Avrupa ülkeleri, artan enerji fiyatları mücadele için yaklaşık 800 milyar Euro harcadı

Avrupa ülkeleri, artan enerji fiyatları mücadele için yaklaşık 800 milyar Euro harcadı

Avrupa ülkeleri, artan enerji fiyatları mücadele için 2021 yılı eylül ayından bu yana yaklaşık 800 milyar Euro harcadı.

Reuters'ın düşünce kuruluşu Bruegel'in raporundan aktardığı habere göre Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, "enerji krizi" nedeniyle 2021 yılı eylül ayından bu yana 681 milyar Euro'luk harcama yaptı. Britanya, aynı dönemde 103 milyar Euro harcarken artan enerji fiyatları, Norveç'in 8,1 milyar Euro'luk kaynak ayırmasına neden oldu. 

Rapora göre Avrupa ülkelerinin vatandaşlarını ve şirketlerini artan enerji fiyatlarından korumak için yaptığı harcama, 792 milyar doları buldu.

Almanya ilk sırada

Bruegel, kasım ayında, Avrupa ülkelerinin "enerji krizi" nedeniyle 706 milyar Euro'luk harcama yaptığını tahmin etmişti. 

Almanya, artan enerji fiyatlarıyla mücadele için 270 milyar Euro'luk harcama ile ilk sırada yer aldı. Britanya, İtalya ve Fransa, Almanya'nın ardından en çok harcama yapan Avrupa ülkeleri olarak sıralandı.

Kişi başına düşen harcamada ise Lüksemburg, Danimarka ve Almanya ilk 3'ü oluşturdu. 

"Kaynaklar azalıyor" uyarısı

Raporda, Avrupa ülkelerinin mali kaynaklarının azalmaya başladığı belirtilerek daha farklı önlemler alınması gerektiği vurgulandı. Raporda görüşlerine yer verilen araştırmacı Giovanni Sgaravatti, fiyatları baskılamaya çalışmak yerine dar gelirli vatandaşların gelirini artırıcı politikaların yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.