Avrupa Parlamentosu'nda yeni yasama dönemi: AB'de merkez güç kaybetti

Avrupa Parlamentosu'nda yeni yasama dönemi: AB'de merkez güç kaybetti

T24 Dış haberler

Avrupa Birliği'nin yasama organı Avrupa Parlamentosu'nda yeni dönemde koltuklarda kimin oturacağını belirleyen seçimlerde ön sonuçlar açıklandı. Parlamentoda merkez sağ ve sol partilerin oy kaybettiği görülürken, liberal ve aşırı sağ partiler başarılı sonuçlar aldı. Seçimlerde aşırı sağ partilerin sandalye sayısını arttırmasının Türkiye'nin AB üyelik sürecini negatif yönde etkileyeceği öngörülüyordu.

AP'nin en büyük partisi olan merkez sağcı Avrupa Halk Partisi(EPP) bu seçimlerde en çok koltuk kaybeden ikinci parti olsa da yeni AB yasama döneminde tekrar AP'nin en büyük partisi olacak. Avrupa Halk Partisi seçimlerde 41 koltuk kaybederek 180 milletvekiline düştü.

Parlamentonun en büyük ikinci grubu olan merkez solcu grup Sosyal Demokratlar da konumu korusa da, büyük kayıplar yaşadı. Seçimlerden en zararlı çıkan parti olan S&D, 45 koltuk kaybederek 146 koltuğa düştü.

EPP ve S&D meclisteki en büyük gruplar olmaya devam etse de, çoğunluğu kaybederek dolaylı yoldan büyük bir kayıp yaşadı. AP'nin en büyük grupları mecliste çoğunluk sağlamak istiyorsa yeni bir parti ile işbirliği yapmak durumunda kalacak.

Seçimin en büyük kazananı Liberal Demokratlar(ALDE) oldu. 2014 seçimlerinde 67 koltuk kazanan liberaller, bu seçimlerde bu sayıyı 42 koltuk arttırdı ve 109 koltukla AP'nin en büyük üçüncü grubu haline geldi.

Yeşiller de benzer bir sonuç alarak koltuk sayısını 50'den 69'a yükseltti. Bunda şüphesiz Yeşiller'in (Grüne) Almanya'da elde ettiği sürpriz başarının da önemli rolü var. 69 Yeşiller parlementerinin 21'i Alman partilerden olacak. Yeşiller koltuk sayısını arttırırken spektrumun daha solunda yer alan Avrupa Birleşik Solu - İskandinav Yeşil Solu 13 koltuk kaybetti.

Seçimlerden önce aşırı sağ görüşlülerin seçimlerde büyük bir başarı kazanması bekleniyordu. Aşırı sağcılar seçimde başarılı sonuçlar aldı, ancak beklenen patlamayı yapamadı. Yeni kurulan milliyetçi gruba 58 milletvekilinin gireceği öngörülüyor. İtalya'da Matteo Salvini'nin liderliğini yaptığı Lega ve Fransa'daki Ralliement National gibi partilerin adaylarından oluşması beklenen Milliyetçi grup, Avrupa Birliği'nin birçok kuruluş ilkesinin karşısında yer alıyor.

Yine popülistlerden oluşan bir grup olan Özgürlük ve Direkt Demokrasi grubu (EFDD) koltuk sayısını arttırdı, ancak koltuk sayısının sadece 6 artması beklentilerin altında kaldı. EFDD'nin koltuk sayısını arttırmasında Britanya'da Nigel Farage'ın Brexit Partisi'nin birinci çıkması önemli rol oynadı.

Editör'ün notu: Ön sonuçlar kesin değildir ve değişime tabidir.