Avukat İnisiyatifi'nden 'hukuk devleti' çağrısı

Avukat İnisiyatifi'nden 'hukuk devleti' çağrısı

Avukat İnisiyatifi, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle 111 imzalı bir bildiriyi kamuoyuyla paylaştı. Bildiride, “Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde yer alan hak ve özgürlüklerin kullanılamayacak şekilde hak arama yollarının etkisizleştirildiği; hukuk güvenliğinin ortadan kaldırıldığı, savunma mesleğinin kriminalize edildiği; insan hakları, hukuk ve yargının çok önemli sınav verdiği zor günlerden geçiyoruz… Nereden ve kimden gelirse gelsin; aklımızla, hukukla, bilgimizle, inancımızla, kararlılıkla ve var gücümüzle Avukatlar olarak tüm baskılara karşı çıkacağımızı kimse unutmasın” denildi.

Avukat İnisiyatifi tarafından kaleme alınan bildiri şöyle:

Biz aşağıda imzası bulunan Avukatlar,

Demokrasinin ve özgürlüklerin savunulmasında ortak sorumluluğumuz olduğu inancıyla;

Yargının kurucu unsuru savunmanın temsilcileri olarak insan haklarının, özgürlüklerin, adaletin ve hukukun savunucusu ve koruyucusu olma gücümüzden ilham alarak,

5 Nisan Avukatlar Günü’nde demokratik toplum hedefine yönelik mücadelenin, ülkemizde yaşayan tüm insanlar ve avukatlar için birleştirici ve ortak bir zemin olduğunun kabulü ile,

İnsan haklarına, adil yargılanma hakkına, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığına, düşünce ve bilim özgürlüklerine, herkesin ifade, örgütlenme, seçme ve seçilme, sosyal ve ekonomik haklarına, toplanma hakları başta olmak üzere tüm insan hak ve özgürlüklerine karşı yürütülen ve özellikle bu hakların yaşama geçirilmesinde etkin rol üstlenen avukatlara karşı yoğunlaşarak süren düşmanca tüm saldırıları, mesleklerini icra ederken sürekli olarak ceza tehdidi altında tutulmalarını ve hatta tutuklanmalarını, gerekçesiz ve hukuksuz olarak mahkum edilmelerini, eziyet görmelerini avukatlık mesleği üzerinde ki tüm vesayetleri, avukatların meslek örgütleri barolara karşı yapılan tüm baskıları red ve protesto ediyoruz.

Avukatlar olarak tüm bu baskı ve saldırılara var gücümüzle ve kararlılıkla karşı çıkacağımızı beyan ediyoruz.

Uluslararası hukukta tanınmış insan temel hak ve özgürlüklerini, savunmadan aldığımız güçle ve meslek ilkelerimize uygun olarak yaşama geçirmek amacıyla tüm meslektaşlarımızla birlik ve dayanışma içerisinde yola çıkıyor ve düşüncelerimizi paylaşıyoruz.

Demokratik toplum hedefine yönelik mücadelenin, tüm avukatlar   bakımından birleştirici ve ortak bir zemin olarak   kabulü ile YOLA ÇIKARKEN

Avukatların sırf görevlerinin gereğini yapmış olmalarından dolayı soruşturma ve kovuşturmaya uğradığı, onlarcasının haksız ve hukuksuz olarak tutuklanarak cezaevlerine konulduğu, baroların hedef alındığı, adil yargılanma ilkeleri hiçe sayılarak özellikle savunma hakkının kullanılamaz hâle geldiği, AİHM kararlarının uygulanmadığı, yargı tarafsızlığının ve bağımsızlığının şekli görünümünün bile ortadan kaldırıldığı; kısaca Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde yer alan hak ve özgürlüklerin kullanılamayacak şekilde hak arama yollarının etkisizleştirildiği; hukuk güvenliğinin ortadan kaldırıldığı, savunma mesleğinin kriminalize edildiği; insan hakları, hukuk ve yargının çok önemli sınav verdiği zor günlerden geçiyoruz.

Hak ve özgürlükler mücadelesi

İnsan hak ve özgürlükleri mücadelesinin salt bir hukuk mücadelesine indirgenemeyeceğinin farkında olarak, bu mücadelenin en önemli boyutunun Hak ve Özgürlükler Hukuku olduğunun altını çiziyoruz.

Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, Amerikan İnsan Hakları Sözleşmesi, İnsan Haklarını ve Temel Özgürlükleri Koruma Sözleşmesi (AİHS) gibi sözleşmelerde özüne dokunulamayacağı kabul edilen hak ve özgürlüklerin korunması ve genişletilmesi ilkesinden yola çıkıyoruz.

Felsefi-siyasi bir kavram olarak özgürlüğün, politik mücadele sonucunda ulaşılan eşitlikçi kazanımların aynı zamanda hak tanımlamasına imkân vermesini ve onu genişletme gücünü önemsiyoruz.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin girişinde de belirtildiği gibi; demokratik toplum olmanın ölçütü olarak; “İnsan hakları ile temel özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi inancını taşıyan siyasal gelenekler, idealler, özgürlüklere saygı ve hukukun üstünlüğü konularında ortak bir mirası paylaşmak” ilkesini benimsiyoruz.

İnsanların doğuştan sahip bulunduğu onurun, eşitliğin ve devredilmez haklarının tanınmasının dünyada ve ülkemizde özgürlük, adalet ve barışın temeli olduğunu kabul ediyoruz.

Evrensel İnsan Hakları Bildirisine göre, medeni ve siyasi özgürlükleri ve korku ve yoksulluktan kurtulma özgürlüğünü kullanan özgür insan idealinin, ancak, her kişinin medeni ve siyasi haklarının yanı sıra ekonomik, sosyal ve kültürel haklarından yararlanacağı koşulların yaratılması halinde gerçekleştirilebileceğini ve bu topraklar üzerinde ya- şayan herkese karşı sorumlu olduğumuzu kabul ederek bir arada mücadele etmenin hepimize güç ve umut vereceği inancımızı paylaşıyoruz.

İnisiyatif, bu ilkelere dayalı demokratik toplum hedefine yönelik mücadeleyi, tüm avukatlar bakımından birleştirici ve ortak bir zemin olarak kabul etmektedir.

Zor zamanlarda avukat    

Avukatların görevlerini özgür ve bağımsız olarak yürütebilmesi, vatandaşların etkin savunma ve adil yargılanma hakkının sağlandığı yargıya erişebilmesi için avukatlık mesleğiyle ilgili uluslararası belgelerde belirtilen; Avukatların ve Meslek Örgütlerinin Bağımsızlığını Koruma, Avukatların Baskıya Maruz Kalmaması, Avukatların Baskıyla Tehdit Edilmemesi, Avukatların Görev Başında Tehditle Karşı Karşıya Kalmaması, Tehditten Korunma Hakkı, Devletin Uygunsuz Müdahale Yasağı, Avukatların İfade, İnanç ve Örgütlenme Hakkı, Hukuk ve İnsan Hakları Alanında Çalışmak, Yürütme ve Yargı Organından Gelen Baskılar Karşısında Dahi Avukatlığın Rolünün Belirtilmesi, Müvekkil Dosyasına İçeriğine Erişme Hakkı, Bilgi ve Belgeye Ulaşma Hakkı, Avukatların Müvekkillerine Erişebilmesi gibi hakların neredeyse tamamının ülkemizde uygulanamaz olduğu gerçeğiyle yüz yüzeyiz. Bu hakların hepsinin aynı anda ihlal edildiği başka bir Avrupa ülkesi yoktur.

Halkın hak arama özgürlüğünün hukuk alanında ve yargıda savunucusu olarak temayüz etmiş meslektaşlarımızın bir kısmı tutuklu durumdadırlar. Uluslararası meslek örgütleri Türkiye’deki avukatları “tehlike altında avukatlar” olarak göstermiştir. Avukatlar her an tutuklanma ve cezalandırma tehdidi, tehlikesiyle karşı karşıyadırlar.

Öte yandan avukatlık mesleğinin her türlü toplumsal değerden uzaklaşarak ticarileşmesi, avukatların ucuz emek gücü haline dönüştürülmesi, karşımızda duran küresel-siyasi-ekonomik sorunların başında gelmektedir.

Ülkenin her yerinde açılan hukuk fakültelerinden nitelikli bir eğitim alamadan mezun olan ve avukatlık mesleğine piyasanın acımasız koşulları ve devletin baskıları altında başlayan avukatlar, dayanışma ve birlikte mücadele ederek çözüm bulma platformlarından da uzak kalmaktadır.

Yaşadığımız sorunlara, sadece avukatlık mesleğinin dar çeperinden bakılması avukatları meslekçi zihniyetin içine hapsetmekten başka bir işe yaramayacaktır.

Çözümün, aynı zamanda avukatlık faaliyetinin kesiştiği çevre, sağlık, imar ve medya başta olmak üzere diğer meslek alanlarıyla ve akademiyle iş birliğine, siyasi mücadele pratiğine de bağlı bulunduğunun bilincinde olarak; hukukun ve savunmanın her alanında dayanışma ve müşterek mücadele inisiyatifleri oluşturulması önemli bir görev olarak önümüzde durmaktadır.

Neden inisiyatif? Nasıl bir yöntem?     

Bütün bu olgulardan hareketle, avukatlar olarak hukuk ve demokrasi mücadelesinde, potansiyelimizi açığa çıkaracak dönüştürücü eylemlerle güç birliğimizi sağlamak için tüm meslektaşlarımıza çağrı yapıyor; dayanışma ve mücadele alanlarında bir araya gelmeyi, birlikte mücadeleyi ve yeni pratikler geliştir- meyi öneriyoruz. Birlikte üreterek, karar alarak, çalışarak yaratacağımız güven ve özgür tartışma ortamında; çaba, özveri ve birikimiyle öne çıkacak arkadaşlarımızla dinamik bir hukuk hareketi yaratabileceğimizden hiçbir kuşkumuz bulunmamaktadır.

İnsan haysiyetinin sınandığı bir dönemde bulunduğumuzun, yolumuzun zorluklarla dolu olduğunun farkındayız. Fakat eşitlik ve özgürlük temelinde adil bir toplum özlemimiz olmadan yaşayamayacağımızı da biliyoruz.

İmzacı avukatların listesi şöyle:

1          Abbas YALÇIN

2          Abdullah GÖLLÜ

3          Ahmet KİRAZ

4          Ahmet ÖZMEN

5          Ali ŞAFAK

6          Ali Uğur ÇAĞAL

7          Arman YILMAZ

8          Arzu KAYAOĞLU

9          Aycan TOPAY

10        Ayşe BATUMLU

11        Ayşe SAĞLAM

12        Bahri Bayram BELEN

13        Barış AYBAY

14        Basri AkYÜZ

15        Bülent Nuri ARAL

16        Canan ARIN

17        Cansu DOĞAN

18        Cemre TOPAL

19        Doğan ÇAKMAK

20        Ebru ERGİNBAY

21        Edife BİRGÜL

22        Efsun Aytan IŞIKTAŞ

23        Elçin PEKER

24        Elife CEMRİ

25        Emine İnci İŞBULUR

26        Emine Rezzan AYDINOĞLU

27        Erkan DERE

28        Evren İŞLER

29        Ezgi ÇAKIR

30        Fahri DOĞAN

31        Fatma Mine BAŞARAN ATAMAN

32        Fatma SAĞLAM

33        Fethiye ÇETİN

34        Figen ERTEM

35        Fikret İLKİZ

36        Filiz AKYOL

37        Gamze GÜVEN

38        Gonca GEDİKOĞLU

39        Görgün DANACI

40        Gül AYTAÇ

41        Gül Emek EYÜPOĞLU

42        Gülendam ŞAN KARABULUTLAR

43        Güler GÜNEY ÜNSAL

44        Gülhan TABAK

45        Gülten Nur BATMAZ

46        Güray DAĞ

47        Gürsan ATAR

48        Habibe DEYAR

49        Halil KOCABAŞ

50        Halime ÖZLEYİŞ ÖZCAN

51        Haluk İNANICI

52        Hasan Fehmi DEMİR

53        Hatice DOĞAN

54        Haydar AKGÜL

55        Hürrem SÖNMEZ

56        Hüseyin AKKAYA

57        Hüseyin ASLAN

58        Hüseyin Sercan POYRAZ

59        İsmail Hakkı ARIKAN

60        İsmail TARHAN

61        Kadir Seçkin BİLGİLİ

62        Kazim YÜKSEL

63        Kemal AYTAÇ

64        Lahika KARADUMAN

65        Levent PİŞKİN

66        Leyla ÇAVUŞ

67        Mebuse TEKAY

68        Mehmet İPEK

69        Melike POLAT

70        Murat ATO

71        Mustafa KAYA

72        Mustafa Kemal GÜNGÖR

73        Nail Dursun KARAKAŞ

74        Nalan ÖRENGÜL

75        Nazan Işıl DEMİR DOĞAN

76        Nazlı Serenay AYTAÇ

77        Necmiye İSTEM KARGILI

78        Nevin GÜNEY İNCE

79        Nilgün YÜCEL

80        Nurhayat AKMAN

81        Osman SULTUYBEK

82        Ömer GÜVEN

83        Özgül BEYAZIT

84        Özgür Mert BALCI

85        Reyhan TEKCAN

86        Rukiye Leyla SÜREN

87        Rüstem Kağan OKTAYKAAN

88        Savaş SERTATAŞ

89        Sedat AKÇELİK

90        Sedef ÇAKIROĞLU

91        Semih GÜNDÜZ

92        Semra ARCAN GÖKÇEN

93        Serhan ARIKANOĞLU

94        Sevin ŞEKER

95        Seyit SÖNMEZ

96        Sibel OKUR

97        Suat YILDIRIM

98        Sureyya ARCAN KARA

99        Şakir HEPİYİLER

100      Şenol KOLÇAK

101      Şerafettin Can ATALAY

102      Şerif Aras DOĞRUEL

103      Tarkan ÖZDEMİR

104      Tora PEKİN

105      Tuba TORUN

106      Tülay YÜKSEL

107      Ufuk Levent TİMURKAYNAK

108      Yaprak TÜRKMEN

109      Yasemin GÜLBOL

110      Zeycan BALCI

111      Zeynep ATALAY