BBC: Türkiye'de depremlerin ardından İstanbul sakinleri binalarından endişeli

BBC: Türkiye'de depremlerin ardından İstanbul sakinleri binalarından endişeli

BBC, Türkiye’nin güney doğusunda açıklanan verilere göre  neredeyse 50 bin insanın yaşamını yitirdiği depremlerin ardından Marmara depreminin beklendiği İstanbul’daki endişeleri mercek altına aldı. 

BBC’de yer alan haber, 6 Ocak Kahramanmaraş merkezli ve 20 Şubat Hatay merkezli depremlerinin ardından gözlerin Marmara depreminin beklendiği bölgeye çevrildiğini aktardı. 15 milyon nüfuslu İstanbul’un Kuzey Anadolu Fay hattında yer aldığı ve burada uzmanların 2030’dan önce büyük bir deprem beklediği aktarıldı.

Haberde, İstanbul’daki binaların yaklaşık yüzde 70’inin yönetmeliklerin değiştiği 1999 Gölcük Depremi öncesi yapıldığı ve potansiyel olarak “güvensiz” görüldükleri belirtildi. 

BBC için görüş veren Mesut Muttaliboglu isimli bir vatandaş, İstanbul’da yaşadıkları binanın dayanıksız olarak belirlendiğini, bu nedenle 15 yıldır oturdukları yerden taşındıklarını anlattı.

Haberde aktarıldığına göre, Türkiye’nin güney doğusundaki depremlerden bu yana İstanbul’da binalarının kontrol edilmesi için belediyeye yapılan başvurular 100 bini aştı. 

BBC’yle İstanbul binaları üzerine değerlendirmelerini paylaşan yapı ve deprem mühendisi Dr. Kurtuluş Atasever, eskiden bir binanın temeli olan kayalarla dolu boş bir arazide, burada İstanbul’daki 5.8 büyüklüğündeki depremde yıkılan bir binanın bulunduğunu söyledi. Kaliteli betonların hayati önem taşıdığını söyleyen Atasever, mimarinin de aynı şekilde önemli olduğunu vurguladı.

BBC muhabirinin izlenimlerini de paylaştığı haberi şöyle sona erdi:

"Deprem ve sonrasında yaşananlar, bir gecede seçmenler için kilit bir konu olarak Türkiye'nin ekonomik krizine katıldı. Birçoğu, hükümetin ikisine de yaklaşımından memnun değil. Buradaki artçı şoklar sadece fiziksel değil, aynı zamanda siyasi.”