı kapılar arkasında yapılan görüşmeler hakkında nasıl bilgi sahibi olacağız? İnsanlar, sokaklarda polisimize coplattırılmadan, tekmelettirilmeden, şiddet görmeden anayasa gösterisi ne zaman yapabilecekler? Anayasa gündemininin ele alınmasının önkoşulu OHAL’in kaldırılması. Bir, OHAL kaldırılmadan anayasa gündeme getirilemez. İki, OHAL kaldırılmadan anayasa değişikliği yapılamaz. Üç, OHAL kaldırılmadan rejim değişikliğini beraberinde getiren bir anaysa değişikliği hiç yapılamaz. Bu konuda çok net olmak durumundayız. Asgari bir kamuoyu oluşmadan anayasaya el sürülemez. Bu acele neden? 12 Eylül yöneticileri bile 2 yıl 2 ay sabrettiler anayasa için. Peki siz neden 2 hafta, 2 ay sabretmiyorsunuz? Nedir aceleniz? Rejim değişikliği bu ortamda meşru olamaz. Getirilecek olan anayasa tarih olarak yeni bir anayasa olabilir. Ama 15 Temmuz anayasası olacak, kazanımlarımızdan geri bir anayasa olacaktır.