Geçen aylarda Sabancı Grubu'nun Rıfkı Enver Ünver'e ait olan True Value Capital Partner's şirketine sattığı dünyanın önde gelen otobüs ve midibüs üreticilerinden Temsa'nın, bankalarla borçlarını yapılandırma görüşmeleri yaptığı iddiası gözlerin şirkete çevrilmesine sebep oldu.
Finans Gündem'in haberine göre, Sabancı Grubu'nun sahibi olduğu, dünyanın önde gelen otobüs ve midibüs üreticilerinden Temsa'nın, geçtiğimiz aylarda sürpriz bir şekilde Rıfkı Enver Ünver'e ait olan True Value Capital Partner's şirketine satıldığı haberi şaşkınlıkla karşılanmıştı.
Sabancı Holding'den yapılan KAP açıklamasında, “Şirketimiz portföyünde yer alan 102.308.216,34 -TL nominal değerdeki 10.230.821.634 adet TEMSA ULAŞIM ARAÇLARI SANAYİ VE TİCARET A.Ş.'ne ait hisse senetlerinin tamamı, 182.693.243,46 TL bedelle True Value Capital Partner's şirketine 30.05.2019 tarihinde satılmış, satış işlemi tamamlanmış, satış bedelinin tamamı tahsil edilmiştir. Satış anlaşmasına göre 825.000.000,00 -TL şirket değeri üzerinden borç ve nakit düzenlemeleri yapıldıktan sonra 375.000.000,00 –TL hisse değeri karşılığında devir gerçekleştirildi” ifadelerine yer verilmişti.
True Value Capital Partner's Ltd. Şirketi'nin ise ilginç bir şekilde Temsa satışından önce, 29.03.2019 tarihinde 100 bin İsviçre Frangı sermayeli olarak Rıfkı Enver Ünver'in eşi Rukiye Devres Ünver tarafından İsviçre'nin Lozan kentinde kurulduğu ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak Rıfkı Enver Ünver'in atandığı ortaya çıkmıştı.
Ancak Temsa'yı satın alan Rıfkı Enver Ünver'in satış işleminin üzerinden çok fazla süre geçmemesine karşın şirketin borçlu olduğu iddiaları, bankalarla yapılandırma görüşmelerine başlandığı ve gündemlerine bir anda giren bu konu ile ilgili bankaların geçtiğimiz hafta bir toplantı düzenledikleri haberleri üzerine finans çevrelerinde gözler tekrar Temsa'ya çevirdi. Satışın hemen sonrasında karşılaştıkları taleple ilgili bankaların olumlu yaklaşım sergilemedikleri iddiası da konuşanlar arasında.
Sabancı Grubu'nun otomotiv sektöründeki önemli yatırımlarından olan ve ülkemizin köklü şirketleri arasında bulunan Temsa'nın, Rıfkı Enver Ünver'e satışı sonrası karşılaşılan belirsizlikler ile satışın üzerinden geçen çok kısa bir sürede borçlarını yapılandırma aşamasına gelmiş olmasının düşündürücü olduğu, olayın birçok soruyu da beraberinde getirdiği, 50 yılı aşkın süredir faaliyetini sürdüren ve Adana'da bulunan üretim tesisinde yılda 10.000'in üzerinde otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretme kapasitesine sahip Temsa'nın mali yapısında ortaya çıkan değişimlerin satış öncesindeki dönemi de kapsayacak şekilde sorgulanabileceği ifade ediliyor. Satış sonrası içinde bulunulan mali sıkıntılardan dolayı şirket çalışanlarının da huzursuz olduğu öğrenildi.
Satış sonrası şirkete CEO olarak atanan Aslan Uzun, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda Temsa'nın bir fon mantığıyla alınmadığını, Temsa'nın kâra geçirilip 5 yıl sonra satmak gibi bir düşüncelerinin bulunmadığını belirtmişti.