Anayasa Mahkemesi (AYM), İmralı Cezaevi'nde hükümlü bulunan Veysi Aktaş’ın başvurusunu sonuçlandırdı. Bugün Resmi Gazete’de açıklanan gerekçeli karara göre, Aktaş’a verilen telefon yasağı cezasının, haberleşme özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmedildi. Aktaş’a 4 bin lira manevi tazminat ile bu süreçteki mahkeme masrafı ödenecek. Ancak AYM, bugün açıkladığı başka bir kararla, hükümlülerden Nasrullah Kuran’ın ziyaretçi hakkının kullandırılmaması nedeniyle yaptığı başvuruda, ihlal bulmadı.
Veysi Aktaş, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda, “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışma, silahlı terör örgütüne üye olma ve örgüt üyelerine yardım ve yataklık etme” suçlarından hükümlü olarak bulunuyordu.
İnfaz Kurumu İdare ve Gözlem Kurulunun 29 Haziran 2015 tarihli kararıyla, telefonla görüşmesi yasaklandı.
Kararın gerekçesinde, “Aktaş’ın silahlı terör örgütü üyesi olma suçundan İnfaz Kurumunda bulunduğu ve tehlikeli hükümlüler sınıfında sayılması gerektiği” belirtildi.
Ayrıca, “aynı örgüte mensup hükümlülerle ve Abdullah Öcalan ile haftada üç kez toplantılara katıldığı, bu toplantılarda Abdullah Öcalan’ın verdiği talimat niteliğini taşıyan mesajların ceza infaz kurumu dışında bulunan örgüt mensuplarına telefon, mektup ve faks yolu ile ulaştırılmaya çalışıldığının anlaşıldığı, bunun engellenmesi amacıyla telefonla görüşmesinin ikinci bir değerlendirilmeye kadar kısıtlanarak yaptırılmamasına karar verildiği” ifade edildi.
Veysi Aktaş ve diğer tüm hükümlüler, bu kararın ardından bir yıl boyunca, telefonla görüşme hakkını kullanamadı.
Veysi Aktaş’ın bu karar itirazı, Bursa 1. İnfaz Hakimliğinin 30 Temmuz 2015 tarihli kararıyla reddedildi.
Kararda, “öncelikle ankesörlü telefonun bozuk olması ve hükümlünün belgelerinin eksik olması nedenleriyle telefonla görüşme yapılamadığı” belirtildi.
Aktaş’ın bu karara itirazı da Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 21 Ağustos 2015 tarihli kararıyla reddedildi. Gerekçede, İnfaz Hâkimliği kararının usul ve yasaya uygun olduğu belirtildi.
Aktaş bunun üzerine 21 Eylül 2015’te AYM’ye başvurdu.
Cezaevindeki tüm hükümlüler hakkında telefon görüşmelerinin kısıtlanmasına yönelik karar ise Bursa 1. İnfaz Hâkimliğinin 21 Temmuz 2016 tarihli kararıyla sonlandı.
Bu karara yapılan itiraz sonucu Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 26 Nisan 2018 tarihli kararıyla üç aylık süre ile kısıtlamaya hükmedildi.
Veysi Aktaş Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuruda, “talimatların telefonla aktarılmaya çalışılması gibi gerçeği yansıtmayan, somut hiçbir delili olmayan iddialarla telefonla görüşmesinin engellendiğini, bu iddialar ile ilgili bir yargılama yapılmadığını” ifade etti.
Eşitlik ilkesinin, özel ve aile hayatına saygı hakkı ile haberleşme ve ifade hürriyetinin ihlal edildiğini ileri sürdü.
AYM Aktaş’ı haklı buldu, Anayasa’nın 22. maddesinde güvence altına alman haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar verdi.
Kararda şu gerekçe yer aldı:
“Aktaş hakkındaki telefonla görüşme yaptırılmamasına ilişkin kararın, bir süre ile sınırlanmadan ve karara dayanak oluşturan koşulların devam edip etmediğine dair belirli aralıklarla güncel bilgi ve belgeler gözetilerek yeniden değerlendirme yapılmadan uzun süre uygulanmasının orantısız olduğu ve ölçülülük ilkesine uygun olmadığı kanaatine varılmıştır."