Ankara’da yaşayan 13 yaşındaki lösemi hastası Arhan Çınar Cengiz için kök hücre bağışı kampanyası başlatıldı.
Konuya ilişkin T24’e bilgi veren Arhan Çınar’ın babası Orhan Cengiz, kampanyayı yalnızca Çınar için değil Türkiye’de lösemi ile mücadele eden bütün çocuklar için başlattıklarını ifade etti. İnsanları bilinçlendirerek kök hücre bağışında bulunmalarını sağlamayı amaçladıklarını belirten Cengiz, hiçbir kurum ve kuruluşla bağlantıları bulunmadıklarının altını çizdi.
Arhan Çınar’ın 4.5 senedir lösemi tedavisi gördüğünü ve hastalığın 2-3 ay önce üçüncü kez nüksettiğini ve bu nedenle ilaç tedavisi uygulanamadığını anlatan Cengiz, hayat kurtarmak isteyen vatandaşlara Kızılay kan merkezlerine giderek bağışta bulunmalarını çağrısı yaptı.
Arhan Çınar için 16-17 Mart’ta Ankara’da Batıkent Gimsa önünde saat 11:00-17:00 arasında bir kan bağışı etkinliği düzenlenecek. Bağışta bulunmak isteyen vatandaşlar orada bulunan Kızılay mobil aracına giderek kan verebilecek.
Yaşam boyu kendi kendini yenileme ve farklı, tamamen olgun hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip hücrelerdir. İhtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak, hücrelerin gelişimini, olgunlaşmasını ve çoğalmasını sağlarlar.
Erişkin kök hücrelerden olan hematopoetik kök hücreler;
-Tüm kan hücrelerine farklılaşabilirler. -Kemik iliği, kan ve göbek kordonundan elde edilirler. -Uygun koşullarda dondurularak canlılığını korurlar. Damar yolu ile verildiğinde kemik iliğine yerleşir ve hematopoezi (kan hücrelerinin oluşumu) başlatırlar.
HLA, bir kişinin dokusunun diğer bir kişiye ne kadar uyduğunu gösterir. HLA doku tipi kalıtsal olup, kişinin kardeşleri, varsa ikizi en iyi eşleşme ihtimali olan kişilerdir. Hastanın ailesi içerisinde eşleşme bulunamaz ise tarama sizin gibi akraba olmayan kişiler arasında yapılmaya başlanır. Bir bağışçının, bir hasta için uygun olduğunun belirlenmesi, HLA doku tiplerinin eşleşmesi ile olur. Bağışçı ve hastanın HLA sonuçlarının yüksek oranda eşleşmesi, en iyi nakil sonucunun alınmasına neden olur. Kök Hücre
-Kemik iliği kanserleri -Lenfomalar -Çeşitli organ kanserleri -Kemik iliğinin yetersiz çalıştığı veya çalışmadığı durumlar -Kalıtsal anemiler -İmmün yetersizlikler -Kalıtsal metabolik hastalıklar
Bağışçı olmak isteyen bir kişi
1-18-50 yaş aralığında olmalıdır. 2- Sağlıklı bir kişi olmalıdır. (Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV ( AIDS ) tanısı almamış olan kişiler)
Kök Hücre Bağışçısı olmak için;
Başvuru sonrası bir bilgilendirme görüşmesi yapılır. Eğer bağışı kabul ederseniz, Gönüllü Kök Hücre Bağışçısı Bilgilendirme ve Onam Formunu doldurup imzalayarak bu bağışı resmi olarak onaylamanız sizden istenir.
Ardından kan grubunuzun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için 3 tüp kan örneği alınır. Testler sonucunda herhangi bir enfeksiyon ajanı tespit edilir ise bağışçı olamazsınız ve bu konuda bilgilendirilirsiniz.
Eğer enfeksiyon hastalıkları açısından test sonucunuz negatif ise kan örneğiniz HLA (insan lökosit antijeni) doku tipinizin belirlenmesi için TÜRKÖK Doku Tiplendirme Laboratuvarı’na gönderilir ve test sonuçları Kemik İliği Bankası’na aktarılır.
Periferik kök hücre veya kemik iliği nakli bekleyen hastalar için bağışçı adayı olmak istiyorsanız ülkemizde ve dünyada nakil olmayı bekleyen herhangi bir hasta için sizin verileriniz de değerlendirmeye alınacaktır. Eşleşme ve nakil süreci ile ilgili açıklamalar:
Nakil sonrasında ilk bir ay içerisinde TÜRKÖK tarafından tekrar sağlık muayeneniz yaptırılır.