Bakan Nebati, Borsa'da yaşanan düşüşü değerlendirdi: Ana muhalefet partisi Genel Başkanı tarafından siyasi çıkar elde etmek için yapılan bir operasyon

Bakan Nebati, Borsa'da yaşanan düşüşü değerlendirdi: Ana muhalefet partisi Genel Başkanı tarafından siyasi çıkar elde etmek için yapılan bir operasyon

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Borsa İstanbul için kullandığı ifadeleri eleştirerek “Borsa üzerinden manipülasyon yapılıyor. Ana muhalefet partisi Genel Başkanı tarafından siyasi bir çıkar elde etmek için yapılan bir operasyon” ifadelerini kullandı.

Nureddin Nebati, Dünya gazetesine konuştu. Bakan Nebati iş dünyasına seslenerek “Planlarınızı seçime kadar değil 2023 sonuna göre yapın” ifadelerini kullandı. Nebati, şu ifadeleri kullandı: 

“Makroekonomik göstergelerde sıkıntı yok. Ne yaptığımızı biliyoruz. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi ile memur ve emekliye yapılan yüzde 30’luk zammın bütçeye yükü yok. Dış ticaret açığını iyi yönettik. Merkez Bankası rezervleri artıyor, enflasyon düşüyor ve düşmeye devam edecek. Dolayısıyla iş dünyası planlarını rahatlıkla 2023 yılı sonuna göre yapabilir”

"Siyasi bir çıkar elde etmek için yapılan bir operasyon"

Son günlerde Borsa İstanbul’daki volatiliteyle ilgili Bakan Nebati, “Borsa üzerinden manipülasyon yapılıyor. Ana muhalefet partisi Genel Başkanı tarafından siyasi bir çıkar elde etmek için yapılan bir operasyon” diye konuştu.

Borsa İstanbul’un dünyanın en iyi borsalarından biri olduğuna değinen Nebati, “Geçen yıldan bugüne kadar yatırımcı sayısındaki giriş 1,4 milyonu geçti ve yılbaşından bugüne kadar 200 bin yeni giriş yaşandı. Bunların çoğunluğu da gençler. Derinleşme adına büyük bir fırsatın doğduğu piyasalar üzerinden siyasi bir getiri elde etmeye çalışıyorlar. Yok Borsa İstanbul’u basarım yok SPK’yı basarım.. Hangi yüzle… Dünyada en çok kazandıran Borsa’nın önüne hangi yüzle gidersin. 4 milyon yatırımcı üzerinden manipülasyon yaparak hükümete vurmaya çalışıyorlar. Çünkü ellerinde ekonomi ile ilgili saldıracakları bir argüman kalmadı. Geçtiğimiz günlerde bütçeyi açıkladık ve görüldü ki 2022 yılı dünyanın en zor yılıydı ve biz başarı ile tamamladık” dedi.

"Ocak ayı enflasyonu beklediğimiz gibi geldi"

Borsa İstanbul’daki 8 gündür üst üste yaşanan düşüş ile ilgili olarak Bakan Nebati, şunları söyledi: “Borsa 14-15 aydır aralıksız büyüyor. Dünya tarihinde böyle uzun soluklu bir ralli yok. Fiyatlamalar üzerinden yorum yapmak yanlış. Vatandaş istediği enstrümana yatırım yapabilir, para neredeyse oraya gider. Biz finansal okur yazarlığın artırılması için yatırımcılara her zaman çağrıda bulunuyoruz: Danışmanlarla çalışın, burası günlük kazanç elde edeceğiniz kumar masası değil, yatırım yapacağınız şirketi araştırın.”

Enflasyonun orta ve uzun vadeli düşmesi ve düşerken de kimsenin incinmemesi yolunda bir politika izlediklerini ifade eden Bakan Nebati, “Asgari ücret ve memur emekli maaşlarındaki artışlara rağmen ocak ayı enflasyonu beklediğimiz gibi geldi. Şubat ayından itibaren enflasyon bizim patikamıza uygun bir şekilde hareket ederek düşecek ve vatandaşın rahatlamasını sağlayacak” dedi.

“Biz İngiltere değiliz”

Bakan Nebati, ocak ayı enflasyonuna ilişkin olarak, “Yılın ilk ayı Türkiye’de enflasyonun her zaman yüksek olduğu bir dönemdir. Vatandaşın gıda ve sebze fiyatları üzerinde şikayet ettiği aydır ve doğaldır. Burada önemli olan uzun vadeli bir çözüm noktasına gitmek. Çünkü biz İngiltere değiliz” dedi. İngiltere’de 12 ay domatesin ithal edildiğini ve bu nedenle fiyatın değişmediğini ifade eden Nebati, “Türkiye yaz aylarında domates, salatalık, biber üretiyor ve tüketimi kolaylaşıyor. Ve Türkiye’nin her yerinde üretildiği için özellikle taşıma maliyeti en az seviyeye düşüyor. Ama İstanbul gibi 16 milyon nüfusu aşmış bir şehre domatesi Antalya, Uşak, Afyon’dan getiriyorsunuz. Yaz aylarında Tekirdağ’dan geliyor, taşıma maliyeti yok ve bol” dedi. “Bizim yapmamız gereken sera üretimini ve kent tarımı noktasında teşvikleri artırmak. Arzı genişletmemiz gerekiyor. Vatandaşa ‘ocak ayında domates tüketmeyin’ deme hakkımız yok” dedi.

İhracatçı analizini iyi yapsın

İhracatçıların kurun yatay olması ve rekabet güçlerinin zayıfladığına yönelik söylemleriyle ilgili konuşan Bakan Nebati, “Döviz kurları dış ticaret açısından önemli bir bileşen olmakla birlikte dış ticaretin tüm dinamiğini yansıtmıyor. İhracatçıların artık her türlü veri analizini çok iyi yapmaları gerekiyor. Sadece kura bakmamalılar. Evet kur büyük bir etken fakat girdi maliyetlerini iyi analiz edecekler. Enerji ve taşıma maliyetleri yükseliyor mu? Avrupa’da resesyon riski var mı? Bütün bu bileşenlere göre hesap kitap yapmalılar” dedi.

Nebati, kur seviyesi ile ilgili ihracatçı kanadından gelen açıklamalara ise şöyle cevap verdi: “Ne istiyorlardı; kur stabil olsun, oynaklık azalsın. Biz bunu sağladık. 'Önümüzü görelim' diyorlardı önlerini de görüyorlar artık.” Bundan sonra da ihracatçılara her zaman destek olacaklarını dile getiren Nebati, “Bizler ihracatçılarımızın dünya pazarlarında hak ettikleri yeri daha da sağlamlaştırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Selektif kredi politikamızla ihracatımızın sadece hacmini değil niteliğini de daha fazla iyileştirmeyi amaçlıyoruz. Verimlilik, yüksek katma değer ve rekabetçiliğe dayalı sektörel politikalarımızla üretim yapısını ithalata bağımlı olmaktan kurtaracak ve ekonomimizi sürdürülebilir bir dış denge yapısına kavuşturacağız” dedi.