Hülya Karabağlı/ ANKARA
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Çemişgezek İlçesi’nin AKP’li Belediye Başkanı hakkında mezhepsel ayrımcılık iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Muhtarların, belediye başkanına ilişkin dilekçelerinin ev ve işleri basılarak engellendiğine dikkat çeken Aygün, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e, “Mezhepsel ayrımcılık yaptığı yönünde hakkında şikayet dilekçesi yazılan bir belediye başkanını görevden almayı düşünüyor musunuz” diye sordu.
Tunceli’nin Çemişkezek İlçesi’nde, belediye başkanı ile muhtarlar arasındaki sorunu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Aygün, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Muammer Güler’e, 8 maddelik soru yönlendirdi. Aygün’ün önergesindeki gerekçe ve sorular şöyle.
18-19 Ocak 2013 tarihlerinde Tunceli’ye bağlı Çemişgezek ilçesinde köy muhtarları, AKP’li Belediye Başkanı hakkında şikâyet dilekçesi vermek isteyince ilçede muhtarlara ait evler ve dükkânlar basılmış, dilekçelere ise el konulmuştur. “Mezhepsel ayrımcılığı körükleme suçlamasının” da yer aldığı şikâyet dilekçeleri ilgili makamlara ulaşamazken belediye başkanı muhtarlardan “şikâyetçi” olmuştur. Muhtarlar hakkında hakaret ve iftira suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştır.
‘Muhtarların imzalarının zorla çektirilmesi için kimler baskı yaptı?
-Muhtarların Anayasal Haklarından biri olan dilekçe verme hakları neden engellenmiştir?
-Muhtarların şikâyetçi olduğu konular nelerdir?
-Çemişgezek Belediyesi hakkında ortaya atılan iddialar ile ilgili soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?
-Muhtarların zorla imzalarının geri çektirilmesi yönünde kimler baskı yapmıştır? Görevleri nelerdir? Baskı yapanlara bir yaptırımınız olacak mı?
‘Mezhepsel ayrımcılık iddiası yapılan belediye bakanı görevden alınacak mı?
-Mezhepsel ayrımcılık yaptığı yönünde hakkında şikayet dilekçesi yazılan bir belediye başkanını görevden almayı düşünüyor musunuz?
-Kaç muhtar dilekçe yazmıştır? Kaç tanesi imzasını geri çekmiştir?
-Devletin makamlarına yazılmış dilekçelerin ‘suç delili’ sayıldığı iddiası doğru mudur? Doğru ise Türkiye’nin herhangi bir şehrinde herhangi bir vatandaşında ilgili makamlara yazdığı şikayet dilekçeleri de ‘suç delili’ sayılacak mıdır?
-İlçede bulunan muhtarların tamamına yakınının şikayet dilekçesi yazması haklarında ‘hakaret ve iftira’ suçlamasıyla soruşturma başlatılmasına neden olmuştur. Şikayetçi olmalarından dolayı haklarında soruşturma açılması doğru mudur?