Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, muhalefetin faiz eleştirileri konusunda, “Ülkemizde üretimi istihdamı önceliyorsak, vatanımızı seviyorsak, faizin kesinlikle artamaması lazım. Buradan Ali Babacan’a, Faik Öztrak’a, Erhan Usta’ya, Bilge Yılmaz’a çağrıda bulunuyorum. Ekonomide ithalata bağımlı, üretimi bir yana iten, IMF’den borçlanmayı planlayan, sıcak paraya bağımlı bir planınız varsa bunu açıklayın” diye konuştu.
Nebati, Milliyet'e değerlendirmelerde bulundu. Nebati, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili, "Geçen yıldan EYT ile ilgili toplumsal talebin geldiğini, bunun karşısında da Sayın Cumhurbaşkanımızın kayıtsız kalmayacağı konusunda bir öngörümüz oldu. EYT’nin maliyetinin ne kadar olduğunu hesapladık, bütçemizi ona göre ayarladık. Kasayı çok güçlü tuttuk. Bunun karşılığı tamamen var. Memur, emekli aylıklarının da ilk 6 aylık kısmını koyduk. Önemli olan EYT’nin Meclis’ten geçmesi. Geçmesi için bir zaman gerekiyor. Vatandaş net olarak bilsin, paramız hazır" değerlendirmesini yaptı.
Nebati, muhalefete seslenerek, "Ülkemizde üretimi istihdamı önceliyorsak, vatanımızı seviyorsak, faizin kesinlikle artmaması lazım. Buradan (DEVA Partisi Başkanı) Ali Babacan’a (CHP Sözcüsü) Faik Öztrak’a, (İYİ Parti Grup Başkanvekili) Erhan Usta’ya, (İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı) Bilge Yılmaz’a çağrıda bulunuyorum. Ekonomide ithalata bağımlı, üretimi bir yana iten, IMF’den borçlanmayı planlayan, sıcak paraya bağımlı bir planınız varsa bunu açıklayın. Niye paylaşmıyorlar? Niye gizliyorlar?" ifadelerini kullandı.
Nebati, yapılan faiz indirimlerini, "Enflasyonla çok sert mücadeleyi dünya ülkeleri gibi yapmıyoruz. Çünkü insan odaklıyız. Enflasyonla mücadelede çok geleneksel politikalarla hareket eder, çok sert bir şekilde frene basarsanız bizim övündüğümüz ihracat, üretim, yatırım ve istihdam artışını engellemiş oluruz. Kış aylarına rağmen işsizlik aynı seviyede devam ediyor. Bu bizim politikalardan kaynaklanıyor. Tersine bir politika, işsizliğin yüzde 13-14’lere çıkması gibi bir sonucu doğurur. İnsan odaklı bir yönetim buna izin vermez" diyerek savundu.
Enflasyonda bu yıl OVP'deki yüzde 25 hedefine ulaşacaklarını söyleyen Nebati, şu ifadeleri kullandı:
"Aralık'ta TÜFE’nin düşmesi, ÜFE’nin 100’lü rakamların altına düşmesi, enflasyon konusundaki beklentilerin kırılmasına neden oldu. Şimdi öyle bir döneme girdik ki, bütün bu parametreler olumlu yöne döndü. Döviz stabil, Türkiye’nin makroekonomik gerçekleriyle uyumlu bir halde gidiyor. Yurtdışından artık yüksek enflasyon ithal etmiyoruz. Maliyetler düşmeye başladı. Gıda başta olmak üzere emtia fiyatlarında düşme var. Konteyner fiyatları, 15-18 bin dolarlara çıkmıştı, tekrar aşağıya indi. Petrol fiyatları, 85-90 dolar bandında gidiyor uzun süredir. Doğal gaz fiyatları 700 dolar seviyesine inmiş durumda. Bütün bunlar Türkiye’ye olan enflasyon baskısını hafifletti. Aralık'ta enflasyon artışındaki hız da düştüğü için enflasyonun düştüğünü hisseden üreticide de tüketicide de, ‘enflasyon geçen seneki gibi bizi rahatsız edecek şekilde artmayacak’ beklentisinin oluşmasına neden oldu. Şimdi vatandaş markete gittiğinde fiyatlardaki aşırı oynaklık onu rahatsız eder. ‘Kardeşim enflasyon yok, niye artırıyorsunuz’ diye itirazda bulunacak, bulunacağız."
Nebati, borç yapılandırma paketinin "son olması" gerektiğini belirterek, "Zamanında ödeyenleri kızdırmamak lazım. Ödeme alışkanlığını bozmamak lazım. Bence artık bu son kez olmalı. Dedim ki, ‘Bu yapılandırmaları anayasaya koyabilsek, çünkü zamanında ödeyenlere haksızlık ediyoruz’. Sonuçta şöyle de bir gerekçemiz var: 2020 salgın dönemiydi. 2021 toparlanma derken 2022’de savaş çıktı. Yüksek enflasyon geldi. Türkiye Cumhuriyeti’nin yapması gereken ne varsa bu da son noktası" dedi.