Amasra'da maden faciası: 28 işçi hayatını kaybetti

Amasra'da maden faciası: 28 işçi hayatını kaybetti

T24 Haber Merkezi

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında 14 Ekim Cuma günü saat 18:45 sıralarında ilk belirlemelere göre "grizu patlaması" meydana geldi. Bölgeye çok sayıda ambulans sevk edilirken, yer altında işçilerin olduğu bilgisi paylaşıldı. Bartın Valiliği, 25 işçinin yaşamını yitirdiğini duyururken 6 işçinin tedavisi için İstanbul'a sevk edildiği bildirdi. Sabah saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaşamını yitiren madenci sayısını 26 olarak açıklamasının hemen ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı duyuruyla 28 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaşanan facia ile ilgili 4 iş müfettişinin, Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı ise soruşturma başlatılarak 3 savcının görevlendirildiğini duyurdu.

06:38 | Fahrettin Koca: Can kaybı 28’e ulaştı

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada maden faciasında yaşamını yitiren işçi sayısının 28'e ulaştığını duyurdu. Koca açıklamasında, "Bartın'daki patlama sebebiyle can kayıplarımızın sayısı 28’e ulaştı. İstanbul’da 6, Bartın’da 5 olmak üzere toplam 11 hastamızın tedavisi için gereken her şey yapılıyor." diye yazdı.

06:00 | Bakan Soylu'dan açıklama: 26 işçi yaşamını yitirdi

İçişleri Bakanı Soylu, yaptığı son açıklama ile yaşamını yitiren işçi sayısını açıkladı. Soylu, "110 madencinin çalıştığını ifade etmiştik. Kritik yerde 49 madencimizin çalıştığını söylemiştik. Ardından burada tüm kurumlarımızın ortak çalışmasıyla gelişmeleri sizle paylaştık. Son durumu paylaşmak için karşınızdayız. 110 çalışanımızdan 26 madenci kardeşimiz şehit oldu. Patlamadan sonra sağ çıkan ve kurtarılan 58 madencimiz, şu anda aşağıda değerlendirdiğimiz, kurtarılmaya çalışılan 15 madencimiz var.

İsimlerini de söyleyeceğim: Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz Serkan Nakaş, Şuhayip Okur, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Özhan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Gürdal Serenli, Koral Altun, Emrah Kaya, Rıdvan Hacet" açıklamasını yaptı.

Bakan Dönmez: Yangın devam ediyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise yaptığı açıklamada, "Bir galeride, patlamanın ardından oluşan yangın devam ediyor. 10-11 işçi yangının devam ettiği bölgede. Diğer 4-5 işçimiz ise kısmi göçüklerin yer aldığı bölümde olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.

01:57 | "1’i ağır, 4 hastamız yoğun bakımda"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bartın'daki can kayıplarımızın sayısı maalesef 25’e ulaştı. Tedavisi süren 11 yaralımız var. 1’i ağır, 4 hastamız yoğun bakımda. 1 hastamız serviste tedavi görüyor. 6 vatandaşımız uçak ambulanslarla İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Merkezine sevk edildi." bilgisini verdi.

01:15 | Ölü sayısı 25'e ulaştı

Bartın Valiliği'nden yapılan açıklamada Amasra'daki maden faciasında can kaybının 25'e ulaştığını bildirdi. Sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Çıkarılan işçilerimizden 25'i hayatını kaybetmiş olup, 6 maden işçimiz tedavileri için İstanbul'a sevk edilmiştir. 5 işçimizin tedavisi ilimizdeki hastanelerde devam etmektedir." denildi.

03:10 | Çalışmalar devam ediyor

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun Zonguldak'ta konuşlu tahliye ekibi, 8 takım olarak maden ocağında arama kurtarma çalışması yürütüyor. Sağlık ekipleri de 2 ambulans uçak, 5 UMKE aracı, 31 ambulans, 1 acil müdahale aracı ve 149 sağlık personeliyle çalışmalara katılıyor. Tahliye ve arama kurtarma ekiplerince ocaktan çıkarılan yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırılıyor. Olay yerinde kurulan Acil Müdahale Merkezi'nde de yaralılara müdahale ediliyor.

AFAD da yaklaşık 100 personel, 26 araç ve 3 koordinasyon tırıyla arama kurtarma çalışmalarına katılıyor. Türk Kızılayda görevli 60 personel ve 40 gönüllü de arama kurtarma çalışmalarına katılanlar ile madenci yakınlarına gıda desteğinde bulunuyor. Çalışmalara, çeşitli sivil toplum kuruluşları mensupları da destek veriyor.

Sağlık Bakanı Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "4 Sahra Acil Müdahale Merkezi, 51 ambulans, 168 Ambulans personeli, 15 UMKE Timi, 67 UMKE personeli, göçük alanında dönüşümlü çalışan 22 görevli, bunlara ilave 44 çalışma arkadaşı… Ve sizin yüreğiniz Bartın’da." dedi.

03:50 | Ailelerin bekleyişi sürüyor

Bartın’da maden ocağında meydana gelen patlama sonrası ailelerin bekleyişleri sürüyor. Maden ocağı önünde ekiplerin dağıttı battaniye ile bekleyişini sürdüren aileler burada kurtarma ekiplerinden gelecek haberleri bekliyor.

02:35 | 6 yaralı İstanbul'a ulaştı

Sağlık Bakanı Koca, Amasra maden faciasında yaralanarak İstanbul'a sevk edilen 6 yaralı işçi hakkında yaptığı açıklamada, "Bartın’dan 40 dakika önce havalanan uçak ambulanslarımız İstanbul’da. 1 yaralı Hiperbarik Oksijen Tedavisi Merkezimizde, 5 yaralı ise Yanık Merkezimizde tedavi altına alınmak üzere birazdan İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde olacak." dedi.

05:40 | İstanbul'a sevk edilen 6 yaralı işçi hakkında açıklama:

Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Turan, maden faciasında ağır yaralanarak İstanbul'a sevk edilen 6 işçinin sağlık durumu hakkında açıklama yaptı. Yanık tedavi merkezine alınan yaralıların 5 tanesinin durumunun ciddi olduğunu söyleyen Turan, "kurtarılmaları için sonuna kadar uğraşacağız." dedi.

00:05 | Bakan Koca: 22 vatandaşımızı kaybettik 

Sağlık Bakanı  Fahrettin Koca, maden kazasında ölü sayısının 22’ye yükseldiğini duyurdu. 13 yaralıdan 8’inin  yoğun bakımda tedavi gördüğünü açıklayan Bakan Koca, Twitter’daki paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "Bartın’da, bir maden ocağında meydana gelen patlamada 22 vatandaşımızı kaybettik. Her birine yüce Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralıların sağlıklarına bir an önce kavuşmaları için elimizden geleni yapıyoruz. 

Yaralılardan 8’i yoğun bakımda, 4’ü serviste tedavi görüyor. 5 yaralı ise alanda kurulan Acil Müdahale Merkezinde. 2 Ambulans Uçak, yoğun bakımdaki hastalardan 1’ini Ankara’ya, 5’ini ise Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi Yanık Merkezine ulaştırmak üzere harekete geçti."

TIKLAYIN | Bartın’daki maden ocağı patlamasında mesai arkadaşlarının kurtarılma çalışmalarını endişe içinde izledi

 

 

TIKLAYIN | Maden patlamasından kurtulan işçi arkadaşlarını bırakmak istemedi: "Beni sakın götürme"

23:20 | Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bartın'a gidiyor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesinde yaşanan maden ocağı patlaması nedeniyle bugün Diyarbakır'a yapacağı ziyareti ileri bir tarihe erteledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Bartın’a giderek kurtarma çalışmalarını yerinde koordine edeceği öğrenildi.

22:50 | "14 kardeşimiz yaşamını yitirdi"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bölgeye gelerek maden patlaması hakkında açıklamalarda bulunuyor. Bakan Soylu açıklamasında, "2 ambulans uçak Zonguldak'taki havalimanına inerek sahra hastanesi oluşturuldu. Burada çalışan kardeşimizin sayısı 110. Riskli bölgede 49 kardeşimiz vardı. Şu ana kadar 21 kardeşimiz intikal etti. 14 kardeşimiz yaşamını yitirdi." dedi. Enerji Bakanı Dönmez ise, "İlk değerlendirmelere göre grizu patlaması. Kısmi göçükler var" ifadesini kullandı.

TIKLAYIN -Grizu patlamasının yaşandığı Amasra'daki maden ocağından fotoğraflar...

21:50 | Sağlık Bakanı Koca: 2 işçi hayatını kaybetti, 20 yaralı var

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bartın'da, bir maden ocağında meydana gelen patlamada, şu anki bilgilere göre 2 vatandaşımız hayatını kaybetti, 20 yaralımız var. Patlamanın yaşandığı yere, il merkezi ve il dışından 5 UMKE aracı ve 31 ambulans, 1 acil müdahale aracı ile toplam 149 personel görevlendirilmiştir. Acı haberleri azaltmak, tüm Türkiye'ye iyi haberler vermek için elimizden geleni yapacağız. Başımız sağ olsun." ifadelerini kullandı.

23:40 | 4 iş müfettişi görevlendirildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bartın'da maden ocağındaki patlamayla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirildiği bildirildi.

TIKLAYIN | Amasra'daki taşocağının bağlı olduğu Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Kozlu'da 8 işçinin öldüğü maden kazası davasında ceza almıştı!

TIKLAYIN - Sayıştay, patlamanın olduğu maden ocağında 9 gün önce incelemede bulunmuş

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamanın meydana geldiği TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne geldi. Vali Arslan, "Kim çıktı aşağıdan? Durum nedir?"diyerek maden ocağından çıkan işçi ile konuştu. Maden ocağından çıkan işçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" dedi.

 

"Patlamanın neden kaynaklı olduğu henüz net değil"

Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi. AFAD'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Amasra Taşkömürü İşletmesinde henüz belli olmayan bir nedenle patlama meydana gelmiştir. Kütahya, Eskişehir, Zonguldak ve Karabük İl AFAD Müdürleri ile AFAD Sakarya Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü bölgeye yönlendirilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

Bartın Valisi Nurtaç Arslan bir patlama olduğunu, patlamanın neden kaynaklı olduğunun henüz net olmadığını söyledi. Vali Arslan, "-300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da 5 kişi var. 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı. Bütün ekiplerimiz seferber. Şu an 6. yaralımızı çıkarıyoruz." dedi.

AFAD: Trafo kaynaklı bir patlama

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında trafo kaynaklı bir patlama meydana gelmiştir. Ankara ve Sakarya’dan birer mobil koordinasyon tırı yönlendirilmiştir. Kütahya, Zonguldak, Karabük ve Eskişehir İl AFAD müdürleri ile Sakarya, Kütahya ve Eskişehir’den AFAD ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Kütahya ve Zonguldak’tan tahlisiye ekipleri yönlendirilmiştir. 2 ikram aracı ve 3 personel aracı bölgeye sevk edilmiştir. Bölgede iletişim kesintisi olmamakla birlikte, tedbir amacıyla 1 mobil baz istasyonu gönderilmiştir." denildi.

TIKLAYIN | CHP'li Yavuzyılmaz, patlama meydana gelen maden ocağının Sayıştay tarafından uyarıldığını açıkladı: Grizu patlama riski artıyor!

Metan patlaması olduğunu düşünüyoruz

Zonguldak Maden Mühendisi Odası Başkanı Çağlar Öztürk, katıldığı Habertürk canlı yayınında, "Trafo patlaması ihtimaline doğru bakmıyorum. Yüzde 90 metan patlaması olduğunu düşünüyoruz. Metan gazının, ateş kaynağı olmadan patlaması mümkün değildir." dedi.

AFAD, "trafo kaynaklı bir patlama meydana gelmiştir" paylaşımını sildi

"Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında trafo kaynaklı bir patlama meydana gelmiştir" paylaşımını sosyal medya hesabından yapan AFAD, uzmanların 'metan patlamasından kaynaklı' açıklamalarının ardından dakikalar sonra paylaşımı sildi. AFAD, daha sonra yaptığı paylaşımında "Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında bir patlama meydana gelmiştir" diye yazdı.

AFAD'dan silinen paylaşım ile ilgili "Sehven" açıklaması:

AFAD maden patlamasıyla ilgili 'trafo kaynaklı' dedikten sonra silinen paylaşımla ilgili açıklama yaptı. AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada paylaşımın 'sehven' yapıldığı iletildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Maden ocağında meydana gelen patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisi sehven paylaşılmıştır. Patlamanın nedeni henüz belirlenememiştir. Mahsur kalan vatandaşlarımıza ulaşılması için AFAD ve tahlisiye ekipleri seferber edilmiştir"

İletişim Başkanlığı: Mahsur kalan maden işçilerimizin kurtarılması için çalışmalar ivedi bir şekilde sürdürülmektedir

İletişim Başkanlığı, sosyal medya hesabından yaşanan patlama ile ilgili açıklama yayınladı. Yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"Amasra Taşköprü İşletme Müessesesi Müdürlüğü’nde meydana gelen kazanın ardından olaya müdahale etmek amacıyla devletimiz tüm kurumları ile kısa sürede harekete geçmiş, bölgede gerekli çalışmaları yürütmeye başlamıştır. Olayın aydınlatılması ve nedeninin tespit edilmesine yönelik incelemeler devam ederken mahsur kalan maden işçilerimizin kurtarılması için çalışmalar ivedi bir şekilde sürdürülmektedir. Gerekli bilgiler, ilgili kurumlar tarafından düzenli olarak paylaşılmaktadır. Bu açıklamaların takip edilmesi, resmi makamların paylaştığı bilgiler dışındaki iddia ve spekülasyonlara itibar edilmemesi gerekmektedir."

"Psikososyal destek ekiplerimiz derhal bölgeye intikal ettiler"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal medya hesabından Amasra'da maden ocağındaki patlamaya ilişkin açıklama yaptı.

Patlamada yaralanan ve madende mahsur kalan işçilere geçmiş olsun dileğinde bulunan Yanık, "Psikososyal destek ekiplerimiz derhal bölgeye intikal ettiler. Süreci yakından takip ediyoruz. Sorumlu Bakanlıklardan biri olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla gerekli her türlü çalışmayı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay:  Devletimiz, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarıyla kurtarma çalışmalarını sürdürmektedir

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden kazasına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bartın'da, maden ocağında gerçekleşen patlamada hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine baş sağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Devletimiz, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarıyla kurtarma çalışmalarını sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.

14 işçi çıkarıldı 

Halk TV canlı yayınına katılan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır: "Grizu patlaması şüphesi var. İçeride 87 arkadaşımız vardı. 6 tanesi hareketsiz görünüyor. Tahliye ekiplerinin olaya müdahalesi sürüyor. 14 kişi işçi madenden çıkarıldı"

Bartın Valiliği: “Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde saat 18.15 sıralarında -300 kotunda henüz nedeni olmayan bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekipler seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

3 savcı görevlendirildi

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı: “Bartın Amasra'daki maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirilmiştir"

CHP heyeti Amasra'da

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz ve Ünal Demirtaş'tan oluşan CHP Heyeti, maden ocağında patlamanın yaşandığı Amasra'ya gitti

TIKLAYIN | Bartın'daki maden ocağı patlamasına siyasilerden ilk mesaj

İyi Parti heyeti, maden ocağında patlamanın yaşandığı Amasra'ya gitti 

İyi Parti heyeti, maden ocağında patlamanın yaşandığı Bartın'ın Amasra ilçesine gitti.

İyi Parti'den yapılan açıklamada, Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral ve Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ile Genel Sekreter Uğur Poyraz'ın, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında yaşanan patlamanın ardından Genel Başkan Meral Akşener'in talimatıyla bölgeye gittiği bildirildi.

Bu arada partinin 22 Ekim'de yapılacak 5. kuruluş yıl dönümü etkinliği ile Akşener'in 14 Ekim Cuma günü yapılması planlanan Adana programının iptal edildiği, Akşener'in sabah saatlerinde patlamanın yaşandığı bölgeye gideceği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama: "Temennimiz can kaybının daha fazla artmaması, madencilerimizin sağ salim kurtarılmasıdır"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın'ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden ocağı patlamasına ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: 

"Bartın’ımızın Amasra ilçesinde meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır niyaz ediyorum. Yaralanan kardeşlerime de acil şifalar diliyorum.

Olay sonrası süratle başlayan arama kurtarma başta olmak üzere, patlama ile ilgili tüm konularda bütün kurumlarımız çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir. Çalışmaları yerinde icra etmek ve denetlemek amacıyla üç bakanımız, verdiğimiz talimat üzerine bölgeye intikal etmiştir.

Ben de yarınki Diyarbakır programımı iptal ederek inşallah Amasra’ya geçecek, tüm çalışmaları yerinde koordine edeceğim. 

Bölgedeki tüm sağlık ekiplerimiz, hastanelerimiz yaralı kardeşlerimiz için seferber edilmiştir. Mevcut tesislere ilave olarak Sağlık Bakanlığımız bölgede bir acil müdahale ünitesi kurmuştur. İhtiyaç halinde yaralılarımızı sevk amacıyla ambulans uçaklarımız hazırdır.

Patlamayla ilgili gerekli soruşturma başlatılmış, 3 savcımız görevlendirilmiştir. Soruşturma tüm boyutlarıyla devam etmektedir.

Meydana gelen bu üzücü hadiseyle ilgili sadece resmî kurumlarımızın açıklamalarının dikkate alınması, provokatif ve dezenformasyon içeren art niyetli içeriklere itibar edilmemesi gerekmektedir.

Temennimiz can kaybının daha fazla artmaması, madencilerimizin sağ salim kurtarılmasıdır ve tüm çabalarımız bu yöndedir."

Ayrıntılar geliyor...

GRİZU PATLAMASI NEDİR?

Metan, etan, propan, bütan ile hidrojen, karbonmonoksit gibi bütün yanıcı gazları bünyesinde bulunduran hava, patlayıcı özellik gösterir. Bunların en önemlisi hidrokarbonlar ve özellikle metan olup, metan ile havanın karışımı madencilikte “grizu” olarak isimlendirilir. Metanın tek başına yanması (metan patlaması) sırasında karbonmonoksit oluşmaz. Ancak metanın yanması kömür tozunun bulunduğu ortamda meydana gelirse, son aşamada kömür tozu patlaması olur ve bol miktarda karbonmonoksit oluşur.

Kömür madenlerindeki kömür damarlarından metan gazı açığa çıkabilmektedir. Bu nedenle madenlerde metan gazı dedektörleri bulunmakta ve metan gazı seviyesi belli bir değerin altında tutulmaya çalışılmaktadır. Madenlerin havalandırılması, metan gazı yoğunluğunun belirli bir seviyenin altında tutulması ve oksijen miktarının belirli bir seviyenin üzerinde tutulması açısından yaşamsal önem taşımaktadır. Madenlerde metan gazı birikmesini engellemek için kullanılan bir diğer yöntem metan drenajlarıdır. Metan drenajı, kömür ocaklarında damar ve tabakalardan ocak atmosferi içine nüfuz eden grizunun çalışma alanı dışına atılmasında kullanılan bir yöntemdir.

NORMAL KOŞULLARDA PATLAMAYAN KÖMÜR TOZ HALİNE GELİNCE PATLAMAYA HAZIR HALE GELİR

Magnezyum, alüminyum, çinko, kalay, demir gibi metalik tozlar, kömür, piritli cevherler, organik tozlar ortam havasına belirli bir konsantrasyon karışması durumunda hava patlayıcı hale gelir. Normal koşullar altında katı bir kömür parçası yanıcıdır. Ancak, ufalanarak ince toz haline getirildiğinde tutuşucu ve patlayıcı bir hal alır. Kömür tozu patlamaları üzerinde yapılan araştırmalar ve yaşanan olaylar aşağıdaki önemli bulguları ortaya çıkarmıştır. Kömür tozu küçük bir metan patlamasını büyük bir patlamaya dönüştürebilir. Ayrıca, yanan bir toz bulutunun alevi bir gaz birikintisine ulaştığında gazı patlatabilir. İnce ve kuru kömür tozlarının varlığı grizunun alt patlama sınırını daha aşağıya indirebilir. Patlama kömür tozunu da içeriyorsa önemli miktarda karbonmonoksit gazı oluşabilmektedir. Toz patlamasının olabilmesi için havada askıya geçmiş bir toz bulutunun ateşleyici bir kaynakla temasa geçmesi gerekmektedir. Araştırmalar ocaklarda metan-hava karışımlarını patlatabilecek her türlü kaynağın bir toz bulutunu da patlatabileceğini göstermektedir. Ancak ocakların en tozlu yerlerinde bile askıdaki tozlar patlayıcı bir toz bulutu oluşturamazlar. Patlama için önemli olan tavan, taban ve yan duvarlarda birikmiş olan toz olup, bunun bir darbe etkisiyle gruplanarak havaya karışması gerekmektedir. Yani bir patlamanın olabilmesi için çökmüş tozu havalandıracak bir etken ile bulutu ateşleyecek etkenin bir araya gelmesi gerekmektedir. Bu açıdan kömür madenleri diğer madenler arasında en çok kazanın yaşandığı ve bu kazaların sonucunda çok sayıda ölümle karşılaşılan bir alandır.

HAVALANDIRMA SİSTEMİNİN ÖNEMİ

Madenlerde yaşanan yangınlar, yangın sırasında çalışma alanından uzaklaşmanın güçlüğü nedeniyle çalışanların yaşamlarını tehdit eder. Yangın sonucu oluşan zehirli gazların maden içinde yayılması, yangının bulunduğu alana belirli bir mesafede olunsa bile çalışanları etkileyebilmektedir. Bu nedenle madenlerdeki havalandırma sistemlerinin çalışanlara her koşulda temiz hava ulaştırabilecek şekilde düzenlenmiş olması gerekmektedir.

Yer altı madenciliğinde kullanılan üretim şekillerinden biri oda topuk yöntemidir. Temel olarak, cevherin üretimi sırasında, madenin üzerinde oluşan yükü dengelemek için bırakılan topuklar ve üretimin gerçekleşmiş olduğu odalardan oluşur. Oda topuk yöntemi genelde kömür, demir ve bakır madenlerinde tercih edilir. Yöntemde en önemli olan, topukların boyutlarıdır. Bırakılan topuklar çok küçük olursa, tavanın oluşturduğu yükü dengeleyemez ve maden çöker. Ancak topuklar çok büyük bırakılırsa, üretilmesi gereken cevher ocak içinde bırakılacağından, yapılacak üretimin miktarı azalır.  Zayıf topuklardan birinin çökmesi durumunda çevre topuklara daha fazla yük düşeceğinden, çökme, domino gibi yayılabilir.