Danimarka'da yapılan yeni bir araştırmada otizm, sudaki lityum miktarıyla ilişkilendirildi.
Independent Türkçe'nin haberine göre, bilimsel dergi JAMA Pediatrics'te yayımlanan araştırmada, Kaliforniya Üniversitesi'nden Beate Ritz ve ekibi, Danimarka'daki musluk suyu örneklerini inceledi ve elde ettikleri verileri otizm teşhisi alan çocukların verileriyle karşılaştırdı. Bunun sonucunda hamile kadınların kullandığı musluk suyunda daha fazla lityum olmasının, doğan çocuklara otizm teşhisi konma ihtimalini neredeyse yüzde 50 oranında artırdığı iddia edildi.
Araştırmacılar, Danimarka'da vatandaşlara sağlanan 151 su kaynağına ilişkin verileri inceledi. Verilerde suda doğal olarak bulunan lityum miktarları da yer alıyordu. Hamile kadınlara sağlanan suya da özel olarak dikkat edildi. Daha sonra çalışma süresi boyunca dünyaya gelen bebeklerin sağlık verileri incelendi.
Araştırmacılar, yüksek lityum seviyesinin görüldüğü bölgelerde otizm riskinin en az yüzde 24-26 daha yüksek olduğunu bildirdi. En yüksek risk ise yüzde 46 olarak belirlendi.
Öte yandan bu araştırmada sudaki lityum ile otizm arasında nedensel bir ilişki kurulamadı. ABD'deki Gökkuşağı Otizm Merkezi'ni yöneten Dr. Max Wiznitzer, CNN International'a yaptığı açıklamada, "Bu ilginç bir bağlantı" dedi. Ancak Wiznitzer de otizm ve lityum seviyeleri arasındaki nedenselliğin kanıtlanamadığını vurguladı.
Uzmanlara göre iki faktör arasında bir korelasyon olması, mutlaka birinin diğerine neden olacağı anlamına gelmiyor. Wiznitzer, "Su kaynağındaki az miktarda lityumun bir şekilde bunu yapabileceği, biyolojik açıdan makul bir mekanizma olup olmadığını görmeliyiz" ifadelerini kullandı.
Bilim insanı, bipolar bozukluğu olan birçok kadının lityum içeren ilaçlar kullandığını hatırlattı ve bu tür ilaçların şimdiye dek otizmle hiç ilişkilendirilmediğini vurguladı.