ATO Meclisi deprem gündemiyle olağanüstü toplandı: "Esas imtihanımız bu süreç geçtikten sonra başlayacak"

ATO Meclisi deprem gündemiyle olağanüstü toplandı: "Esas imtihanımız bu süreç geçtikten sonra başlayacak"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dün akşam itibarıyla 160 TIR malzemenin deprem bölgesine doğru yola çıktığını belirterek, "Ne gerekiyorsa ihtiyaç listesine göre göndermek gerekiyor. Esas imtihanımız bu süreç geçtikten sonra başlayacak" dedi. ATO Başkanı Gürsel Baran da Deprem Yardım Masası kurduklarını söyleyerek, "Gözümüz, kulağımız, yüreğimiz deprem bölgesinde" diye konuştu.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclisi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan çalışmaları ve bundan sonra atılacak adımları değerlendirmek üzere olağanüstü toplandı. Odadan yapılan açıklamaya göre, ATO Meclisi'nin olağanüstü toplantısında, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen deprem sonrası gelişmeler değerlendirildi.

ATO Meclis Üyesi de olan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, koordineli bir şekilde yürütülen yardımların bölgeye en önemli destek olduğunu bildirdi.

Türkiye'deki oda ve borsaların büyük bir gayret içinde yardım malzemesi toplamaya devam ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Dün akşam itibarıyla 160 TIR malzeme yola çıktı. Yardımları bilinçli olarak yapmak lazım. Ne gerekiyorsa ihtiyaç listesine göre göndermek gerekiyor. Esas imtihanımız bu süreç geçtikten sonra başlayacak. Millet olarak dayanışmaya ihtiyacımız olacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Üyelerimiz depremin ardından teyakkuza geçti"

ATO Başkanı Gürsel Baran da Deprem Yardım Masası kurduklarını, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ankara Valiliği, TOBB, ATO Meclisi ve komite üyeleriyle ATO üyelerinin münferiden ve müştereken yaptığı yardımlara ilişkin bilgi verdi.

ATO üyelerinin deprem bölgesine yardım için yoğun talebi olduğunu vurgulayan Baran, şunları kaydetti:

"Böyle bir afetin yaraları ancak birlik ve beraberlikle sarılır. Gözümüz, kulağımız, yüreğimiz deprem bölgesinde. Aklımız daha neler yapabileceğimizde. Meclis ve komite üyelerimiz depremin hemen ardından teyakkuza geçti. Bugün de olağanüstü toplandık. Gücümüzü birleştirerek yaraları hep birlikte sarmak istiyoruz."

Yardım seferberliği

Açıklamada, ATO'nun deprem bölgesine yönelik çalışmaları özetle şöyle sıralandı:

"ATO, Malatya ve Kahramanmaraş'a 2 bin metrekarelik, içinde ısıtma, aydınlatma sistemleri ile jeneratörleri bulunan çadırlar kuracak.

Ankara'da bulunan otellerin yatak kapasitelerinin yüzde 5'i deprem bölgesinden gelecek vatandaşlar için ayrıldı. Yaklaşık 4 bini bulan bu odaların yanı sıra misafirhane ve yurtlarla birlikte yaklaşık 8 bin oda depremzede vatandaşlara tahsis edilecek.

Deprem bölgesinden gelecek vatandaşlar için ücretsiz olarak hayırseverler tarafından tahsis edilen evler, yine hayırseverler tarafından tefriş edilecek.

Depremden etkilenen Kahramanmaraş, İskenderun, Hatay, Malatya, Adana, Gaziantep, Diyarbakır ve Adıyaman'da mobil mutfaklar kurularak sıcak yemek dağıtımlarına başlandı. Günlük toplam 20 bin kişiye hizmet verebilen mobil mutfaklar ihtiyacı olan bölgelere hareket ederek depremden etkilenen vatandaşlara hizmet vermeyi sürdürüyor.

Bölgenin ihtiyacı için iki tanker akaryakıt ile 60 jeneratör gönderildi.

Çok sayıda muhtelif iş makinesi, beton delici ve demir kesici de bölgeye ulaştırıldı.

Bebek maması, süt, bebek bezi, gıda malzemesi, su, yatak, yorgan, battaniye, ısıtıcı, kaban, mont, ayakkabı, giyim eşyası, hijyen malzemelerinin yer aldığı 16 TIR bölgeye gönderildi."

Yardımların peyderpey bölgeye gönderilmeye devam ettiği belirtilirken hazırlanan gıda ve ihtiyaç malzemelerini taşıyan yardım TIR'ı da uğurlandı.

(AA)