Bu yıl Seyir Derneği tarafından 16-21 Eylül tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin programı belli oldu. Açılış filmi, 2022 Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen Park Chan-Wook imzalı “Ayrılma Kararı (Decision to Leave)” olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nde dünya festivallerine damga vuran yerli ve yabancı yapımlar sinemaseverlerle buluşacak.
16-21 Eylül 2022 tarihleri arasında bu yıl ilk kez düzenlenecek Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin programı açıklandı.
Direktörlüğünü Azize Tan’ın, program danışmanlığını Fatih Özgüven’in üstlendiği Ayvalık Uluslararası Film Festivali 16-21 Eylül 2022 tarihleri arasında yılın merakla beklenen, dünya festivallerinde adını duyuran yerli ve yabancı yapımları izleyiciyle buluşturacak.
Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin açılış filmi, 2022 Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen Park Chan-Wook imzalı “Ayrılma Kararı (Decision to Leave)” oldu. Film, 16 Eylül akşamı Ayvalık Büyük Park Amfitiyatro’daki açılış töreninin ardından gösterilecek.
Festivalin Uluslararası bölümünde, başta Cannes Film Festivali’nde izleyiciyle ilk kez buluşan filmler olmak üzere yılın diğer iddialı yapımları yer alacak.
Cannes Film Festivali’nde prömiyerini yapan David Cronenberg imzalı, Viggo Mortensen, Léa Seydoux ve Kristen Stewart’ın başrollerini paylaştığı Müstakbel Suçlar (Crimes Of The Future) sinemaseverlerle buluşacak.
Festivalin Uluslararası bölümünde; Cannes Film Festivali’nde çeşitli dallarda ödül kazanan, Jerzy Skolimowski imzalı Aİ (EO), Claire Denis’in, Öğle Güneşinde Yıldızlar (The Stars at Noon) ve Mia Hansen-Løve’ın, Güzel Bir Sabah (One Fine Morning) filmleri de gösterilecek.
Fransız sinemasının genç ustalarından François Ozon’un bu yıl Berlin Uluslararası Film Festivali’nin açılışında gösterilen Peter von Kant ile Rainer Werner Fassbinder'in ünlü filmi Petra von Kant’ın Acı Gözyaşları da festivalin uluslararası bölümünde seyirciyle buluşacak.
Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin Uluslararası bölümünde sinemaseverlerle buluşacak diğer filmler şöyle:
Earwig, İlgi Manyağı (Sick Of Myself), Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı (Rabiye Kurnaz Vs. George W. Bush), Üç Bin Yıllık Bekleyiş (Three Thousand Years Of Longing) ve Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song.
Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin “Bu Dünyanın Çocukları" bölümünde ise Shoplifters, Like Father Like Son, After Life, filmleriyle tanınan Kore-Eda Hirokazu’nun Bebek Servisi (Broker), Charlotte Wells’in, Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası kapsamında gösterilen ve çekimleri Muğla’da yapılan Güneş Sonrası (Aftersun), Cannes Film Festivali’nde Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde gösterilen Erige Sehiri imzalı İncir Ağaçlarının Altında (Under the Fig Trees), Cannes Film Festivali’nde 75. Yıl Özel Ödülü’nü kazanan Jean-Pierre Dardenne ve Luc Dardenne’nin Tori&Lokita’da (Tori and Lokita), Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Belgesel, İstanbul Film Festivali Belgesel Film Yarışması’nda Mansiyon Ödülü’ne layık görülen Volkan Üce imzalı Her Şey Dahil ve Louis Garrel imzalı Kurtarıcı (Crusade) filmleri sinemaseverlerle buluşacak.
Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin “Yeniler” bölümünde yeni sinemacıların filmlerine yer verilecek. “Yeniler” bölümünde; Screen Dergisi tarafından 2021 yılında Geleceğin Yıldızları arasında gösterilen Thomas Hardiman’ın ilk uzun metraj filmi Medusa Deluxe ve bu yıl Cannes Film Festivali Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yarışan Manuela Martelli’nin ilk uzun metrajlı filmi “1976” seyirciyle buluşacak.
Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin Türkiye Sineması 2021-2022 bölümünde ise ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş, son dönemin çok konuşulan yerli yapımları yer alacak. Türkiye Sineması 2021-2022 bölümünde; Tayfun Pirselimoğlu’nun aynı adlı kendi romanından uyarladığı, Erdem Şenocak’ın başrolünü üstlendiği Kerr, Ali Kemal Güven’in uzun yıllardır görüşmeyen iki lise arkadaşını bir rakı masasında buluşturduğu Çilingir Sofrası, Ali Tansu Turhan’ın ilk uzun metraj filmi Diyalog, Ziya Demirel, kızının velayeti Türkiye’de ünlü bir adam olan kocasına verilince kızını kaçırmaya karar veren Fransız Claire’in zorlu yolculuğunu anlatan Tareq Daoud imzalı “Yaban”, Nazlı Elif Durlu’nun Zuhal, Çiğdem Sezgin yeni filmi Suna, Cem Demirer’in ilk uzun metraj filmi Mendirek sinemaseverlerle buluşacak.
Filmlerin gösterimlerinin ardından yönetmenler, yapımcılar ve başrol oyuncuları, Ayvalık’ta sohbet ve soruları yanıtlamak için izleyicilerle buluşacaklar.
Festivalin kısa metraj film programında ise Ali Ercivan’ın ilk kısa filmi Lekesiz, Deniz Tortum ile ABD’li sanatçı Kathryn Hamilton’un birlikte yönettikleri Our Ark, Arda Gökçe’nin yalnızlık, yabancılaşma ve iletişimsizlik kavramlarını irdeleyen ilk kısa filmi Sıradan Bir Gün, Can Merdan Doğan’ın yazıp yönettiği, Stiletto, Sami Morhayim imzalı Susam, İnan Erbil imzalı Belki Bir Gün Gideriz ve Türkay Döşkaya’nın Rüzgâr İçinde filmleri gösterilecek. Bu bölümde gösterilen filmlerin yönetmenleri ve başrol oyuncuları da Ayvalık’ta seyircilerin sorularını yanıtlayacak.
Festival programında, belgesel türünün önemli ve ilgi çekici örnekleri de yer alıyor. Ceylan Özgün Özçelik’in yönettiği deneysel belgesel Cadı Üçlemesi 15+, Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun yazıp yönettiği Dermansız, Senem Tüzen, Adam Isenberg ve Noah Amir Arjomand’ın yönettikleri Eat Your Catfish, Nur Akalın’ın 1995 yılındaki Paris, 2001 yılındaki Bangkok ve 2003 yılındaki Auschwitz-Birkenau gezilerinden notları perdeye yansıttığı filmi Do You Like Jupiter? festivalde gösterilecek deneysel belgesellerden.
Cem Kaya’nın, bu yıl Berlinale’nin Panorama bölümünde gösterilen ve Seyirci Ödülü’ne layık görülen üçüncü belgesel filmi Aşk, Mark ve Ölüm, fotoğraf dünyasının yaşayan efsanesi Josef Koudelka’nın Ruins (Kalıntılar) adlı çalışmasının Türkiye ayağında, 6 yıllık süreçte çekilen Koudelka – Aynı Nehirden Geçmek belgeselleri de seyirciyle buluşacak.
Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nde bu yıl, yakın zamanda kaybettiğimiz isimlere özel bir program hazırlandı. Anısına başlıklı bu bölüm kapsamında Erden Kıral anısına Vicdan; Cüneyt Arkın anısına Orhan Oğuz imzalı İki Başlı Dev; Cem Madra anısına John Cassavetes’in yönettiği Yüzler (Faces); usta yönetmen Peter Brook anısına Yedi Gün… Yedi Gece (Seven Days… Seven Nights… - Moderato Cantabile) gösterilecek.
Ressam olarak başladığı kariyerine 1970'lerde sinema ile devam eden ve o dönemden bu yana Alman sinemasındaki feminist bakışın en önemli temsilcilerinden biri olan Ulrike Ottinger’in 80. yaş gününe özel Dorian Gray’in Magazin Basınındaki Portresi (The Image of Dorian Gray in the Yellow Press) festivalde izleyiciyle buluşacak. 1983 yılında çektiği bu filmde Ottinger, cinsel kimlikleri alt üst ederek, Oscar Wilde’ın romanındaki ünlü karakter Dorian Gray’i bir kadın oyuncuya, Veruschka von Lehndorff’a emanet ediyor.
Ayvalık Uluslararası Film Festivali kapsamında son dönem belgesel sinemadaki üretimlerden ve festivalde gösterilen belgesel yapımlardan yola çıkarak “Türkiye'de yaratıcı belgesel: Yeni anlatım olanakları” başlıklı bir panel düzenlenecek. “Bir Zenaat Olarak Oyunculuk” ve “Şu Anlaşılmazlık Meselesi: Bir filmi Anlamak ya da Anlamamak” da festival programında yer alan diğer paneller.
Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları işbirliğiyle gerçekleştireceği gösterimler kapsamında Çok Uzakta (Too Far Away) adlı çocuk filmi gösterilecek. Sarah Winkenstette yönetmenliğindeki yapım, köylerindeki kömür madeni nedeniyle kente taşınmak zorunda kalan Ben ve yeni okulunda tanıştığı başta rakip gördüğü Suriyeli mülteci Tarık ile umut ve sevgi dolu dostluğunu konu alıyor. Film sonrasında Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları Koordinatörü ve Bütün Çocuklar Bizim Derneği yönetim kurulu üyelerinden ebeveyn koçu Ayşegül Cebenoyan tarafından çocuklar için bir etkinlik düzenlenecek.
Festivalde ayrıca, 25 farklı üniversiteden 30 öğrenci, Genç Sinema programıyla genç sinemacılara sinema profesyonelleri ile buluşma fırsatı yakalayacak. 30 öğrenci festival boyunca Ayvalık’ta olacak; yapımcılık, yazarlık, yönetmenlik, kurgu, post-prodüksiyon gibi farklı alanlarda profesyonel isimlerin vereceği atölye çalışmalarına katılacak.
Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan festivalin sürprizi ise geleceğin sinemacılarına vereceği "Yeni Bir ..." ödülü olacak. Mey|Diageo’nun katkılarıyla verilecek 40 bin TL’lik ödül, herhangi bir kategori ayrımı gözetilmeyecek.
Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin afişini Ayvalıklı sanatçı Elvan Alpay’ın resimlerinden ilham alan sanat yönetmeni Emel Işıtan tasarladı.
Ayvalık Uluslararası Film Festivali; Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Kültür için Alan, Komili, OGM Pictures, Kürşat Ayvalık, ASKEV Sinema, MUBI, Milliyet Sanat, Setur Ayvalık Marina, İnci Vural, Esra Başak, Şerif Kaynar, Füsun Okutan, Haldun İplikçioğlu, Ayvalıkzade, Ayvalık Ticaret Odası, Çamlık 87, Çöpmadam ve Medya Takip Merkezi’nin katkılarıyla düzenlenecek.
24 ve 25 Eylül tarihleri arasında Ayvalık Uluslararası Film Festivali programından özel bir seçki, Mordem Sanat işbirliğiyle Diyarbakır’da gösterilecek.
Film gösterimleri; Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi, Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro ve Eski Köylü Pazarı Meydanı’nda yapılacak. 9 Eylül’de Biletix’te satışa çıkacak. Öğrenci biletleri 30 TL, tam biletler 50 TL'den satışa sunulacak.