Wilhelmshaven kenti açıklarında Kuzey Denizi’ndeki bir gemide düzenlenen açılış törenine Başbakan Olaf Scholz’un yanı sıra Maliye Bakanı Christian Lindner, Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck ile Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil katıldı.
Scholz burada yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın Ukrayna halkı için korkunç sonuçları olduğunu, aynı zamanda tüm dünyanın bu savaşın etkilerini hissettiğini söyledi. Avrupa’nın ve Almanya’nın bunu yüksek enerji fiyatları ve enflasyonla da hissettiğine işaret eden Scholz, “Elbette enerji güvenliğini de düşünmemiz lazım” dedi.
Başbakan Scholz, bu yılın başında, Rusya'dan gelen gazdan bağımsız olarak Almanya'nın gaz tedarik etmesi için her şeyin yapılması gerektiğine ve bunun için ülkenin kıyılarında terminaller inşa edilmesine karar verdiklerini anlattı. Kısa sürede böyle bir terminalin inşa edildiğini belirten Scholz, “Bu Almanya’nın güvenliğine önemli bir katkıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Terminaldeki geminin bugün çalışmaya başlamasından sonra Stade, Lubmin ve Brünsbüttel kentlerinde de terminallerin inşa edileceğini aktaran Scholz, “Bu Almanya için iyi bir gün ve dünya için de Alman ekonomisinin güçlü kalacağına, üreteceğine ve zorlukların üstesinden gelebileceğine yönelik bir işarettir” diye konuştu.
Terminal, yaklaşık 3 futbol sahası büyüklüğünde. Terminale ağırlıklı olarak ABD'den alınan LNG'nin gelmesi bekleniyor. Almanya'nın ilk LNG terminali, yaklaşık 50 bin aileye bir yıl boyunca gaz dağıtımı sağlayabilecek kapasitede.
Almanya, ilk sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalinin inşaatını 200 günde tamamlamıştı. Kasım ayında bitirilen inşaatın ardından Almanya'da enerji yatırımlarının genelde zaman aldığı ama bu terminalin çok hızlı bitirildiğine vurgu yapan Robert Habeck "Federal ve bölgesel hükümetler ile proje katılımcıları birlikte el ele verdiğinde, Almanya, altyapı projelerini büyük bir kararlılıkla hızlandırabilir ve ilerletebilir” diye konuşmuştu.
Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgali ile Almanya, enerji politikalarını tamamen değiştirmek zorunda kalmıştı. Büyük oranda Rus gazına bağımlı olan Almanya, enerji çeşitliliğini sağlayabilmek ve Moskova'ya olan bağımlılığını sıfırlayabilmek için ilk LNG terminalinin inşaatına başlanmasını da içeren bir dizi karar almıştı.