Başbakan: PKK "Referandumda 'evet' çıkarsa biz bittik" diyor; biteceksiniz, başka yolu yok

Başbakan: PKK "Referandumda 'evet' çıkarsa biz bittik" diyor; biteceksiniz, başka yolu yok

Başbakan Binali Yıldırım, dikey yerine yatay mimari uygulayacaklarını bahsettiği konuşmasında "Türkiye çapında olaya baktığımız zaman 7 milyon binayı yenilemek gerekiyor. 100 milyar liralardan bahsediyoruz" dedi. "Her şehri birer marka yapmayı hedef olarak önümüze koyduk. Ve bu hedeflerimizi gerçekleştirdik" görüşünü savunan Yıldırım, "Türkiye'de ilk defa çevreye karşı işlenen suçları TCK kapsamına aldık" ifadesini kullandı. 

"Hangi deliğin arkasında olursa olsun, bulup teker teker çıkarıyoruz. 'Referandumda 'evet' çıkarsa biz bittik' diyorlar. Biteceksiniz, başka yolu yok" diyerek PKK'dan bahseden Binali Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "Ben şimdi bölgedeki vatandaşlarımıza sesleniyorum. Biz kimliğimizle gurur duyuyoruz. Kürtsünüz, Kürtlüğünüzle iftihar edin. Ama PKK terör örgütünün sizinle ilgili hiçbir derdi yok. Bunlar, işi gücü size hayatı zehir etmek.

Çevre projeleri açılış töreninde konuşan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Değerli misafirler; şehir, bir medeniyettir. Medine'den gelme. Hacı Bayram, Ankara'nın manevi mimarı. Merak etmeyin Özhaseki gibi vaaza dönüştürmeyeceğim. Hacı Bayram Veli "İnsan şehri inşa eder, taşın toprağın arasında kendini de inşa eder" diyor. İnsana huzur verecek şehirler imar etmektir, amaç bu. Bir bakıyorsunuz şimdi, şehirler inşa ediliyor. Amerika'da Manhattan denen yerde... Biliyorsunuz binalar göğün yedi kat yukarısına kadar çıkıyor, ama ruh yok ruh. Onun için biz yatay mimari diyoruz. Ve daha fazla sıcaklık var, daha fazla insanların birbiriyle konuşması, görüşmesi, tanışması var. Hiçbir zaman şehircilik konusunda 'Böyle geldi, böyle gider' demeyeceğiz. Çünkü bizim kurucu başkanımız, Cumhurbaşkanımız da belediyecilikten geliyor. Belediyeciliği iyi bilen, birçok hizmete de İstanbul'un o zor zamanlarında imza atıp, İstanbul'u o yoksunluktan kurtarmış ve o dönem çalışmaları da bugünlerin altyapısını oluşturmuştur.

"15 yıldır yapılan yanlışları düzeltmeye çalışıyoruz. Temelleri yanlış atılmış, planları yanlış yapılmış şehirleri maalesef şimdi kentsel dönüşüm diye riskli alanlar ilan ederek, kendi elimizle yaptığımız bu rezilliği düzeltmenin gayretini gösteriyoruz. Yıllar önce arkadaşım bana bir hatırasını anlattı. Yıl 1986, Almanya'da yaşıyor. Uzun yıllar Almanya'da yaşadıktan sonra sürekli İstanbul'u dinliyorlar babalarından. Artık çocuk diyor ki "Baba anlatıyorsun da bir götür bizi İstanbul'u göster". Karar veriyorlar, İstanbul'a geliyorlar. Topkapı'ya doğru giderken "Evladım, İstanbul'u beğendin mi?" diyor. Çocuk gayet sakin, mutsuz "Baba, İstanbul güzel de, keşke savaştan sonra gelseydik" diyor. Şaşırıyor, hatırlayın o zaman oralar, Şirinevler, Bahçelievler, Topkapı'ya kadar olan bölge yeni inşa ediliyordu. Vatandaş bir kat atıyordu, filiz bırakıyordu. Bu kadar katlı, bu kadarını temel çeker mi çekmez mi hak getire. O açıkta kalan demirleri gören çocuk zannediyor ki, buralar bombalanmış. Şimdi o yaptığımız işleri daha fazla para harcayarak düzeltmeye çalışıyoruz. İzmir Karabağ'da da bunu yapacağız, ihaleleri olmuş. İzmir'in yüzde 62'si bina stoğunun imarsız, kuralsız ve gerekli depreme dayanıklılık bakımından sorunlu. Türkiye çapında olaya baktığımız zaman 7 milyon binayı yenilemek gerekiyor. 100 milyar liralardan bahsediyoruz. Peki bunları daha baştan düzgün yapsaydık, önce kanalizasyonu, altyapıyı, sokakları, yeşil alanı yapıp sonra binalara geçseydik iki kere masraf olmayacaktı. Düzeltmek için harcadığımız para, yapmak için hazırladığımız paradan daha fazla.

"Kayseri'ye de hızlı tren gelecek"

"Memleketin bir ucundan diğer ucuna uzanan yeni bir Türkiye inşa ettik. Ülkemizi, şehirlerimizi  ihya etmek üzere önemli bir hamle başlattık. Şehirlerimizi 7'den 70'e herkesin hayatını huzur içinde sürdüreceği hale getirmek için gece-gündüz çalışıyoruz. Elbet her şey bir anda olmuyor. Bu bir dönüşümdür. 15 yılda nereden nereye geldiğimizi milletimiz görüyor. Takdir ediyor. Ve her seçimde de Allah'a şükür desteğini artırarak bizi buralara getirdi. 15 yılda Türkiye'nin çehresini değiştirdik. Yollar, yol medeniyet, su medeniyettir. 80 yılda 6 bin, 15 yılda 18 bin... AK Parti farkı bu. Az laf çok iş. Laf üstüne laf değil, taş üstüne taş koyduk. Biz bu yola baş koyduk. Vatandaşlarımızın hızlı tren özlemini gerçeğe çevirdik. Şimdi Kayseri'ye de hızlı tren gelecek. Ankara-Yozgat tarafından sağa sapacağız, pat 144 kilometre sonra ver elini Kayseri.  81 ilde 15 yılda 755 bin konut inşa ettik. TOKİ'yle. Gelişmişlik en çok şehirlerde kendini gösteriyor.

"Bereketli topraklara bina yapılıyor, fabrika yapılıyor. Yazık, günah"

"15 yılda 4 milyar fidan diktik. İnanmıyorsanız, işiniz gücünüz yoksa oturup sayın. Her ilde bir şehir ormanı projesini başlattık. Piknik alanları, değişik değişik bir sürü ormanlar var. Bölünmüş yolların kenarlarına sürekli ağaç dikiyoruz. Şehirlerde, ilçelerde yeşil alanlar oluşturuluyor. 15 yılda biz, yeşil alan miktarını ciddi ölçüde artırdık. Orman varlığımızı 2 milyon hektar seviyesine çıkardık. 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman yapıyoruz. "Sen şurayı al, ağaçlandır, buradan da bir şeyler üret, nemalan" diyoruz. Bereketli topraklara bina yapılıyor, fabrika yapılıyor. Yazık günah, oradaki yamaçlar boş duruyor. Şimdi bakanlığımız bir karar aldı, Türkiye genelinde 184 tane ova var. Bu ovaları tarımsal SİT alanları ilan ettik, bunun dışında bir amaçla kullanılamayacak. Tarım için, verim için çok önemli. Kentsel dönüşüm çalışmaları aralıksız sürüyor. 187 proje, 162 bin konutluk devam eden iş var.

"Biteceksiniz, başka yolu yok!"