AP Türkiye Raportörü'nden Erdoğan'a: Vereceğimiz tek yanıt ilişkileri dondurmak

AP Türkiye Raportörü'nden Erdoğan'a: Vereceğimiz tek yanıt ilişkileri dondurmak

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin AB'ye üyelik süreciyle ilgili olarak "Haydi, bir an önce gözden geçirin, geç bile kaldınız. Ama gözden geçirdiğiniz zaman ertelemeyin ha, nihai kararınızı verin" ifadesine cevap verdi. Hürriyet'ten Güven Özalp'ın aktardığına göre, Piri, "İlişkileri dondurmak vereceğimiz tek yanıt" dedi.

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), Türkiye ile ilgili olarak bugün yayımladığı ilerleme raporunda yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve diğer temel demokratik standartlar konusunda geriye gidiş olduğu görüşünü ifade etti.

102 sayfalık Türkiye İlerleme Raporunun başında, darbe girişiminden bahsedilerek, olay sırasında 241 kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin 196 kişinin yaralandığı, Türk Hükümeti'nin tüm Türk siyasi yelpazesi ve toplumun desteğiyle darbenin üstesinden geldiği vurgulandı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve diğer temel demokratik standartlar konusunda geriye gidiş olduğu görüşü ifade edildi. Raporda, "Son bir yıl içinde özellikle yargı bağımsızlığı alanında gerileme olmuştur… Durum, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra daha da kötüleşmiştir" dendi.

Hükümetin darbe girişiminden "Gülen Hareketini" sorumlu tuttuğu vurgulanan raporda, "Gülen Hareketinin" terör örgütü ilan edildiği belirtilse de, 'terör örgütü' ifadesine yer verilmedi.

Darbe girişiminin ardından 20 Temmuz'da OHAL ilan edildiği ve devamında 3 ay uzatıldığı hatırlatılarak, çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle memurların ihraç edildiği, medya kuruluşları dahil şirketlerin kapatıldığı ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığı veya tutuklandığı belirtildi. 

Kanaltürk yerine Habertürk yazıldı

'FETÖ'yle bağlantılı olduğu gerekçesiyle yönetimine el konulan Koza-İpek grubuna ait medya kuruluşları arasında Habertük Televizyonu da sayıldı. 

Kamu görevlilerinin devlete sadakati

"Kamu görevlileri ve devlet arasında güven ve sadakat ilişkisi olması gerekiyor” denilen metinde, buna aykırılık durumunda alınması gereken önlemlerin bireysel olmasına ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesine ihtiyaç bulunduğu dile getirildi. Bu konuda, hükümetten temel haklar ve hukukun egemenliği alanlarında en yüksek standartlara uygun hareket etmesi istendi.