Barış Terkoğlu, Mehmet Eymür’ün sicilini yazdı: İstihbaratçı ketumluğunda görünmeyen pek çok işten uyarı-kınama cezaları bulunuyor

Barış Terkoğlu, Mehmet Eymür’ün sicilini yazdı: İstihbaratçı ketumluğunda görünmeyen pek çok işten uyarı-kınama cezaları bulunuyor

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun röportajıyla gündeme gelen eski MİT yöneticisi Mehmet Eymür’ün sicilinde “basına demeç vermekten kitap yazmaya kadar istihbaratçı ketumluğunda görünmeyen pek çok işten uyarı-kınama cezaları” bulunduğunu yazdı.

Terkoğlu, “Mehmet Eymür’ün saklı sicili” başlıklı bugünkü yazısında, OdaTV davasının 35 numaralı klasöründe yer alan evraktan edindiği bilgileri özetle şöyle aktardı:

Sicile göre Eymür, 21 Şubat 1973’te teşkilata bir “muhtıra” verdi. Muhtırada solculara karşı daha sert olunmasını istiyordu, bir tane daha kınama cezası aldı. Bu olayın ardından Eymür’ün MİT’ten ayrılmak istediği, ilk amiri Hiram Abas tarafından ikna edildiği görülüyor.

8 Şubat 1979 ve 27 Mart 1979 tarihli cezalar… Her ikisinin içeriği de istihbaratçılık ile ilgili değil. Biri eski CHP Erzincan Milletvekili Nurettin Karsu’nun evinin basılması, çocuklarının kaçırılıp dövülmesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tahkir ve tezyif edilmesi. Bu olay nedeniyle Eymür’ün Devlet İstatistik Enstitüsü’ne tayin edildiği görülüyor. Ancak AP hükümeti kurulunca Eymür’ün tekrar MİT’e döndüğü anlaşılıyor.

MİT’te Eymür’ün faaliyetlerinin hep tartışıldığı biliniyor. Belgeye göre, 19 Nisan 1988 tarihinde Eymür, “kademe ilerlemesinin durdurulması cezası” almış. Sebebi de kamuoyunda “Birinci MİT Raporu” adıyla anılan rapor. Raporu haber yapan muhabir İrfan Taştemur, kamuoyunu ayağa kaldıran haberin kaynağının, raporu da hazırlayan Mehmet Eymür olduğunu açıklamıştı. Bu olaydan sonra MİT’ten ayrılan Eymür, Antalya’nın Varsak beldesinde “buz fabrikası” kurdu.

MİT evrakına göre, Eymür 14 Şubat 1994’te tekrar MİT Müsteşarlığı kadrosuna alındı. Titri, “Özel İstihbarat Daire Başkanı”ydı. Eymür’ün sicili, Alaattin Çakıcı’nın eşi Uğur Kılıç’ın öldürülmesi olayıyla ilgili bile kınama cezası aldığını söylüyor.

Arşivinde, basına demeç vermekten kitap yazmaya kadar, istihbaratçı ketumluğunda görünmeyen pek çok işten uyarı-kınama cezaları bulunuyor. Eymür, olayların ardından MİT’in Washington temsilcisi olarak atandı. Başka bir deyişle gözlerden uzak tutuldu. Ancak burada bile rahat durmadı. 4 Şubat 1998, 6 Şubat 1998, 7 Şubat 1998 tarihinde savunmasının istendiği görülüyor. Başbakanlık Müfettişi Kutlu Savaş’ın, devletin içindeki çeteleri konu alan raporunun ardından, 14 Ağustos 1998’de Washington Temsilciliği görevinden alındı. Temsilcilik de kapatıldı. Eymür, Türkiye Şeker Fabrikası’na uzman olarak atandı. Türkiye’ye dönmesi istendi. Ancak Eymür istifa ederek Washington’a yerleşti. Kurduğu atin.org sitesiyle “ifşalara” başladı.

Eymür’ün açtığı davada MİT’in yaptığı savunmasından, “Müsteşarlık tarihinde, teşkilat metot ve prensiplerine bu derece uyumsuz bir başka personel bulunmadı. Kurumu ve devleti zor durumda bırakacak tutum ve davranışlarını sürekli olarak tekrarladı” ifadelerini aktaran Terkoğlu, “Eymür’ün mahkeme evrakına yansıyan MİT’teki sicili böyle” dedi.

TIKLAYIN | Eski MİT yöneticisi Eymür: Devlet görevlileri 18 kişiyi para için öldürdü; Çiller cinayetleri biliyordur, ama Ağar kim bilir nasıl takdim ediyordur!TIKLAYIN | Eski MİT yöneticisi Eymür: Başka türlü konuşma imkânı yoksa işkence olabilir, çünkü çok inatçı tipler var!