Bakan Çavuşoğlu: Dünya’nın teknoloji ile birlikte gelişebilmesi için ırkçılık, ayrımcılık ve islamofobiden kurtulması lazım

Bakan Çavuşoğlu: Dünya’nın teknoloji ile birlikte gelişebilmesi için ırkçılık, ayrımcılık ve islamofobiden kurtulması lazım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslar çerçevesinde geldiği Saraybosna'da katıldığı Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Diploma Töreni'ne katıldı. Burada konuşan Çavuşoğlu; "Dünya’nın teknoloji ile birlikte gelişebilmesi için ırkçılık, ayrımcılık ve İslamofobiden kurtulması lazım. Maalesef bu hastalıklar hala yükselişte. Olaylarla tolerans göstermemek kırılgan grupları hedef alıyor. Bütün bunlar hemen yanı başımızda bir savaşta yaşanıyor." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna'da Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Diploma Töreni'ne katıldı. Törende konuşma yapan Bakan Çavuşoğlu şu  ifadeleri kullandı:

“Uluslararası Saraybosna Üniversitesi iki ülke arasındaki sağlam dostluğun bir başka önemli nişanesi. Saraybosna’da kendimi evimde gibi hissediyorum. Burada hep ortak tarihimizi hatırlıyorum ve bu ortak tarih bizim geleceğimizi oluşturuyor. Sevgili öğrenciler, hayatta unutamayacağımız anlar vardır. Bu gününde o anlardan biri olduğuna inanıyorum. Verdiğiniz taahhüt ve yoğun çalışma ile başarılı bir şekilde akademik yolculuğunuzun sonuna geldiniz. Kendiniz ile gurur duyabilirsiniz.

Hayatımızdaki her son aslında yeni bir başlangıçtır. Hayatta zaman zaman başarısız olursunuz zaman zaman başarılı olursunuz ama şunu unutmayın dünyadaki bütün güç ahlaki sağlamlıktan ortaya çıkar. Bütün başarısızlıklar da bir ahlaki başarısızlık olarak ortaya çıkar. Bu sözler merhum Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç’in sözleri. Eğer sizler kendinize karşı dürüst davranırsanız ve kendi gücünüze inanırsanız korkacak bir şey yok. Benim size tavsiyem hiçbir zaman vazgeçmeyin.

“Saraybosna’daki halk, barışın değerini biliyor”

Üniversitedeki deneyimleriniz sizi gelecekti kariyerinize yönlendirecektir. Bu üniversite Bosna Hersek’in çok kültürlülüğünü temsil ediyor. Çeşitlilik her zaman akademik kapasitenizi geliştirecek ve ufkunuzu açacaktır. Dünya’nın teknoloji ile birlikte gelişebilmesi için ırkçılık, ayrımcılık ve İslamofobiden kurtulması lazım. Maalesef bu hastalıklar hala yükselişte. Olaylarla tolerans göstermemek kırılgan grupları hedef alıyor. Bütün bunlar hemen yanı başımızda bir savaşta yaşanıyor.

Saraybosna’daki halk, barışın ne kadar da önemli bir değer olduğunu biliyor. Aynı zamanda savaşın değerinin her zaman barışın maliyetinden daha da yüksek olduğunu biliyoruz. Bu nedenle biz insani dış politikamızla her zaman barışa yatırım yapıyoruz. Çabalarımız her zaman Ukrayna’daki kan dökümünü durdurmaya yönelik. Savaşın ilk günlerinden itibaren her zaman diyaloğu kolaylaştırmaya çalıştık. Ukrayna’nın bağımsızlığını destekledik, sağlam bir duruş sergiledik. Dünyaya şunu gösterdik; bütün ülkelerin bir istinası olmadan bağımsızlığını savunmamız gerektiğini gösterdik. Bu savaşın diyalog ve müzakere ile çözüleceğine inanıyoruz. Acil bir şekilde barışın için çalışmak bizim sorumluluğumuz."