Stanford Üniversitesi'nde yapılan araştırma, şikâyet etmenin beyne verdiği zararları ortaya koydu. Sadece şikâyet etmek değil başkasının şikâyetini dinlemek de olumsuz etkiye neden oluyor. Peki, bunu önlemek için neler yapılmalı?
TRT'nin haberine göre Stanford Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, şikâyet etmek; hafıza ve problem çözmeden sorumlu olan hipokampusun boyutunu küçültüyor. Uzmanlar, ne kadar sık şikâyet edilirse, olumsuz düşünme olasılığının da o kadar arttığını söylüyor.
Araştırma, birinin şikâyetini 30 dakikadan fazla dinlemenin de beyne zarar verdiğini ortaya koydu.
Psikiyatrist Prof Dr. Suzan Öner, "Şikayet etme bir şekilde ortada öyle bir savaşılacak, kaçılacak bir durum yokken yersiz bir stres reaksiyonu başlamasına neden oluyor ve kortizol yükseliyor, şeker yükseliyor, tansiyon yükseliyor" diye konuştu.
Stres oranı arttıkça beyin daha çok zarar görüyor. Öner, "Oksidatif reaksiyonlar artıyor, iltihabi reaksiyonlar artıyor ve hücrenin hayatiyetine kasteden bir ortam oluşmaya başlıyor dolayısıyla nöron kaybına neden olacak bir şey bu" dedi.
Duruma çözüm olarak bir terapinin olduğunu söyleyen Öner, şöyle konuştu:
"Negatif, olumsuz düşüncelerin devamlı tespit edilip ne durumlarda çıktığının farkına varılıp alternatif olumlu düşüncelerle değiştirme egzersizleri yaptığımız bir terapimiz var. Çok pratik, çok işe yarar bir terapidir."
Uzmanlar, profesyonel destek almanın yanı sıra, bireysel alınabilecek önlemler olduğunu da söylüyor. Bunun için olumlu düşünmeyi artıracak eylemler öneriliyor.