Atina çevresindeki orman yangını sürüyor; ölü sayısı en az 76

Atina çevresindeki orman yangını sürüyor; ölü sayısı en az 76

T24 Haber Merkezi

Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarındaki iki büyük ormanda çıkan yangında ölü sayısının en az 76 olduğu belirtildi. Çıkan yangın sonucunda 156 kişinin yaralı olduğu bildirilirken Atina ve çevresinde OHAL ilan edildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Başbakan Aleksis Çipras, Yunanistan'ın zor bir sınavdan geçtiğini belirterek 3 günlük ulusal yas ilan ettiklerini açıkladı. 

Ölen ve yaralananların çoğunun Atina'nın kuzeydoğusundaki Mati adlı yazlık kasabada kalanlar olduğu belirtiliyor.  Ölenlerin çoğu yangına evleri ya da araçlarının içindeyken yakalandı. 

Yüzlerce itfaiyeci alevleri söndürmeye uğraşırken bölgede yaşayanlar yangının tehdit ettiği evlerini tahliye etti.

Mati bölgesinin Argiri Akti yerleşim yeri alevlere sarılınca 30 kişinin arabalarıyla denize inmeye çalıştıkları, ancak başaramadıkları ve arabalarını terk edip koşarak denize doğru yönlenirken hayatlarını kaybettikleri açıklandı. Çocuklarına sarılmış, el ele bulunan 30 kişinin yanmış bedenleri denizden 15-20 metre mesafede bulundu. 

"Haritadan kayboldu"

Rafina Belediye Başkanı Vangelis Burnus yaptığı açıklamada şimdiye kadar 50’den fazla ölü, aralarında 16 çocuğun da bulunduğu 11'i ağır 156 yaralı, binden fazla tamamen tahrip olmuş evin kaydedildiğini söyledi. Belediye Başkanı Burnus, "Mati bölgesinin tamamı, Kokkino Limanaki bölgesinin ise yarısı haritadan kayboldu" dedi. Gece yarısından sonra açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopulos, bölgede aynı anda 15 değişik yerde yangın çıktığını, şiddetli rüzgârın ise yangının kısa sürede kontrol dışına çıkmasına neden olduğunu söyledi.

TIKLAYIN - Erdoğan'dan Çipras'a telefon: Yardıma hazırız

Hükümet Sözcüsü: Ölü sayısı 50'ye yükseldi

Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopoulos, konuya ilişkin olarak yaptığı ikinci açıklamada, ölü sayısının 50'ye ulaştığını söyledi. Canakopoulos, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claudie Junker'in Başbakan Çipras'la görüştüğünü belirterek, gerekli araç ve kaynakların sağlanması konusunda yardımcı olacaklarını söyledi. 

Canakopoulos, Başbakan Çipras'ın aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Bulgaristan Boyko Borisov ve Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ile de görüştüğünü kaydetti.